Vlada mora da spasi "Mofas", jedinu neugašenu fabriku

- Ukoliko se ne nađe rješenje za jedinu neugašenu fabriku u Istočnom Sarajevu – Mofas, i to rješenje koje će omogućiti nastavak procesa rada i proizvodnje, Vlada Republike Srpske slobodno se može nazvati stečajnom Vladom Istočnog Sarajeva i neko mora ponijeti odgovornost, poručio je predsjednik DNS Nenad Nešić.

Republika Srpska 17.08.2021 | 12:53
Vlada mora da spasi "Mofas", jedinu neugašenu fabriku

''Ugašen je Famos Koran, ugašen Raop i ostao je samo Mofas kao jedina fabrika u Istočnom Sarajevu. Pokretanje stečaja ili likvidacije znači samo jedno, a to je da će radnici ostati na ulici da bi se neko dokopao atraktivnog zemljišta, a mašine završile u starom gvožđu kao što je bio slučaj sa Raopom'', ocijenio je Nešić.

Predsjednik DNS-a ističe da je neshvatljivo i kriminalno da Istočno Sarajevo nema nijednu fabriku iako su se u njemu nalazili privredni giganti bivše Jugoslavije.

''Umjesto gašenja, što stečaj kod nas uvijek jeste, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva trebaju pronaći modalitet kako preduzeće da nastavi sa radom i da se sačuva egzistencija više od 50 porodica. Riječ je o preduzeću koje radi za zapadnoevropsko tržište  i sigurno je da se može spasiti ukoliko postoje volja i znanje'', kazao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

On konstatuje da se, kako kaže, ''kod nas sve svodi na – ugasi preduzeće da se neko dograbi atraktivnih lokacija, a šta nas briga za radnike''.

''Neka pogledaju u Srbiju i kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za tri dana riješio problem odlaska Geoksa. Nije dozvolio da radnici idu na ulicu a da se neko tamo dograbi lokacija i zemljišta. Bojim se, ako se ovako nastavi, Istočno Sarajevo će ekonomski porobiti Sarajevu jer nužda narod tjera da tamo traži koricu hljeba. Vlada Republike Srpske mora biti svjesna strateškog značaja Istočnog Sarajeva'', poručio je lider DNS Nenad Nešić.

Na kraju, on pita Vladu Republike Srpske da li će predmet stečaja biti i enormno vrijedno zemljište koje danas pripada Mofasu, a nekada je pripadalo opštini Istočno Novo Sarajevo i nikada joj nije isplaćeno!?

A šta radnici "Mofisa" kažu o stanju u fabrici pogledajte u prilogu BN TV:

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

OO7

17.08.2021 11:36

Čija je fabrika??Državna ili privatna??nažalost.....nije jedina koja je u raljama....

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

17.08.2021 16:11

Za ine koji ne znaju, do rata je Lukavica bila obično selo pokraj Sarajeva i nije imala nista id infrastrukture a posebno ne privredu i gigante, ono sto se izvuklo u ratu iz okoline Sarajeva je godinama trunulo na livadama i nikom nije palo na pamet da to pokrene , zub vremena svoje učinio , sve zastarilo , SNSD dokosurio sve sto je mogao, u Istočnom Sarajevu nema ni jedne fabrike ni privrede, sve je u turizmu koji se ne može bas pohvaliti i ugostiteljstvu, 20 g.nas narod zaradjuje novac u Federaciji a ovdje samo prespava, nas ovdje krade kako ko stigne, i to par zgradica u Lukavici kupuju Bošnjaci jer je 5 puta jeftinije nego u Sarajevu, mi imamo pecenjare, kafane, pilane , benzinske, autopraone, vulkanizere i amortizer servise i par pokopni društava , ovakva vlast ce i ono malo naroda iseliti sto je ostalo, zna se ko je kriv , a i Nesic je u svemu tome , putevi su nam sramota, sta je uradio kao direktor puteva za ist.dio RS??? Svi fini ma ajte pa znamo se dobro i ko je ko , 35.000 stanovnika ima Istocno Sarajevo , s Palama i Sokocom oko 50.000 .

Name

SPAS

17.08.2021 11:47

RADNA MESTA RADNIKE TO OBAVEZNO TREBA SPASITI...ODGOVORNE ZA KRADJU KRIMINAL PROCESUIRATI PO ZAKONU ODUZETI IM NELEGALNO STECENU IMOVINU I PRESELITI IH U ZATVORE

ODGOVORITE
Name

He He

17.08.2021 12:06

Oni imaju striktan zadatak da gase. To se radi već 26 godina. Dobro Jutro. Uskoro će to postati vlasništvo nekog "uspješnog biznismena-tajkuna".

ODGOVORITE
Name

Ne palamudi

17.08.2021 12:36

Podjeli ti 1 osminu sto si uzeo sta vise ti palamudis

Name

Srb

17.08.2021 12:16

Pa oni sve i pogasiše, kad ste vidjeli da su neku firmu otvorili?

ODGOVORITE
Name

Ljubiša

17.08.2021 14:09

Ljubomoran što mu se na pragu ugovaraju poslovi bez njega Nisi ni ti gadljiv na građevinsko zemljište

Name

HEJ

17.08.2021 12:27

pitajte ZORANA TEGELTIJU koliko je para zaradio na RAOP-u i FAMOSU tj njegov ZET i pojedinci sa njim a DODIK to posmatra i HOCE GLASOVE LOPOV DO LOPOVA.

ODGOVORITE
Name

Djordje

17.08.2021 13:46

To se zna isto tako kao sto se zna da je Nesic te sve firme preuzeo i da ih rusi da pravi zgrade.

Name

Djordje

17.08.2021 13:45

Taj ROAP sto pricate preuzeo Nesic i rusi hale da pravi zgrade isto tako i MOFAS ( FAMOS) ima da rusi jer je i to gotova prica al izgleda da je na vasem portalu najteze istinu napisati pogotovo ako je Nesic u pitanju.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

17.08.2021 14:55

Pa izgleda da pocinju kasniti rate

Name

6969

17.08.2021 14:21

Moze li mi neko reci kad ce alumina -glinica doci na red i, u cijem vlasnistvu je? Hvala na odgovoru!

ODGOVORITE
Name

Dodik i pali a I gasi

17.08.2021 16:30

Dodik je spržio sve pa ce i tu kompaniju , Ali izgleda da Dodiku najbolje ide na ruku da gasi kompanije umjeto požara

ODGOVORITE