Blinkenov savjetnik dolazi u BiH: "Pomoć u stvaranju funkcionalne BiH"

"Mi želimo još jednom u BiH pokazati podršku Sjedinjenih Država svim naporima zemlje da nova vlada počne funkcionisati, a u tom smislu ćemo sastati sa članovima bh. Predsjedništva i potvrditi američku podršku nastavku napora da se stvori jedna funkcionalna, održiva, multietnička država".

Bosna i Hercegovina 09.12.2022 | 13:55
Blinkenov savjetnik dolazi u BiH: "Pomoć u stvaranju funkcionalne BiH"

Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Derek Čolet (Derek Chollet), dolazi u region u nedjelju. Jedna od stanica zapadno-balkanske turneje je i BiH. 

On je u intervjuu Glasu Amerike rekao da se pridružuje Gabrielu Eskobaru i drugim zvaničnicima ne samo State Departmenta nego i Bijele kuće , jer je važno da budemo tamo u ovom trenutku, kritičnom trenutku za zemlje Zapadnog Balkana, a nakon uspješnog sammita sa Evropskom Unijom.

"Mi želimo još jednom u BiH pokazati podršku Sjedinjenih Država svim naporima zemlje da nova vlada počne funkcionisati, a u tom smislu ćemo sastati sa članovima bh. Predsjedništva i potvrditi američku podršku nastavku napora da se stvori jedna funkcionalna, održiva, multietnička država. … Mi nastavljamo dijalog sa bh. zvaničnicima o tome kako Amerika dodatno može pomoći da se brže krene naprijed, da se formira jedna multi-etnička i funkcionalna demokratija", kazao je.

Možete li pojasniti nedavnu izjavu generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga da su pod najvećom prijetnjom zbog rata u Ukrajini i ruskog utjecaja, Moldavija, Gruzija i BiH, a ne, recimo Srbija…Zbog čega se vjeruje da je BiH tako ugrožena ovom situacijom?

"To je refleksija određenih podjela unutar BiH, zbog kojih smo već duže vrijeme zabrinuti, i svakako želimo i o tome razgovarati tokom posjeta. Naravno, dezinformacije i negativan utjecaj Rusije su se proširili cijelim regionom, ali je najopasnije u najviše ranjivim, najosjetljivijim zemljama, kakva je BiH. Mislim da je zato Stoltenberg to rekao. Kad već govorimo o NATO savezu, želim istaknuti koliko je važno da je ministarka spoljnih poslova BiH nedavno bila prisutna na ministarskom satanku u Bukureštu, gdje je bio i državni sekretar Blinken, to je znak podrške NATO-u od strane BiH, i svemu što NATO čini u BIH već godinama. To sve doprinosi našem zajedničkom uvjerenju da želimo vidjeti sigurnu i stabilnu BiH".

Dobro su poznati stavovi Milorada Dodika, čija je bliska suradnica stranačka partnerica sada članica Predsjedništva BiH, u pogledu suverene i jedinstvene BIH. Hoćete li imati posebnu poruku za njih, pogotovo u svjetlu spomenutih ruskih utjecaja?

"Mi smo na to ukazali mnogo puta. Ja sam lično imao priliku da o tome govorim sa gospodinom Dodikom prošloga novembra, a sada ćemo ponovno govoriti o tom problemu tokom susreta s Predsjedništvom. Mi smo zabrinuti za širenje negativnog ruskog utjecaja u BiH, ali i u cijelom regionu. Naravno da kategorički odbijamo bilo koji separatistički potez u BIH, jer je to direktno kršenje Dejtonskog ugovora, i mi stojimo protiv toga. Svako nastojanje da se uspostave nekakve paralelne institucije ili bilo šta što promoviše separatizam u bilo kom smislu, direktno je kršenje Dejtonskog ustava".

Mi želimo da u BiH razgovaramo s liderima koji razmišljaju konstruktivno, želimo da ti lideri surađuju s nama i medjusobno na način koji vodi zajedničkom napretku, kretanju naprijed. Želimo da se konačno postigne ono što svi mi vjerujemo donosi dobrobit ne samo narodu BiH, nego cijelom regionu, kao i američkim interesima u regionu.

Korupcija posebno prisutna i štetna u BiH

Upitan da li ima ikakvog pomaka kada je u pitanju korupcija u BIH, on je rekao da Sjedinjene Države ulažu velike napore u svoje razne programe koji podržavaju borbu protiv korupcije.

"Tokom predstojeće posjete ću posjetiti neke organizacije koji se bore protiv korupcije, a mi smo ovdje nadavno imenovali novog izaslanika za globalnu borbu protiv korupcije, jer korupcija je zlo širem svijeta. Iako, posebno je prisutna i štetna u BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana i stoji na putu svakom napretku", kazao je on, navodeći da ima napretka u borbi, ali je put, kako je kazao, pred nama i dalje dugačak.

Nema novih sankcija

"Sjedinjene Države su nedavno sankcionisale dodatne osobe za koje vjerujemo da su dio korumpiranih djela. Ali, želimo pomoći BiH da se može sama bolje boriti protiv korupcije…..Trenutno nemam novih sankcija za najaviti, ali smo već pokazali da smo voljni koristiti to oruđe kako bi spriječili novu korupciju i kaznili one koji su već djelovali korumpirano kršeći zakon i postulate na kojima počiva poštena vladavina", kazao je .

(BN Foto: Tanjug/AP) 

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Lazo

09.12.2022 13:00

Protiv "predsjednika" RS ste podigli sankcije, a hocete funkcionalnost - koje vrste? BiH je veoma funkcionalna u pogledu korupcije, nepotizma, privrednog kriminala..

ODGOVORITE
Name

re

09.12.2022 16:25

Sa vašim sankcijama, narod nezna šta će od dobrote sa vlastodržica u RS.

Name

Re

09.12.2022 17:10

Pa taj sto ga ti stitis je glavni baja za te neregularnosti. Nesto mislim mozda si i ti u tom kolu

Name

realnost

09.12.2022 13:06

Sta Amerika trazi na Balkanu, Vasa kuca je veoma daleko?

ODGOVORITE
Name

re

09.12.2022 15:30

Da njih nema, kad vidim ko sve i kako glasa, imali bi diktaturu kao u S Koreji, vlast bi svaki put pobijedila sa 99% glasova, nebi se niko smio suprostavit.

Name

za re

10.12.2022 06:24

Zanimljivo razmisljanje.

Name

Rambo

09.12.2022 13:13

Hajde nam prestanite pomagati,molim vas!Dolazi savjetnik zamjenikovog pomocnika da nam palamudi!Sav šljam koji je pod vasim sankcijama,je na najvisim entitetskim i drzavnim funkcijama,i redovno se sastajete sa njima!De malo uzjasite neke druge!

ODGOVORITE
Name

075

09.12.2022 13:19

"Pomažu" nam svi na planeti Zemlji od "prvih slobodnih i demokratskih izbora" već 32 pune godine a nama svima u BiH sve gore i gore!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

09.12.2022 13:35

Jos jedan cinovnik nam dolazi, ko ga je pozvao? Boze dragi, ko od tih belisvetskih cinovnika pozeli doci mi ga primimo, dokle? Sve smo vec culi, od onih sto su dolazili pre njega. A sto ti pametni cinovnici ne urede svoje drzave? Gostoprimstvo stranih cinovnika treba smanjiti, oni su nam samo trosak. Smesni su koliko se foliraju kako su oni pametni, i kako smo mi divljaci.

ODGOVORITE
Name

Neko

09.12.2022 13:45

Da nije žalosno bilo bi smiješno, ali eto. Pomažu u funkcionisanju već 27 godina, hvala, ali nemojte više pomagati, pustite nas da to sami popravimo.

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.12.2022 13:50

Kad se tiče posete stranih predstavnika vlasti u cilju poboljšanja opsteg stanja BiH tu sigurno prednjači .A s druge strane situacija u BiH nikad nije bila složenija.Bukvalno na ivici gladi i rata

ODGOVORITE
Name

Mladen

09.12.2022 14:10

Amerikanac daj kad već se sastaneš sa tim divnim ljudima odvedi ih u svoju prčiju ameriku i ne daj im da odu od tebe. I manite se ćirava posla vi ko pomažete a mi ne vidimo!!!

ODGOVORITE
Name

xx

09.12.2022 14:15

Nikad ovdje neće ništa funkcionisati.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.12.2022 14:15

Ahahaha...njima ne znam ko više vjeruje?!

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

09.12.2022 14:23

Marš bagro. Dodik, Čović i Bakir rade po vašem nalogu. Sotono kao i oni.

ODGOVORITE
Name

Maxo

09.12.2022 14:37

Bolje nam pošaljite Mariju Zaharovu, više korsiti od nje, mogli bi makar malo jastučiti s njome???

ODGOVORITE
Name

niko kao on.

09.12.2022 14:38

Samo dođi pomozi isto onako kako ste pomogli Avganistanu Libiji Iraku Siriji.Vaša nemilosrdna pomoć je ovde dobro došla.Raširenih ruku vas neki očekuju.Dobro nam otišli!

ODGOVORITE
Name

Ilija

09.12.2022 14:40

E teško se nama kada nam ti pljačkaroši dolaze. Opljačkali su vas cjeli svet ni gaće nisu ostale na štapu.

ODGOVORITE
Name

Banja Mlječanica

09.12.2022 14:41

Ma kakva funkcionalna BIH samo sebe gledaju "političari" npr. Dado Brdar nije ni položio zakletvu već je postao papak i seo u klupu NPS-a kod Darka Banjca i ljubavnice mu (inače je dotični papak oženio eođenu sestru iste) oni su bre kao magijaški kartel uvezani...

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

09.12.2022 15:07

OVO SU AMERIKANCI POSLALI OVOGA ŠTO ČISTI KLOZETE DA I ON UBIJE KOJU MARKU POSLIJE OVOGA POSLAĆE I ČISTAČICU.

Name

VIDRA

09.12.2022 15:25

Dragi savjetniče savjetnikovog savjetnika. Nemojte nam više pomagati zarad svojih visokih honorara i dnevnica a to kasnije pripisujete kao finansijski pomoć BiH. Nemojte molim vas, daleko taj duboko ćemo dogurati

ODGOVORITE
Name

NAROD

09.12.2022 16:12

Znamo mi dobro šta je multi etičnost, vama je to i smetalo pa ste nas raskomadali i sad nam pričate o zemlji poznatoj i priznatoj u cijelom svijetu, sve smo imali ništa nam nije falilo ali psima rata smetali. Porušili sve fabrike iz tog sistema, ugrozili da bi svoj kapital širili uz pomoć domaćih izdajnika. I vi nama o multi etičnosti, vrijeđate zdrav razum!!!!

ODGOVORITE
Name

Idiozizam

09.12.2022 16:46

Treba vam topovsko meso?! Mrs sa Balkana!

ODGOVORITE
Name

055

09.12.2022 17:17

Dobar,fobra mu procjena upravo se sada nakon izbora dijele pare i pozicije,pa tu su svi sada svi da uzmu svoje!

ODGOVORITE
Name

Kao lesinari

10.12.2022 19:43

Cekaju plijen....

Name

Cv

09.12.2022 19:00

Ajde nam pomozite i pustite nas da živimo svoj život

ODGOVORITE
Name

XOXO

09.12.2022 19:09

BiH netreba takvu vašu pomoć da je držite zarobljeni da nemoze da napreduje već se selite kući mi ćemo se dogovoriti kako nama pasoš a ne vama teroristima

ODGOVORITE
Name

Selo

09.12.2022 19:39

Vi ste i donijeli ratove na području bivše Jugoslavije i napravili ove prčije od država postavili lopove na vlast koji vas vjerno služe i ispunjavaju vaše želje. Vi gdje dođete ne donosite ništa dobro.

ODGOVORITE