Истражити оптужбе и казнити кривце за изборне крађе

Управни одбор Савјета за провођење мира напомиње да су изборе пратиле оптужбе за озбиљне изборне крађе, посебно, али не једино, у случају избора за функцију предсједника у Републици Српској. Управни одбор Савјета за провођење мира позива надлежне власти да без оклијевања и у потпуности истраже ове наводе и казне кривце у складу са свим законом предвиђеним казнама.

Босна и Херцеговина 09.12.2022 | 14:05
Истражити оптужбе и казнити кривце за изборне крађе

Политички директори Управног одбора Савјета за провођење мира састали су се у Сарајеву 8. и 9. децембра 2022. године. У свјетлу озбиљних изазова и могућности са којима се Босна и Херцеговина суочава, Управни одбор Савјета за провођење мира је, како је речено, расправљао о Општим изборима одржаним 2. октобра, формирању власти, владавини права и евроатлантским интеграцијама БиХ.

Након састанка, Управни одбор Савјета за провођење мира издао је комунике у којем се каже:

"Чланови Управног одбора Савјета за провођење мира поздрављају провођење општих избора у Босни и Херцеговини, одржаних 2. октобра 2022. године. Према прелиминарним информацијама Посматрачке мисије ОЕБС/ОДИХР-а, избори су генерално били проведени у компетитивној атмосфери и добро организовани, али их је обиљежило и неповјерење у јавне институције и реторика која позива на етничке подјеле.

Истовремено, Управни одбор Савјета за провођење мира напомиње да су изборе пратиле оптужбе за озбиљне изборне крађе, посебно, али не једино, у случају избора за функцију предсједника у Републици Српској. Управни одбор Савјета за провођење мира позива надлежне власти да без оклијевања и у потпуности истраже ове наводе и казне кривце у складу са свим законом предвиђеним казнама.

Управни одбор Савјета за провођење мира се састао са новоименованим главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, предсједником Суда БиХ и предсједником Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те поново позвао на предузимање ефикасних, правовремених и одрживих мјера против организованог криминала и системске политичке корупције. Управни одбор Савјета за провођење мира изражава жаљење што су непотизам и корупција и даље основни камен спотицања, чиме се наносе огромне штете економији, свакодневном животу грађана и политичкој атмосфери.

Предузимање активности у овој области би показало опредјељење за владавину права и транспарентност, што је од кључног значаја за европски пут БиХ, те би допринијело сигурности и добробити свих грађана Босне и Херцеговине. Управни одбор Савјета за провођење мира је изразио безусловну подршку органима власти на свим нивоима у суочавању са овим кључним изазовима и позвао власти БиХ да хитно усвоје интегритетске амандмане на Закон о Високом судском и тужилачком савјету, закон о судовима и закон о спречавању сукоба интереса, у потпуности усклађене са европским и међународним стандардима.

Управни одбор Савјета за провођење мира изражава жаљење што политичке странке нису успјеле постићи договор о изборној реформи, због чега је високи представник 27. јула донио неколико амандмана на Изборни закон, чиме су уведене нове санкције за изборне крађе и ојачане надлежности Централне изборне комисије. Управни одбор Савјета за провођење мира позива новоизабране власти БиХ да предузму даље законодавне реформе, чиме би се унаприједила транспарентност и интегритет избора и осигурала одговарајућа средства за Централну изборну комисију. Управни одбор Савјета за провођење мира наглашава да ће, у коначници, одговорност локалних власти за провођење реформских процеса имати кључни значај за напредовање Босне и Херцеговине на путу ка ЕУ.

Управни одбор Савјета за провођење мира истиче да функционисање демократских институција има суштински значај за евроатлантске интеграције Босне и Херцеговине. Високи представник је 2. октобра 2022. године донио амандмане на Устав Федерације и на Изборни закон БиХ, са циљем рјешавања неколико питања која се односе на функционалност и осигурање правовременог формирања власти. Управни одбор Савјета за провођење мира поздравља досадашње позитивне кораке које су домаћи политички актери предузели на осигурању функционалности институција, укључујући и именовање четири судије Уставног суда Федерације БиХ.

Управни одбор Савјета за провођење мира изражава задовољство због чињенице да су Заступнички дом Парламента Босне и Херцеговине, Народна скупштина Републике Српске, Заступнички дом Федерације БиХ, те све кантоналне скупштине већ одржале своје конституирајуће сједнице. Управни одбор Савјета за провођење мира позива све политичке актере да задрже ову позитивну динамику у процесу успостављања законодавне и извршне власти на свим нивоима у складу са законом, и у процесу договарања свеобухватног коалиционог програма, који би се фокусирао на провођење реформи и напредовање БиХ на путу ка ЕУ.

Преостала именовања у структурама власти требају бити ријешена. Управни одбор Савјета за провођење мира позива Фискални савјет и Савјет министара БиХ да одобре Глобални фискални оквир за период 2023.-2025. године, како би се припремило усвајање државног буџета. Управни одбор Савјета за провођење мира такође подсјећа све власти на њихову обавезу, дефинисану Општим оквирним споразумом за мир, да сарађују са Канцеларијом високог представника.

Управни одбор Савјета за провођење мира осуђује сваки облик сецесионистичке реторике и дјеловања те позива владајућу коалицију у Републици Српској да престане са свим активностима којима се крши Општи оквирни споразум за мир, укључујући и Устав БиХ, или којима се угрожавају државне надлежности или суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине.

Управни одбор Савјета за провођење мира истиче обавезу да се осигура провођење одлука свих судова. Управни одбор Савјета за провођење мира такође изражава забринутост због угрожавања слободе изражавања, слободе медија и слободе удруживања у БиХ те је узнемирен позивањем на доношење законских рјешења којима се ограничавају ова права у Републици Српској. Управни одбор Савјета за провођење мира понавља да су ова права и професионално и одговорно новинарство од кључног значаја за свако демократско друштво.

Подсјећајући на настојања високог представника да покрене парламентарни процес у циљу рјешавања питања државне имовине у складу са пресудама Уставног суда БиХ, Управни одбор Савјета за провођење мира позива Парламентарну скупштину БиХ да се ангажује и да без даљих одлагања усвоји закон којим се регулише ово питање. Рјешавање питања државне имовине је кључни елемент програма 5+2, чије је испуњавање и даље неопходно за затварање Канцеларије високог представника.

Управни одбор Савјета за провођење мира позива све стране да промовишу окружење које погодује помирењу. То захтијева прихваћање и признавање чињеница, подучавање будућих генерација истини, поштовање свих жртава и сјећање на све жртве без обзира на њихову етничку припадност, рад на лоцирању, проналаску и идентификовању несталих те провођење истраге и кривичног гоњења осумњичених особа које су још увијек на слободи. То је једини пут ка будућности који лијечи и зацјељује ране БиХ и гарантује праведан и трајан мир за будуће генерације.

Управни одбор Савјета за провођење мира такође поздравља једногласну одлуку за поновно продужење мандата мисије ЕУФОР-а/АЛТХЕА, које је 2. новембра 2022. године усвојио Савјет безбједности УН-а. Мисија ЕУФОР-а/АЛТХЕА има кључну улогу у пружању подршке локалним органима власти у одржавању безбједног окружења у Босни и Херцеговини.

Европска комисија је 12. октобра дала препоруку да Савјет одобри Босни и Херцеговини кандидатски статус, уз предузимање одређеног броја корака. Управни одбор Савјета за провођење мира позива органе власти да четверогодишњи мандат који је пред њима искористе за рјешавање изазова и кориштење шанси које су пред БиХ.

Управни одбор Савјета за провођење мира позива домаће политичке актере да наставе политичке преговоре и да се укључе у јавну расправу о суштинским реформама, укључујући уставне и изборне реформе како би се осигурала једнакост свих грађана и елиминисала дискриминација, посебно путем спровођења судске праксе Европског суда за људска права у групи предмета Сејдић и Финци.

Управни одбор Савјета за провођење мира ће одржати своју сљедећу редовну сједницу 6. и 7. јуна 2023. године."

(БН/ фото: тwиттер)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Мирослав

09.12.2022 13:27

Само нам јос ви фалите, идите одакле сте досли. Тамо где ви саветујете, указујете, намецете, нема ниста добро. Осим тога, ко вас је позвао? Идите у Украјину па паметујте Русима и Украјинцима, они су у сукобу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управни одбор

09.12.2022 19:47

Након њихових ,,закључака,, домаце барабе неце мирно спавати,прорадила им савјест

Name

Неко

09.12.2022 13:46

Хахахааааа сами себе да казне, па јесу луди, али нису глупи ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

09.12.2022 15:23

НОЛЕ УПРАВУ СИ ТО ЈЕ ИСТО КО ДА СЈЕКУ ГРАНУ НА КОЈОЈ СТОЈЕ. А ОВИ ШТО СУ ДОШЛИ ТО СУ ЊИХОВИ ПАЈТОСИ ДОШЛИ ПО СВОЈ ДИО КОЛАЧА. ОВИ ИЗБОРИ НИ У СЈЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ НЕБИ БИЛИ ОВАКВИ , СЛЕДЕЋИ ИЗБОРИ НА КОЈЕ ЈА НЕИДЕМ АКО СЕ НЕ ПРОЊЕНИ ИЗБОРНИ ЗАКОН НА ТИМ ИЗБОРИМА ЋЕ ВЈЕРОВАТНО БИТИ И ОРУЖАНИ НАПАДА ОПОЗИЦИЈА ЋЕ МОРАТИ НОСИТИ ПАНЦИРКЕ .А ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ЋЕ РЕЋИ МА БИЛО ЈЕ МАЛО СПОРАДИЧНИ ПУЦЊЕВА АЛИ ТО НЕ УТИЧЕ НА ИЗБОРЕ.

Name

Црвене

09.12.2022 14:13

На челу са вођом редом хапсите и у затворе. Све су покрали па и изборе, краду и даље од овог народа и ове РС. Па време је више, докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

09.12.2022 14:20

Одма ухапсите Шмита Додига и Арнаутовића ако имате добре намјере а онда редом багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.12.2022 14:35

Само народ испашта и пропада који су се обогатили од криминалаца на изборима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.12.2022 14:45

Аха, ха ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харалампије

09.12.2022 14:51

Тузиластво је у стецају, а стецајни управник прецедник Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2022 17:06

Бас тако. Нема ко да истразује, нема ко да оптузује и пресудјује, једино сто цвјета овдје је криминал, корупција, преваре и политицари лопови и њихови полтрони и бескицмењаци.

Name

Препоруке

09.12.2022 16:16

Препоруке УО Савјета за провођење мира у БиХ никог не обавезују. И ви прелазите преко изборне крађе као и Шмит, ЦИК и остали који су требали реаговати у складу са Законом и поновити изборе. Овим својим препорукама замајавате народ, оправдавате своје постојање а ништа суштински не рјешавате. Подршка нашој ПРЕДСЈЕДНИВИ ЈЕЛЕНИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

09.12.2022 16:22

Шупље и испране приче!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млатите

09.12.2022 16:25

И ви мларите празну сламу. А Милорад покраде изборну вољу бирача и укњижи се као предсједник Републике Српске. Никад нећемо сазнати колико је Јелена стварно добила гласова. 270 000 сачувано, колико је покрадено зна Милорад и његови трабанти. Али и Господ Бог који ће нам свима судити. ЈЕЛЕНА ЈЕ НАША ПРЕДСЈЕДНИЦА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

09.12.2022 17:19

Цеститам,изразили сте забринутост и осудили крадју избора и подрзали"новоизабране",јер паре су у њиховим рукама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тра ла ла

09.12.2022 17:57

Супља прица као и санкције. Од санкција само напредовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

09.12.2022 18:04

Колико су ти платили Додикови да чутиш.Покрали сви изборе а за тебе легални .Гори си ти корумпиранији од наших политичара.Ти си своје овдје све реко.Можеш угасити свјетло ОХР и ићи кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И шта ћемо сад

09.12.2022 18:13

Констатовали да су избори добро организовани. А сви знамо да су брутално покрадени на свим нивоима а посебно за ниво предсједника. И само препоруке да се истраже приговори и одговорни казне. Ко ће казнити крадљивца Додика. Па он их је све платио нашим парама. О овоме ће се причати и писати до сљедећих избора. И опет ће покрасти јер су се усавршили у крађи изборне воље народа. Без скенирања листића нећемо на зелену грану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПО

09.12.2022 18:32

Па замислите људи како би ми могли лијепо живјети да алави Милорад не краде све редом. Колико је платио крађу избора, па чланове Цика, па Апелационо вијеће, па Шмита килавог и још ове чланове УО Савјета за провођење мир... и кога још што не можемо ни појмити. Ма било би пара за све категорије које су одавно, а посебно сада на рубу егзистенције. Е алави Милораде доћи ће и теби крај. А до тада...ко преживи причаће о твојој глади за влашћу и парама. Проклет си Милораде и Бог ће те казнити. Ма већ те казнио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па сад

09.12.2022 20:11

Ево све летеее да се сами казне и одузму прљави капитал и крецу постено радити ма дајјј супље пруце типа ињцко лајцек вигемарк итд итд лопови се добро обогатисе док ви само малооо забринути поxматрате то све из васих угловааа народ растјерали опљацкали лоповска приватизација итдддддд

ОДГОВОРИТЕ
Name

зокy

09.12.2022 21:47

Све је то тацно али кад мафијашу казеш да је криминалац он то схвати као комплимент, образ ђон хем лазе хем краде. Сеоски ђилкош.

ОДГОВОРИТЕ