Пољска грађевинска фирма направила асфалт с мирисом цвећа!

Пољска грађевинска фирма “Будимеx” и рафинерија Лотос Асфалт у намери да побољшају услове рада за градитеље путева, произвеле су асфалт са мирисом цвећа.

Занимљивости 26.08.2021 | 16:34
Пољска грађевинска фирма направила асфалт с мирисом цвећа!

Паре које емитује обичан асфалт нису штетне за људе, али нови материјал ће пружити угодније радно окружење грађевинским радницима који асфалтирају путеве, саопштили су из “Будимекса“.

Друмски битумен 35/50 са ниским интензитетом мириса настаје на основу технологије коју је развио Лотус Аспхалт током имплементације индустријског асфалта ПС 95/35 С.

Како функционише мирисни асфалт?

Једињења у додатку који се користе делују на два начина. Вец́ина активних једињења делују као неутрализатори мириса и реагују са супстанцама које стварају мирис присутним у испарењима асфалта, чиме се смањује њихова испарљивост (кретање). Преостала једињења производе карактеристичан мирис који се разликује од типичног нафтног асфалта. Након употребе одговарајуц́е количине активних материја, концентрација мирисних једињења у асфалтним испарењима која се користе при технолошким температурама у изградњи путева се смањује  пише портал  биологyрепортер.цом

Нови битумен садржи мешавину природних и синтетичких етеричних уља, од којих већина неутралише типичан мирис асфалта, док преостала додају смеши пријатнији мирис.

“Повремено се могао осетити мирис цвећа, што је рад чинило много пријатнијим“, рекао је Славомир Шпак, предрадник у “Будимексу”, у саопштењу за јавност.

У  грађевинскоој компанији “Будимексу“ најављују да ће размотрити увођење нове мешавине за асфалт на свим пројектима на којима раде.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар