Poljska građevinska firma napravila asfalt s mirisom cveća!

Poljska građevinska firma “Budimex” i rafinerija Lotos Asfalt u nameri da poboljšaju uslove rada za graditelje puteva, proizvele su asfalt sa mirisom cveća.

Zanimljivosti 26.08.2021 | 16:34
Poljska građevinska firma napravila asfalt s mirisom cveća!

Pare koje emituje običan asfalt nisu štetne za ljude, ali novi materijal će pružiti ugodnije radno okruženje građevinskim radnicima koji asfaltiraju puteve, saopštili su iz “Budimeksa“.

Drumski bitumen 35/50 sa niskim intenzitetom mirisa nastaje na osnovu tehnologije koju je razvio Lotus Asphalt tokom implementacije industrijskog asfalta PS 95/35 S.

Kako funkcioniše mirisni asfalt?

Jedinjenja u dodatku koji se koriste deluju na dva načina. Većina aktivnih jedinjenja deluju kao neutralizatori mirisa i reaguju sa supstancama koje stvaraju miris prisutnim u isparenjima asfalta, čime se smanjuje njihova isparljivost (kretanje). Preostala jedinjenja proizvode karakterističan miris koji se razlikuje od tipičnog naftnog asfalta. Nakon upotrebe odgovarajuće količine aktivnih materija, koncentracija mirisnih jedinjenja u asfaltnim isparenjima koja se koriste pri tehnološkim temperaturama u izgradnji puteva se smanjuje  piše portal  biologyreporter.com

Novi bitumen sadrži mešavinu prirodnih i sintetičkih eteričnih ulja, od kojih većina neutrališe tipičan miris asfalta, dok preostala dodaju smeši prijatniji miris.

“Povremeno se mogao osetiti miris cveća, što je rad činilo mnogo prijatnijim“, rekao je Slavomir Špak, predradnik u “Budimeksu”, u saopštenju za javnost.

U  građevinskooj kompaniji “Budimeksu“ najavljuju da će razmotriti uvođenje nove mešavine za asfalt na svim projektima na kojima rade.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar