Zaštitite bebe od sunčevog zračenja

Stručnjaci kažu da pre navršenih godinu dana 90 odsto UVA zraka i više od 50 odsto UVB zraka prodire do očne mrežnjače.

Zdravlje 15.08.2019 | 10:08
Zaštitite bebe od sunčevog zračenja
IAKO mnogi koji su izgoreli na suncu u ranom detinjstvu neće dobiti rak kože, u nekim slučajevima dovoljan je samo jedan put da rizik od melanoma bude i 50 odsto viši - kaže dermatolog dr Monti Liman i upozorava da decu, a naročito bebe, štitite od UV zračenje.

Veoma je važno da ih pre izlaska napolje dobro namažete kremama sa visokim zaštitnim faktorom, poželjno je da to bude 50 i da je mleko otporno na vodu (a to znači i na znojenje). Preporuka je da sredstvo bude antialergijsko, bez alkohola, jer je bebina koža vrlo osetljiva, pa su iritacije česte. Stručnjaci preporučuju da izabrano mleko bude bez mirisa kako ne bi privlačilo insekte, koje mališane već "obožavaju". Nije dovoljno da ih namažete samo jednom, nego više puta tokom boravka napolju, jer samo tako ih stvarno štitite od zračenja.

Roditelji često zanemaruju bebinu glavicu, a ona je najosetljivija. Zbog toga izlazak u letnjim danima ne bi trebalo da prođe bez šeširića ili kapice, kako bi lice, vrat i uši bili u senci.

I da - nikako nemojte da zaboravite naočare za sunce. Koliko god vam to izgledalo pomodarski, imajte na umu da je vrlo važno da bebama zaštitite oči. Jer njihove zenice su mnogo više raširene nego nama i sadrže manje pigmenata, pa lakše upijaju UV zrake. Stručnjaci kažu da pre navršenih godinu dana 90 odsto UVA zraka i više od 50 odsto UVB zraka prodire do očne mrežnjače. Kada kupujete naočare, proverite da li na unutrašnjoj strani drške okvira stoji oznaka CE kategorije tri ili četiri. Obične plastične mogu da budu još opasnije, zato ih izbegnite. I potrudite se da beba zavoli ovaj modni i zdravstveni detalj, jer je vrlo verovatno da će mu na početku pružati otpor, bacajući ga sa glave.

Lagana, svetla, pamučna garderoba je takođe pravi izbor za bebice.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar