Pogledajte kakve mjere predlaže: Nema kupovine helikoptera i automobila...

- Uvesti trogodišnji moratorijum na nabavku helikoptera i službenih automobila za sve nivoe vlasti; ukinuti dnevnice i naknade za službena putovanja zaposlenih u javnom sektoru..., je samo djelić mjera koje vlastima Republike Srpske predlaže profesorica Ekonomskog fakulteta Jelena Trivić. 

Republika Srpska 27.03.2020 | 09:57
Pogledajte kakve mjere predlaže: Nema kupovine helikoptera i automobila...

Iako je teško projektovati gubitke koje će pretrpjeti privreda u pogledu novonastale situacije sa pandemijom virusa korona, već sada se mogu hitno provesti određene mjere koje bi i u kratkom i u srednjem roku bile neophodne za saniranje stanja u privredi.

Ovo se navodi u analizi, koju je uradila profesorica Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Jelena Trivić, koja naglašava da stavlja sve svoje ljudske i intelektualne kapacitetete narodu i institucijama za praćenje i saniranje stanja u ekonomiji Republike Srpske.

Kaže da politička pripadnost ne smije da bude ograničavajući faktor u tom pogledu.

Mjere koje predlaže profesorica Trivić ([email protected]), a koje, kako navodi, do sada nije vidjela ili pročitala da ih je predložila Vlada Republike Srpske: 

1. Uvesti trogodišnji moratorijum na nabavku helikoptera i službenih automobila za sve nivoe vlasti; ukinuti dnevnice i naknade za službena putovanja zaposlenih u javnom sektoru; na svim budžetskim stavkama praviti moguće uštede koje se odnose na često neracionalna trošenja poput stručnih usluga od 25 miliona, ulaganja u razne vile i rezidencije zvaničnika potpuno obustaviti. 

2. Pod hitno uredbom Vlade uvesti princip „jedan čovjek jedna budžetska plata“ za sve koji primaju plate i naknade po više osnova iz javnih izvora sredstava kako bi se dio javnih sredstava oslobodio za pomoć nezaposlenima i privredi. To znači da nema naknada za upravne i nadzorne odbore, nema višestrukih primanja u javnom sektoru, a način provođenja vezati za konačnu izradu registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava (Zakon usvojen 2017. godine). 

3. Pod hitno usvajanje mjere koja znači da se PDV plaća po principu naplaćene realizacije, a ne izdate fakture za sve one privredne subjekte koji su u potpunosti obustavili rad u vremenu korona virusa.

4. Ne samo odložiti, nego potpuno otpisati, odnosno osloboditi plaćanja svih obaveza prema državi (poreza i doprinosa i drugih plaćanja) onih privrednih subjekata koji su u vremenu pandemije korona virusa potpuno zatvoreni jer oni ne ostvaruju redovne prihode iz kojih to mogu da izmire.

5. Vezano za neto plate (plate nakon oporezivanja), država, odnosno budžet Republike Srpske (ili IRB- o ovom u nastavku teksta) mora pronaći sredstva i za pomoć svima onim radnicima koji ne rade, odnosno čiji poslodavci ne rade, kako bi im omogućila naknadu u visini minimalne neto plate od 520 КM.

6. Na najave da se iz Centralne banke povuku sredstva, jasno je da takva opcija u sistemu monetarnog odbora ne postoji, Centralna banka ne može da kreditira državu.

Ono što je takođe u izjavama zvaničnika Republike Srpske nejasno, zašto misle da bi smanjenje stope obavezne rezerve Centralne banke dovelo do većeg plasmana komercijalnih banaka privredi i stanovništvu – banke i sada imaju dovoljno sredstava i preko obaveznih rezervi koje drže kod Centralne banke, ali nemaju motiv za ulaganja u privredu, pogovotovo ne u ovim uslovima.

Jedino što preostaje jeste, ono što je i meni nepopularno napisati, a to je da se Republika u ovim vanrednim okolnostima zadužuje brže putem obveznica, a komercijalne banke su svakako imale i ranije interes da ulažu u državne hartije od vrijednosti. Istina je da će time teret sadašnje krize snositi buduće generacije, ali tako je i u ratovima, pa tako će biti i u ovim pandemijskim uslovima.

7. Ono što vlasti Republike Srpske traže od Centralne banke, treba da tražimo od Investiciono-razvojne banke, da ona putem svojih plasmana pomaže ugroženim privrednicima, pa čak i putem bespovratnih sredstava za one koji su najpogođeniji – od slučaja do slučaja zavisi i ovo ne bi trebao biti isti linearan pristup prema svima, ali u skladu sa raspoloživim sredstvima IRB je u ovim okolnostima morala da odigra značajniju ulogu.

Jednostavno, prolongiranje otplate kredita je premalo za ono čime je IRB nekad raspolagala. Nije vrijeme za političke obračune, ali podsjetiću da je u IRB „nestalo“ preko 200 miliona КM kroz direktne plasmane i izlaganje prema propalim bankama u RS, a tih 200 miliona КM u ovim uslovima bilo bi dragocjeno.

IRB najveću pomoć treba da pruži samostalnim preduzetnicima, zanatlijama (taksisti, frizerski saloni, kozmetičke radnje, uslužne djelatnosti, itd.) koji nemaju dovoljno ili nemaju uopšte akumulacije kapitala da bi krizu preživjeli dva, tri a kamoli šest mjeseci. Za ova lica, linije IRB moraju biti oslobođene za isplatu neto plata i uplate poreza i doprinosa državi, uz najpovoljnije uslove, a u zavisnosti od procjene broja ovakvih subjekata možda i bespovratnim sredstvima države. 

8. Sledeće, Vlada je budžetom za narednu godinu i odlukama o dugoročnom zaduživanju planirala velike investicione radove (iako se ne radi o klasičnim javnim radovima u kenzijanskom smislu), pa bi se u ovim novonastalim uslovima bilo logično da se odustane od nekih planiranih radova, kako bi se sredstva osigurala za redovno funkcionisanje budžeta i neophodnih javnih rashoda, te pomoći nezaposlenim i privrednim subjektima čije je poslovanje potpuno stalo.

Odluka o duguročnom zaduženju u ovoj godini iznosi 315 miliona КM, dok odluka o nivou garancija koje može izdati Vlada Republike Srpske iznosi 800 miliona КM.

Ono što je bilo jako loše u redovnim okolnostima, a to je da Vlada donosi pojedinačne odluke o svakom zaduženju i svakoj izdatoj garanciji, čime je Narodna skupština razvlaštena, u ovakvim vanrednim situacijama djeluje kao olakšavajući faktor jer Narodna skupština ne mora da zasjeda zbog svake pojedinačne garancije ili odluke o zaduženju, tako da Vlada može prema prioritetima određivati kome izdavati garancije i za koje namjene, odnosno odustati od nekih koje ne znače život u ovim okolnostima, a usmjeriti se na pomoć zdravstvenom sektoru i privredi.

Što se tiče odluke o dugoročnom zaduženju od 315 miliona, po svemu sudeći, Vlada će morati probiti ovaj limit, ali napominjem, komercijalne banke imaju dovoljno sredstava da bi ulagale u državne obveznice, te pritisak na Centralnu banku nije opravdan.

Svaki pokušaj „udara“ na sistem monetarnog odbora i 100% pokrića novca u opticaju rezervnom valutom i posledično nemogućnosti Centralne banke da direktno kreditira javne budžete, značio bi potencijalno i monetarne „nemire“, nepovjerenje u valutu, inflaciju i ubrzanu evroizaciju, a to nam u uslovima korona virusa najmanje treba.

Monetarna kriza je kriza koja se najbrže širi. Iako nije vrijeme, ali radi istine podsjetiću da je srpski član Predsjedništva BiH smijenio dva srpska člana u Upravnom odboru Centralne banke, te da nova dva srpska člana nisu imenovana i koliko poznajem Zakon o Centralnoj banci, odluku o promjeni stope obavezne rezerve bez dva srpska člana ne bi mogla da bude donesena.

Zato apelujem na srpskog člana Predsjedništva BiH, da dva srpska člana Upravnog odbora Centralne banke budu što prije imenovana zbog svih budućih kretanja u Centralnoj banci. 

9. Privredna komora već u ovoj fazi treba da osmisli kampanju „Кupujmo domaće“, kako bi se podstakla prodaja firmi sa sjedištem u Republici Srpskoj, te kako bi domaća potrošnja davala željene multiplikativne efekte na ostatak privrede i javne prihode. 

10. Bez obzira na nemogućnost pomoći EU, koja se i sama bavi istim problemom, neophodno je insistirati svim mogućim kanalima diplomatije, da dio evropskih sredstava, te pomoći međunarodnih finansijskih institucija bude usmjeren i na Republiku Srpsku, odnosno BiH.

Sve projekcije međunarodnih institucija, i prije pojave korona virusa, najavljivale su ili recesiju ili usporen rast i u Njamačkoj, i u Italiji, i u Sloveniji, i u Austiriji koji su naši najznačajniji trgovinski partneri. Prije 20 dana kada se korona rasplamsala po Italiji, rekla sam, doduše ne javno, „talijanski problem je naš problem, ona je jedan od naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera“.

Svijet je definitivno ravan. I sama sam bila među onim ekonomistima koji su krizu predvidjeli i bez virusa korona, sve je dokumentovano na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske, kada sam ministarki Vidović uporno govorila „Dobra vremena ne traju vječno“, pravite tzv. Buffer-e, ili tampone kada dođu krizne godine i pad javnih prihoda.

Da li je vrijeme da razmišljamo i u pravcu smanjenja plata u javnom sektoru, ovo bi zahtijevalo detaljnu analizu u smislu barem vremenskog okvira trajanja ovog „stend-baj“ režima života u Republici Srspkoj.

Nekoliko budžetskih plata biće isplaćene redovno, ali ako pandemija potraje, ako ekonomska aktivnost bude išla u pravcu produbljivanja krize, onda i ova opcija stoji na raspolaganju. Teret krize moraju ponijeti svi, ali teret ove nepopularne mjere ipak ostavljam vlastima Republike Srpske koji su u „dobrim vremenima“ koja su trajala jedan solidan rok od 5 godina, ispustili da provedu snažnije socio-ekonomske reforme, reforme javnih preduzeća, reformu javne uprave, reforme tržišta rada i najznačajniju reformu smanjenja poreskog opterećenja privrede.

Vlastima Republike Srpske preporučujem, da ako i budu išli u pravcu smanjenja plata u javnom sektoru, da medicinski radnici naravno budu izuzeti, to je pod broj jedan, a drugo da teret procentualnog smanjenja najviše podnesu oni sa najvišim platama, uključujući i mene. To i jeste model kojim bi se oslobodio najveći dio sredstava u cilju anticikličnog djelovanja i pomoći privredi.  

Da li možemo biti optimisti, mislim da da. Ali sve je do nas. Čak i da očekujemo najcrnje prognoze o vremenu trajanja pandemije korona virusom, ima nešto što u ovom svemu može da bude dobro, a to je da zajednički djelujemo. 

Za sada, kao i svi drugi apelujem na poštovanje mjera i preporuka zvaničnih institucija vezano za ograničeno kretanje, higijenu i sve ostalo u cilju neširenja virusa, navela je profesorica Trivić, koja naglašava da ovim mjerama želi da bude partner i konstruktivni faktor vlastima Republike Srpske. 

 

(BN) 

Komentari / 135

Ostavite komentar
Name

Marko

27.03.2020 09:42

Profesorica je čestita i primjer osobe od integriteta, ali nažalost tu je Burle i dok se njega ne radosiljamo ništa od toga.....

ODGOVORITE
Name

REE

27.03.2020 09:52

JEDINA LJEKOVITA MJERA JE PROMJENA NAKARADNOG SISTEMA

Name

baja i bisa

27.03.2020 10:32

Zar da se odreknemo luksuznih putovanja luksuznim prijevozom.. svrha nase funkcije totalno gubi smisao

Name

modricanin

27.03.2020 10:34

R.S. je u totalnom bankrotu, i kredit MMF moze samo odloziti za neko krace vrijeme

Name

Nada

27.03.2020 10:53

G. Trivić samo da znate da većina gospođa što imaju frizerske salone, kozmetičke i sl. su obišle pola Evrope Tajland i sl. pa o tome koliko službeniku sa npr. 800km plate iz javnog sektora treba umanjiti platu treba dobro razmisliti. Niste ni vi baš sa svim upoznati. Radnici su jedno a rukovodioci drugo u ovakvom sistemu rada i života u RS. Ma da više ne filozofiram valjda se razumijemo

Name

sr04

27.03.2020 10:57

DŽaba proferorice Jelena pišeš i govoriš.Velika većina u Supštini to ne razumije ,jer su samo prošli pored fakulteta, i dobili diplomu.Na žalost ovde odlučuje Bog koji je završio sve moguće fakultete.

Name

Re

27.03.2020 11:02

Pa nada se za trigodine na vlast

Name

Re

27.03.2020 11:07

Kako bas za tri godine mislis se dokopate vlasti e neces

Name

Rok

27.03.2020 12:04

Bravo.

Name

Komentar

27.03.2020 12:57

Vanredno stanje vrijedi za sve... sem politicara i njihove familije.

Name

Tajkunčić

27.03.2020 13:02

Osim ako mi ne pobjedimo. Onda ćemo kupiti svako po jedan helikopter i po bar 4 Audija.

Name

Bravo

27.03.2020 09:43

Zaustaviti pljacku RS i teror domacih okupacionih vlasti nad srpskim narodom u RS Sve firme povezane sa domacim okupacionim rezimom a se ispitaju svaki tender zadnjih 10 god da se pregleda i utvrdi koliko je para pokradeno

ODGOVORITE
Name

Ejjj

27.03.2020 09:58

Svaka joj rec zlara vredna pametna obrazovana postena milina je slusati valda ce imati efekta nadajmo se

Name

Drago

27.03.2020 13:22

U pravu ste! Policija u Kozluku kažnjava ko nema masku u autu...a nema ih kupiti nigdje!Da je prava država i vlast nabavili bi maske i dez.sredstva.Oni hoće da prave bolnicu u Zvorniku...ne za narod već da uzmu na tenderu 7-8 miliona,tako se oni brinu za narod.Revolucija jedina opcija...

Name

Dragan

30.03.2020 08:59

Ko to može zaustaviti, ko?

Name

Nemanja

27.03.2020 09:44

Doće vrijeme, a mnogi zele da se to desi što prije da Jelena Trivic bude na ključnom mjestu u rukovodstvu Republike Srpske, puna podrška

ODGOVORITE
Name

Ralea

27.03.2020 10:50

TAKO JE , JELENA SE PONASA PATRIOTSKI, A NAJBOLJE JE STO TREZEVNO RAZMISLJA, ZA BOLJE SUTRA SVIJU NAS.DOBRO ZDRAVLJE JELENA

Name

Re

27.03.2020 11:09

Dok dodje tebe ce trava prekriti

Name

Dimi

30.03.2020 08:59

A biće!

Name

Regan

27.03.2020 09:46

E moja Jelena,dok su ovo idioti u vlasti od toga nema nista,sad krece sverc,a zna se ko je ispekao zanat u ratu

ODGOVORITE
Name

Narod

27.03.2020 12:04

Trgni se narode.

Name

Nomad

30.03.2020 09:00

Ima nade za nomade.

Name

Капа доље

27.03.2020 09:49

Паметној проф.Јелени Тривић и др Маји Драгојевић Стојић.Кад њих чујем,дигурна сам да има наде за РС и српски народ.

ODGOVORITE
Name

rada

27.03.2020 10:16

Ali kome pričati....

Name

Maći

27.03.2020 11:21

Kad su na vlasti gluvi i podobni

Name

Arizona

27.03.2020 09:50

Kako ce jadna presednica bez besnih auta dok gazda mile nemoze bez Helikopter a. Mora bit sve na pripravnom STANJU za nedaj boze bjezanije

ODGOVORITE
Name

Re Arizona

27.03.2020 13:13

Narod voli da vidi svoga harambasu kako dize prasinu helikopterom. Ili kako dolazi u konvoju sa 10 skupih limuzina. Da dosje Skodom Oktavijom, ljudi bi ga ismijavali.

Name

Odlično

27.03.2020 09:51

Odlični prijedlozi. Velika šteta sto profesorica nije u Vladi RS.

ODGOVORITE
Name

Kamenje na putu

27.03.2020 10:37

Jelena nije u Vladi I nikad nece biti dok je ove vlasti, jer je postena I moralna. Ona otvoreno kaze svoje misljenje, kritike sa argumentima, bez uvijanja, lazi I foliranja, a sto se u ovom drustvu kontinuirano desava.

Name

Gogi

30.03.2020 09:00

Što ne znacči da neće biti od 2020.

Name

Bl

04.04.2020 16:33

Pa zato I kaze za tri godine misli se dokopatvlasti ali sa ovakvom politikom nikad

Name

Jovica

27.03.2020 09:51

Svaka čast profesorice pametna i još rodoljub pravi spasi na seko od Mileta i njegove sekte brašna nema bolesni smo sve zlo od zla nedajte mu da krade vise uostalom nema šta vise ni sacuvati

ODGOVORITE
Name

Ceki

30.03.2020 09:00

Iz tvojih usta u Božije uši

Name

Privrednik i radnim

27.03.2020 09:52

Svaka čast Jeleni. Da se usvoji pola od ovog bilo bi nam bolje 100%.samo das o mi narod složniji i da podržimo ovakve..

ODGOVORITE
Name

Istina

27.03.2020 09:52

SVAKA ČAST!!! TO JE PATRIOTIZAM I DOMAĆINSKI ODNOS, TAKO SE ČUVA ZEMLJA I GRAĐANI!!! SVAKA NA MJESTU! PODRŠKA PROF. JELENI!!!

ODGOVORITE
Name

Petar

27.03.2020 09:52

Vlast u REPUBLICI SRPSKOJ se do sada pokazala odlično u borbi protiv pandemijer virusa. Ova vlast ne zataškava ništa kako to rade u Federaciji BiH. To pokazuje i činjenica da su u BiH do sada umrle 3 osobe od ovoga virusa a ni jedna nije u REPUBLICI SRPSKOJ. To sve uprkos činjenici da je od ukupnog broja do sada registrovbanih slučajeva zaraze 80% u REPUBLICI SRPSKOJ. Zašto je to tako? Pa zato što ovi u FBiH ne testiraju dovoljno ljude i zabijaju glavu u pijesak.

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2020 11:30

Koliko si ti plitak...

Name

Ali

27.03.2020 12:05

Ali ekonomija nam propada. Mora se i poslije virusa živjeti.

Name

Damir

27.03.2020 12:39

Najstebolji na svijetu, ne može vam niko ništa ???

Name

Retro

27.03.2020 15:00

Prosto sumnjam da kod nas ima testova za Covid19 , mozda za obicnu gripu a najbitnije u svemu ovome za ovu vlast je uvodjenje vanrednog stanja od strane politicara a ne od strucnjaka medicinske struke.

Name

BN To

30.03.2020 05:59

Bahahhaha

Name

Boki

27.03.2020 09:53

Puna podrška za profesoricu Jelenu Trivić.

ODGOVORITE
Name

Aaaa

27.03.2020 09:57

Bravo profesorice, ovo je stub opozicije.

ODGOVORITE
Name

Dragan Bijeljina

27.03.2020 09:57

Da je više ovakv9ih političara, gdje bi nam bio kraj.

ODGOVORITE
Name

4d

28.03.2020 00:46

Pa bio bi Nam kraj

Name

Dolores

27.03.2020 09:58

Čitam, malo podugačak tekst ali prepuno konstruktivnih savjeta jednog stručnjaka. Vlast sve nešto prolongira, ništa konkretno ne odbija. Ove mjere svakako treba podržati.

ODGOVORITE
Name

Mirko

27.03.2020 21:58

Kako kad napreduju samo dupelizci a ne stručnjaci i pametni!

Name

dare

27.03.2020 09:59

Svaka čast! Respekt u svakom smislu jer ova žena ima odličnu energiju za premijera,ima znanje i nije podložna uticaju.I ovakvu jednu pametnu ženu i moralnu Dodik vrijeđa onako neprimjereno i svi ćute. Za njega znamo da je nepristojan i to je pokazao u više navrata ali nije mi jasno da žene iz SP iz DNSa nisu odreagovale ,ove iz SNSDa znam da nece jer nema ekskurzije sledeće godine.

ODGOVORITE
Name

Rudo

27.03.2020 09:59

Podrška profesorici!

ODGOVORITE
Name

Darko

27.03.2020 10:01

Izostavili ste obavezno odgađanje lokalnih izbora i spajanje sa opštim 2022 godine. Uštedilo bi se 20 milona KM i još toliko crnih fondova političkih stranaka koje uzmu iz realnog sektora.

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2020 11:29

Ni slučajno, pa to ovi i hoće svjesni da gube lokal

Name

Dok Holidej

27.03.2020 10:01

Oni nisu zaslužili ni bicikla za prevoz a kamoli helikoptere i skupa auta jedino ovaj gospodin Šeranić odskače od njih kao profesionalac i čovjek vidim da ga mnogi hvale i podržavaju.

ODGOVORITE
Name

BL rodjeni

27.03.2020 10:50

Znaš li Ti druže još nekog iz Vlade ko je rođeni banjalučanin. Samo on osjeća Banja Luku. Nije "došljak" u nas grad kao Stevandić, Željka Pejina unuka, Mile DODIG, Špirić, Srebrenka i slični novokomponovani banjalučani.

Name

Bema33

27.03.2020 10:02

Neko to radi glavom, a neko se igra telefonoima i ne radi ništa konkretno. Bravo profesorice.

ODGOVORITE
Name

BL

27.03.2020 12:55

Srebrenka je iz BL.

Name

Struka

27.03.2020 10:03

Struka treba da ide u prvi plan, a ne Dodik i slični. Ček... gdje je Željka? Jelena buduća akoBogDa premijerka Srpske.

ODGOVORITE
Name

BN To

27.03.2020 12:05

Željka ima svoj termin nedjeljom u 12 ?

Name

Davor

27.03.2020 10:04

Vlast bi je rado poželjela u svojim redovima. Najjači opozicionar sigurno.

ODGOVORITE
Name

Руг

27.03.2020 10:16

Власт се мора мијењати!

Name

Hit

27.03.2020 10:16

Prazna slama moze da se mlati,koliko god hoces,nema ogranicenja ,pa tako ni ti jelena...mlatis li mlatis

Name

Re

27.03.2020 10:17

Šta će im Jelena, čovječe oni ne traže pametne i poštene nego glupe i poltrone.

Name

Markus

27.03.2020 10:57

Svaka cast profesorici Trivic svaka njezina Rijec se svodi na patrioizam takvi nas trebaju vodit ka buducnosti !!!

Name

Domi re davor

27.03.2020 11:32

Pa vlasti ovoj ne trebaju pametni,nego poslusne budale!

Name

J

30.03.2020 05:59

Nije da nije.

Name

SRP

27.03.2020 10:15

Treba uvesti zakon da niko ko je clan neke stranke nemoze raditi u javnom sektoru. I tacka.

ODGOVORITE
Name

Korona

27.03.2020 10:18

Korona ce pokazati ko je vera a ko nevera.

ODGOVORITE
Name

Igor

27.03.2020 10:18

Podrška Prof. Trivić. Ovome po mom mišljenju treba još dodati da se na nivou države donese Zakon o porijeklu imovine, mi smo pokraden, na desetine milijardi eura se nalazi u rukama kriminalaca, bogatstvo su stekli na nezakonite način, usvajanje ovoga Zakona država bi vratila značajna sredstva koja bi se mogla usmjeriti u privredi i standard stanovništva. Pod hitno donijeti odluku o pomjeranju lokalnih izbora za 2022 godinu, objediniti iste, uštede su velike nekoliko stotina molio a jer svaka kampanja povuče najviše budžetskih sredstava.

ODGOVORITE
Name

Буки

27.03.2020 10:19

И да се напокон живот врати у нормалу.

ODGOVORITE
Name

Da

27.03.2020 12:05

Aki Bog da. Poludićemo ovako

Name

Gunjevci

27.03.2020 10:19

Draga Jelena džaba sve što predlaže Sekta radi po svome

ODGOVORITE
Name

Др

27.03.2020 10:19

Како народ да плаћа свакодневне трошкове, додик то не говори.

ODGOVORITE
Name

Предлози

27.03.2020 10:22

Чули смо јуче да се од нас тражи да добровољно дамо 10 % од плате у Фонд. Ок, није проблем. Сви смо у кредитима. Да бисмо били солидарни, нека буду и остали, па предлажем: 1. Да све банке одложе док траје ова ситуација плаћање кредита физичким лицима (можда и правним) и да кад почне отплата не буде то нагомилано, него само продужен рок отплате. 2. Комуналне рачуне (вода, струја, телефон, тв, итд.) исто одложити или смањити на неки ниво који је разумљив. Тек тада можемо ми дати тај проценат,а можете нам и наредити. Биће тешко да ми дајемо 10%, а да горе наведени се понашају исто као да није криза. Хвала! То су неки моји предлози, можда нису добри, али причамо.

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2020 11:26

U pravu si. Tih 5% ili 10% pokazuje svu nemoć vlasti i promaju u fondovima. Na kraju će narod biti kriv za lošu ekonomsku situaciju jer se nisu dovoljno solidarisali, kao što je sad kriv za širenje virusa

Name

Školski drug

27.03.2020 10:23

Ima nade. Mlađi obrazovani Ji dolaze na vlast. Kad dođu na vlast prva investicija mora biti izgradnja kazamata. To je vjerovatno profesorica smetnula s uma. Nadam se da je kraj pljačkama i ne radu tužilaštva

ODGOVORITE
Name

Micko

27.03.2020 10:24

Bravo pametnice odlični prijedlozi samo naše gazde se neće odreći novčanika prije bi im iskopali oči nego da oni daju lovu

ODGOVORITE
Name

bravo

27.03.2020 10:30

Samo ću napisati jedno veliko BRAVO !

ODGOVORITE
Name

ROLIDUKDRND

27.03.2020 10:31

KO VAS UOPSTE SLUSA OSIM SARAJEVA

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2020 11:23

Slusaces ti, kad vidiš glavonje da se vozaju i lete, a tebi bude prazan frižider. Ali ti to ne kontaš, tebe je zahvatila crvena kuga. I tada ćeš vjerovati onom što ti šef kaže, a ne svojim očima. Žao mi je tebe i ljudi koji od tebe zavise

Name

EH...

27.03.2020 10:40

Jelena , sve dobro zboriš , ali šta vrijedi , kada se uvodi vanredno stanje , gdje se želi upravo obrnuto od ovoga što ti predlažeš . Ne može se ovo riješiti bez da se utvrdi odgovornost : za pljačku i uništenje robnih rezervi , pljačku i uništenje banaka , pljačku javnih preduzeća , uništenje pa ubrizgavanje narodnih sredstava u firme kao što su rafinerije , farmland , birač Zvornik itd. Vjerujem da i ti tako misliš , ali ne usuđuješ se da kažeš , pa šta ako je epidemija virusa , uvijek se mora ponavljati i nikada nije na odmet da se o ovome priča , pa sredstva za kupovinu bijesnih limuzina , aviona i helikoptera , a jedna od najmoćnijih žena svijeta Angela Merkel ide kao i sav ostali narod u kupovinu životnih namirnica bez pratnje , a ovdje na ovim prostorima , šta se ovde dešava .

ODGOVORITE
Name

Nek

27.03.2020 12:06

Imate u oktobru mogućnost da ih kaznite za višedecenijsku pljačku

Name

Miki

27.03.2020 10:41

Molim vas nemojte Majkicki ukidat ove privilegije.Meni je nje tako zao!

ODGOVORITE
Name

Uhh

27.03.2020 10:46

Sinoc je govorila doktorica Maja a danas profesorica Jelena. To je buducnost ovog naroda. A ovaj rezim to znanje kaznjava. Videce te kada pocnu izbori. Koliko ce se novca za prasice i jagnjice trositi. Naravno da ce i to malo biti,moraju se i papci kupiti. A to je sve narodni novac. Ove dve dame su od cijele vlade pametnije

ODGOVORITE
Name

žuna

27.03.2020 10:50

Profesorice pusti politiku i radi svoj posao.....nije to za tebe.

ODGOVORITE
Name

Đuro

27.03.2020 12:38

Jebem te u tu SNSDovu šuplju glavu.Pa stvarno ste veća bolest od Korone.

