Grad će nastaviti da podržava žene sa invaliditetom!

Gradonačelnik Bijeljine je povodom Dana žena posjetio Udruženje žena sa invaliditetom “Impuls”, na kome su ga članice udruženja upoznale sa trenutnim i budućim aktivnostima. U prvi plan su istakle želju da ostanu u prostoru koji im je Gradska uprava dala prije dvije godine.

Republika Srpska 08.03.2021 | 17:05
Grad će nastaviti da podržava žene sa invaliditetom!

Članice Udruženja žena sa invaliditetom “Impuls” u nove prostorije su se preselile 2019. godine. Ove godine ističe ugovor sa opštinom, ali, kažu vjeruju da će i dalje ostati u prostoru koji je mnogo uslovniji od prethodnog, te da će biti oslobođene plaćanja režija.

“Ne sumnjam da nećemo dobiti pozitivan odgovor u tom smislu te da će se naše aktivnosti u ovom prostoru odvijati i dalje u pravcu ekonomskog osnaživanja žena sa invaliditetom, jer mi dugo već radimo na obuci, učenju, te izradi rukotvorina kada je u pitanju tkanje i fircanje vune. Sa ovim drugim smo pionirski, prošle godine počeli da se bavimo, a proizvodi će se sigurno na jesen pokazati javnosti”, pojašnjava Tanja Milinković, izvršni direktor Udruženja žena sa invaliditetom “Impuls”.

Gradonačelnik Bijeljine je, čestitajući 8. mart uputio snažnu podršku Udruženju koje pomaže ženama sa invaliditetom, ali i svim drugim damama, svih 365 dana u godini.

“Kroz podršku se ogleda i jedan snažan partnerski odnos a ovim Udruženjem koje stvara nove vrijednosti, a društvo treba da pruži podršku kroz osnaživanje žene, kao institucije svim tim vrijednostima, naročito kroz intenzivnije uključivanje žena u društveno-politička i ekonomska zbivanja”, istakao je gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.

Pozitivan primjer snažne žene koja prkosi životnim preprekama je Milijana Krsmanović, članica Udruženja, samohrana majka. U Udruženje je, kaže došla, po moralnu podršku, a onda je, pored nje dobila puno više.

“2011. godine sam upisala u Sarajevu Specijalnu školu za slijepe i slabovide osobe, smjer fizioterapeut. Bio je to jedan od projekata “Impulsa”, finansiranje mog trećeg i četvrtog razreda. Naposljetku, 2018. godine dobila sam posao u na Hirurgiji Bolnice “Sveti vračevi”, tačnije na Ortopedskom odjeljenju. Evo, već tri godine sam u stalnom radnom odnosu. Inače sam samohrani rositelj troje djece, svo troje idu u školu i jako su uspješni”, ističe ova hrabra žena.

Iz Udruženja dodaju da je osnovna vizija da svaka žena, direktnim uključivanjem u aktivnosti, doprinosi društvu i sebi, lično svojim radom. Na taj način, kažu, traje i borba protiv predrasuda i stereotipa, ali dokazuje se i da žene sa invaliditetom mogu kvalitetno da žive i imaju svoje porodice. Stoga će u narednom periodu skretati pažnju na veću podršku porodicama u kojima su žene sa invaliditetom i majke.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar