Turistički radnici u BiH okreću se domaćim gostima

U narednom periodu turistički radnici u BiH staviće i naglasak na domaće goste koji će odmor provesti u svojoj zemlji , rečeno je na drugoj stručnoj konferenciji o turizmu u regiji još je jednom okupila vrhunske stručnjake iz regije i svijeta kako bi potaknula promišljanja i rasprave o aktualnim turističkim trendovima i novim modelima poslovanja nakon višemjesečnog perioda bez putovanja.

Bosna i Hercegovina 18.06.2020 | 11:14
Turistički radnici u BiH okreću se domaćim gostima

- Bosna i Hercegovina ima više od 50 hiljada ljudi zaposleno u turističkom sektoru i brojne privredne grane ovise od turizma. Ova sezona je otkazana što se tiče inostranih gostiju, a nadamo se podršci institucija kako bismo spremno dočekali narednu sezonu, istakao je Mili Bijavica, predsjednik Grupacije za ugostiteljstvo i turizam koja djeluje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH i vlasnik turističke agencije Fortuna Tours.

U narednom periodu biće stavljen naglasak na domaće goste koji će odmor provesti u svojoj zemlji istražujući turističke destinacije koje tek trebaju otkriti. 

Velika podrška domaćim gostima biće vaučeri koje je najavilo Federalno ministarstvo turizma, kazao je Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina i predsjednik Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori Federacije BiH.

Institucije su na raspolaganju da pruže infrastrukturnu potporu turističkom sektoru kroz svoje redovne programe, ali i kroz projekte Europske unije. U proteklom periodu u Županiji Zapadnohercegovačkoj je provedeno nekoliko projekata iz oblasti turizma koji su ostvarili značajan pomak u turističkim ponudama, a u istom smjeru idemo i u narednom periodu, istakao je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije

Kriza je pomogla da se o BH turizmu misli na duge staze kao i planira unapređenje i digitalizacija poslovanja kako bi se spremno dočekala naredna turistička sezona, zaključak je voditeljice panel diskusije Josipe Terzić – Rezić, osnivačice konferencije APRIORI TURIZAM.

(Indikator)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Građanin

18.06.2020 09:42

Ako do sada nisu vodili računa, neću reći o domaćim gostima,već narodu ne moraju ni od sada. Sve i jedna domaća destinacije napuhala je cijene da u prethodnom vremenom da ni jedan čestit građanin sa svojom mizernom platom nije mogao ni pomisliti da ode negdje na dan a kamoli na duži period. Cijene smještaja, hrane, pića...da ne spominjem nekih sportsko rekreativnih sadržaja su bile nedostižne za građane Republike Srpke. Sad me samo zanima hoće li cijene smještaja i usluga biti u skladu sa mjesečnom platom od 500 KM ili će ostati stare cijene a samo novi gosti?

ODGOVORITE
Name

re

18.06.2020 10:36

Preseli se u Austriju i Njemacku pa neces raditi za 500 km i imaces da ljetujes i ides gde ti je volja od kube,dominikanske republike ,havaja ili izbize i palma de majorke

Name

Gajba

18.06.2020 10:15

Aaaa pa bar je to lako.Samo treba da radite na kolicinu tj. da napravite nocenja po nekoj razumnoj cijeni.Ili ako dolazi porodica da ima dobar popust tipa 50KM nocenje!

ODGOVORITE
Name

Jeftinije

18.06.2020 20:46

Je negdje vani, a odmoris dusu ne gledajaci i slusajuci idiote.

Name

Istina

18.06.2020 10:53

Odmor za svakog covjeka je prestanak bombardovanje raznim izmisljenim informacijama, prestajanjem izdaja I prodaju nasih dusa, izmicanja naslijedjenog od predaka I tla pod nogama, makar nigdje ne mrdnuli. Odmor duse I tijela je visi nivo, Koji kreatori ne razumiju, a odnosu na propagiranje kupanja, suncanja, besciljnih putovanja,...,nekih njihovih izmisljenih vaucera.

ODGOVORITE
Name

Tako Je

18.06.2020 14:20

Nikome banke ne treba ostavljat. Cuj turizam u BIH, mora da se salite. Preskupo a dobijes nista.

Name

Tacno

18.06.2020 20:42

Niko see ne moze odmoriti bar na kratko u strasnim vilajetima.