Name

Lav

27.03.2020 10:55

Pitanje za gos Trivic šta ona misli sve breze gube samo Srbska km i dalje ima vrijednost istu prema euru a ja mislim da je km vrijedna ok 25 cent

ODGOVORITE
Name

Xl

27.03.2020 10:55

Pod hitno smanjiti budzet zeljke i usvojiti zakon o porklu imovine. Kada se to uradi,videcete gde je narodni novac zavrsio. Eto rezervnog novca za sve.

ODGOVORITE
Name

Narod

27.03.2020 10:55

Ne bacjte narodu prašinu u oči svi ste isti.Svi pricate sta treba a kad dodjete na vlast ista priča. Bi mi ali ovi prije nas pokrali.

ODGOVORITE
Name

Drasko

27.03.2020 10:57

Bas ce nju pitati. Ne znam zbog cega se trudila?

ODGOVORITE
Name

Браво

27.03.2020 11:04

Обо и обичан народ разумије.

ODGOVORITE
Name

Glasač

27.03.2020 11:05

Nisam pogriješio kad sam joj dao glas. Bravo!

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

27.03.2020 11:05

Nema sumnje da postoji mnogo opravdanih činjenica i razloga da se preispitaju neke odluke i činjenice koje demantuju stabilnost i ekonomsku održivost, ali je važno , transparentnim i egzaktno vidljivim rezultatima moguće odbraniti šta se radilo....takođe sistem kontrole i zakonska regulativa mora biti u funkciji održanja, borbe protiv kriminala i korupcije... Netreba zaboraviti da pored tog helikoptera i leta sa njim se povečava i broj ljudi koji učestvuje u aktrivnosti prevoženja, time i cijena postaje veća...saama cijena sata leta nije mnogo skuplja od efikasnosti i brzine kojom se neki problem rješi....ali se to ne vidi , nigdje nije pokazano, dokazano...nego je more sumnji i nepoznanica za koje neko treba i mora dati odgovor.....

ODGOVORITE
Name

Marko

27.03.2020 11:07

Gdje je i šta radi ministrica Vidović. Da li ovo čita? Trebala bi!

ODGOVORITE
Name

Mirko

27.03.2020 11:22

Hit! Zora je rizična kategorija, zabranjeno kretanje. Xaxa

Name

Baka Majkic

27.03.2020 11:27

Odmah da kazem ja sam protiv bilo kakvi mjera

Name

Darko

27.03.2020 11:19

Ovo se zove konstruktivnost i djelovanje, da me manete sa glupostima. Ove mjere su suština i one će sačuvati ljude.

ODGOVORITE
Name

Јелена

27.03.2020 11:20

Чувај се Јело, и разваљуј и даље овако момачки, како само ти знаш. Жена са ставом, школом, образовањем, стручна а остварена на свим пољима.

ODGOVORITE
Name

Раско

27.03.2020 11:21

Ja bih nju za gradonačelnicu da malo popravi stanje u gradu.

ODGOVORITE
Name

Draško

27.03.2020 11:24

Nepotrebne su tolike mjere. Dovoljno je deset bozijih zapovjesti i idila. Ali tada ne bi bilo zanimljivo.

ODGOVORITE
Name

Hahah

27.03.2020 11:44

Ma da!

Name

Lazo

27.03.2020 11:25

Malo si predlozila her I posle tri godine Mile ce odlucivat sta ce kupovat

ODGOVORITE
Name

Maxo

27.03.2020 11:30

Baja je rako hoce hitno jos vise pravi Auto Puteva i Termoelektrana jer na tome se najbolje ugradi bas njega briga za sitnim Zanatlijama i Radnjama

ODGOVORITE
Name

Domi

27.03.2020 11:36

Eh da je srece pa da nam je ona predsjednica vlade,al pokrade izbore onaj korleone!

ODGOVORITE
Name

Vlado

27.03.2020 11:43

Ona ima pokriće za sve što govori, a to je diploma.

ODGOVORITE
Name

Demi

27.03.2020 11:43

Naklon do poda.

ODGOVORITE
Name

Žena

27.03.2020 12:07

I ja kažem.

Name

Opozicija.

27.03.2020 11:43

Opozicija nije spala još uvijek na četiri slova, a Jelena je budući lider.

ODGOVORITE
Name

Pajo

27.03.2020 11:48

Kome priča?

ODGOVORITE
Name

Bro

27.03.2020 12:06

Narodu koji je čuje, nadam se.

Name

BANJA LUKA

27.03.2020 11:59

BRAVO SVAKA ČAST ŽIVA TI NAMA BILA SVU SREĆU TI ŽELIM.

ODGOVORITE
Name

Ima samo jedan problem

27.03.2020 12:07

Kriminalna sektaska vlast je tesko obolila od pljacke,od-do najsitnije pore drustva.

