Блинкенов савјетник долази у БиХ: "Помоћ у стварању функционалне БиХ"

"Ми желимо још једном у БиХ показати подршку Сједињених Држава свим напорима земље да нова влада почне функционисати, а у том смислу ћемо састати са члановима бх. Предсједништва и потврдити америчку подршку наставку напора да се створи једна функционална, одржива, мултиетничка држава".

Босна и Херцеговина 09.12.2022 | 13:55
Блинкенов савјетник долази у БиХ: "Помоћ у стварању функционалне БиХ"

Специјални савјетник америчког државног секретара Дерек Чолет (Дерек Цхоллет), долази у регион у недјељу. Једна од станица западно-балканске турнеје је и БиХ. 

Он је у интервјуу Гласу Америке рекао да се придружује Габриелу Ескобару и другим званичницима не само Стате Департмента него и Бијеле куће , јер је важно да будемо тамо у овом тренутку, критичном тренутку за земље Западног Балкана, а након успјешног саммита са Европском Унијом.

"Ми желимо још једном у БиХ показати подршку Сједињених Држава свим напорима земље да нова влада почне функционисати, а у том смислу ћемо састати са члановима бх. Предсједништва и потврдити америчку подршку наставку напора да се створи једна функционална, одржива, мултиетничка држава. … Ми настављамо дијалог са бх. званичницима о томе како Америка додатно може помоћи да се брже крене напријед, да се формира једна мулти-етничка и функционална демократија", казао је.

Можете ли појаснити недавну изјаву генералног секретара НАТО савеза Јенса Столтенберга да су под највећом пријетњом због рата у Украјини и руског утјецаја, Молдавија, Грузија и БиХ, а не, рецимо Србија…Због чега се вјерује да је БиХ тако угрожена овом ситуацијом?

"То је рефлексија одређених подјела унутар БиХ, због којих смо већ дуже вријеме забринути, и свакако желимо и о томе разговарати током посјета. Наравно, дезинформације и негативан утјецај Русије су се проширили цијелим регионом, али је најопасније у највише рањивим, најосјетљивијим земљама, каква је БиХ. Мислим да је зато Столтенберг то рекао. Кад већ говоримо о НАТО савезу, желим истакнути колико је важно да је министарка спољних послова БиХ недавно била присутна на министарском сатанку у Букурешту, гдје је био и државни секретар Блинкен, то је знак подршке НАТО-у од стране БиХ, и свему што НАТО чини у БИХ већ годинама. То све доприноси нашем заједничком увјерењу да желимо видјети сигурну и стабилну БиХ".

Добро су познати ставови Милорада Додика, чија је блиска сурадница страначка партнерица сада чланица Предсједништва БиХ, у погледу суверене и јединствене БИХ. Хоћете ли имати посебну поруку за њих, поготово у свјетлу споменутих руских утјецаја?

"Ми смо на то указали много пута. Ја сам лично имао прилику да о томе говорим са господином Додиком прошлога новембра, а сада ћемо поновно говорити о том проблему током сусрета с Предсједништвом. Ми смо забринути за ширење негативног руског утјецаја у БиХ, али и у цијелом региону. Наравно да категорички одбијамо било који сепаратистички потез у БИХ, јер је то директно кршење Дејтонског уговора, и ми стојимо против тога. Свако настојање да се успоставе некакве паралелне институције или било шта што промовише сепаратизам у било ком смислу, директно је кршење Дејтонског устава".

Ми желимо да у БиХ разговарамо с лидерима који размишљају конструктивно, желимо да ти лидери сурађују с нама и медјусобно на начин који води заједничком напретку, кретању напријед. Желимо да се коначно постигне оно што сви ми вјерујемо доноси добробит не само народу БиХ, него цијелом региону, као и америчким интересима у региону.

Корупција посебно присутна и штетна у БиХ

Упитан да ли има икаквог помака када је у питању корупција у БИХ, он је рекао да Сједињене Државе улажу велике напоре у своје разне програме који подржавају борбу против корупције.

"Током предстојеће посјете ћу посјетити неке организације који се боре против корупције, а ми смо овдје надавно именовали новог изасланика за глобалну борбу против корупције, јер корупција је зло ширем свијета. Иако, посебно је присутна и штетна у БиХ и другим земљама Западног Балкана и стоји на путу сваком напретку", казао је он, наводећи да има напретка у борби, али је пут, како је казао, пред нама и даље дугачак.

Нема нових санкција

"Сједињене Државе су недавно санкционисале додатне особе за које вјерујемо да су дио корумпираних дјела. Али, желимо помоћи БиХ да се може сама боље борити против корупције…..Тренутно немам нових санкција за најавити, али смо већ показали да смо вољни користити то оруђе како би спријечили нову корупцију и казнили оне који су већ дјеловали корумпирано кршећи закон и постулате на којима почива поштена владавина", казао је .

(БН Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Лазо

09.12.2022 13:00

Против "предсједника" РС сте подигли санкције, а хоцете функционалност - које врсте? БиХ је веома функционална у погледу корупције, непотизма, привредног криминала..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.12.2022 16:25

Са вашим санкцијама, народ незна шта ће од доброте са властодржица у РС.

Name

Ре

09.12.2022 17:10

Па тај сто га ти ститис је главни баја за те нерегуларности. Несто мислим мозда си и ти у том колу

Name

реалност

09.12.2022 13:06

Ста Америка трази на Балкану, Васа куца је веома далеко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.12.2022 15:30

Да њих нема, кад видим ко све и како гласа, имали би диктатуру као у С Кореји, власт би сваки пут побиједила са 99% гласова, неби се нико смио супроставит.

Name

за ре

10.12.2022 06:24

Занимљиво размисљање.

Name

Рамбо

09.12.2022 13:13

Хајде нам престаните помагати,молим вас!Долази савјетник замјениковог помоцника да нам паламуди!Сав шљам који је под васим санкцијама,је на највисим ентитетским и дрзавним функцијама,и редовно се састајете са њима!Де мало узјасите неке друге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

09.12.2022 13:19

"Помажу" нам сви на планети Земљи од "првих слободних и демократских избора" већ 32 пуне године а нама свима у БиХ све горе и горе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.12.2022 13:35

Јос један циновник нам долази, ко га је позвао? Бозе драги, ко од тих белисветских циновника позели доци ми га примимо, докле? Све смо вец цули, од оних сто су долазили пре њега. А сто ти паметни циновници не уреде своје дрзаве? Гостопримство страних циновника треба смањити, они су нам само тросак. Смесни су колико се фолирају како су они паметни, и како смо ми дивљаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

09.12.2022 13:45

Да није жалосно било би смијешно, али ето. Помажу у функционисању већ 27 година, хвала, али немојте више помагати, пустите нас да то сами поправимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.12.2022 13:50

Кад се тиче посете страних представника власти у циљу побољшања опстег стања БиХ ту сигурно предњачи .А с друге стране ситуација у БиХ никад није била сложенија.Буквално на ивици глади и рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

09.12.2022 14:10

Американац дај кад већ се састанеш са тим дивним људима одведи их у своју прчију америку и не дај им да оду од тебе. И маните се ћирава посла ви ко помажете а ми не видимо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

09.12.2022 14:15

Никад овдје неће ништа функционисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.12.2022 14:15

Ахахаха...њима не знам ко више вјерује?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

09.12.2022 14:23

Марш багро. Додик, Човић и Бакир раде по вашем налогу. Сотоно као и они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

09.12.2022 14:37

Боље нам пошаљите Марију Захарову, више корсити од ње, могли би макар мало јастучити с њоме???

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

09.12.2022 14:38

Само дођи помози исто онако како сте помогли Авганистану Либији Ираку Сирији.Ваша немилосрдна помоћ је овде добро дошла.Раширених руку вас неки очекују.Добро нам отишли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.12.2022 14:40

Е тешко се нама када нам ти пљачкароши долазе. Опљачкали су вас цјели свет ни гаће нису остале на штапу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Мљечаница

09.12.2022 14:41

Ма каква функционална БИХ само себе гледају "политичари" нпр. Дадо Брдар није ни положио заклетву већ је постао папак и сео у клупу НПС-а код Дарка Бањца и љубавнице му (иначе је дотични папак оженио еођену сестру исте) они су бре као магијашки картел увезани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

09.12.2022 15:07

ОВО СУ АМЕРИКАНЦИ ПОСЛАЛИ ОВОГА ШТО ЧИСТИ КЛОЗЕТЕ ДА И ОН УБИЈЕ КОЈУ МАРКУ ПОСЛИЈЕ ОВОГА ПОСЛАЋЕ И ЧИСТАЧИЦУ.

Name

ВИДРА

09.12.2022 15:25

Драги савјетниче савјетниковог савјетника. Немојте нам више помагати зарад својих високих хонорара и дневница а то касније приписујете као финансијски помоћ БиХ. Немојте молим вас, далеко тај дубоко ћемо догурати

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

09.12.2022 16:12

Знамо ми добро шта је мулти етичност, вама је то и сметало па сте нас раскомадали и сад нам причате о земљи познатој и признатој у цијелом свијету, све смо имали ништа нам није фалило али псима рата сметали. Порушили све фабрике из тог система, угрозили да би свој капитал ширили уз помоћ домаћих издајника. И ви нама о мулти етичности, вријеђате здрав разум!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиозизам

09.12.2022 16:46

Треба вам топовско месо?! Мрс са Балкана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

09.12.2022 17:17

Добар,фобра му процјена управо се сада након избора дијеле паре и позиције,па ту су сви сада сви да узму своје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као лесинари

10.12.2022 19:43

Цекају плијен....

Name

Цв

09.12.2022 19:00

Ајде нам помозите и пустите нас да живимо свој живот

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

09.12.2022 19:09

БиХ нетреба такву вашу помоћ да је држите заробљени да немозе да напредује већ се селите кући ми ћемо се договорити како нама пасош а не вама терористима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

09.12.2022 19:39

Ви сте и донијели ратове на подручју бивше Југославије и направили ове прчије од држава поставили лопове на власт који вас вјерно служе и испуњавају ваше жеље. Ви гдје дођете не доносите ништа добро.

ОДГОВОРИТЕ