ODGOVORITE
Name

Han pijesak

27.03.2020 12:10

Bravo

ODGOVORITE
Name

Acim

27.03.2020 12:12

Svaka cast Jelena mjere koje predlazes su zaista izvanredne i vrijedne divljenja . Ali ti lesinari se nece nikada odreci limuzina helikoptera nadoknada po vise osnova (dnevnice , nadoknade za upravne odbore , komisije ) Nece jer vole se vozati limuzinama helikopterima a javne nabavke i radove ako se toga odreknu odrekli su se svog djela kolaca po principu koliko sam ja tu dobar . Oni ce to rjesiti jednostavnije smanjice plate zdravstvenim radnicima koji su se herojski borili protiv epidemije , pa policiji koja je sprovodila njihove represivne mjere pa prosvjetnim radnicima pa i od penzjonera se moze uzeti umanjiti penzije . Pa oni ce imati savrsen izgovor Korona da uniste svo drustvo . A oni ce se odricati pola svoje plate da ispadnu humanitarci i da poruce svima kojima ce umanjiti primannja kako i oni snose posljedice krize . Ali tenderi nabavke e tu oni kajmak kupe toga se nikada nece odreci . A zvanicne plate i cijele hoce i to preko televizije onako u stilu heroja jer njima plata ne treba . Ali javne nabavke ugovori o savjetovanju trebaju itekako .

ODGOVORITE
Name

borac

27.03.2020 12:16

Nema od tog nista.Trivicka prica kao da nepozna vlastodrce.

ODGOVORITE
Name

Fedad

27.03.2020 12:24

Treba iste mjere i u Federaciji uvest

ODGOVORITE
Name

Corleone

27.03.2020 12:29

Jelena ne diraj im nadzorne upravne odbore. Oni izglasaju iz svake firme fa izvuku par miliona pa onda ide slefeci murta da ga kurts uzjase. Nesposobni su oni da bilo sta urade osim za svoj licni interes. Ima para u drzavi samo treba oteti od lopova. Drze sve u svojim rukama. Maske prvo nabavljaju za rodbinu pa onda za sirotinju i tako u svakom gradu.

ODGOVORITE
Name

Darko

27.03.2020 12:36

Dok burle ne ode...džaba to sve...!

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

27.03.2020 13:16

Profesorice, odlično predlažeš, ali kome, vidiš da oni uvode vanredno stanje da bi ućutkali ne istomisljenike i da pokriju svoje krim. poslove.

ODGOVORITE
Name

Miromo

27.03.2020 13:24

Jelena u pravu si ali ti moramo na neki način provesti i ima ki mehanizam za ta riješenja

ODGOVORITE
Name

Ivana

27.03.2020 13:24

Svaka čast?Nažalost, Jelenu neće pitati

ODGOVORITE
Name

Boki

27.03.2020 14:35

Svaka cast za sve predloge,u potpunosti podrzavam i slazem se sa svim navedenim predlozima. Hvala Bogu da jos imamo ovako pametni mladi ljudi u uvoj nasoj Rpublici.

ODGOVORITE
Name

4d za bn

27.03.2020 15:29

Koliko vam fake drasko nepismenim da neobjavljujeye ustvari tajo ,vi ste ruglo RS

ODGOVORITE
Name

051

27.03.2020 18:06

Slazem se sa svakom rijecju profesorice Trivic. Ona je zaista iskrena u borbi za bolju buducnost RS.

ODGOVORITE
Name

Ipon

27.03.2020 18:23

Sve podrzavam i sto posto ispravno samo me interesuje dalibi to isto uradila dasi ti na celu drzave

ODGOVORITE
Name

Neuk

27.03.2020 19:42

Bravo

ODGOVORITE
Name

G

30.03.2020 05:58

Bravo

ODGOVORITE
Name

Hgh

30.03.2020 05:59

U pravu si profesorice.

ODGOVORITE
Name

Žmaj

30.03.2020 05:59

Milina slušati.

ODGOVORITE
Name

Trivić

30.03.2020 08:54

Kraljica.

ODGOVORITE
Name

Dado

30.03.2020 08:55

Dokaz da ponekad ljudi sa strukom i isplivaju

ODGOVORITE
Name

Gogi

30.03.2020 08:55

I dalje u rubrici najčitanije. Bravo Jelo.

ODGOVORITE
Name

Dodik

30.03.2020 08:56

Dodik neki dan reče za ove nazovi stručnjake nr treba slušati, treba njrmu jedna Trivićka u Vladi da bi Republika procvjetala.

ODGOVORITE
Name

Милан

30.03.2020 08:57

И Србији треба један овакав политичар

ODGOVORITE
Name

Јаков

30.03.2020 08:57

Није она џабе народни посланик. Она је и Божији посланик, послан од Бога да спаси овај народ

ODGOVORITE
Name

Cov

30.03.2020 08:58

I u vrijeme korone Jelena izađe iz mraka, izdominira i vrati se Nazad. Bravo?

ODGOVORITE
Name

Predsjednik

30.03.2020 08:58

Jelenu za predsjednicu!

ODGOVORITE