Заштитите бебе од сунчевог зрачења

Стручњаци кажу да пре навршених годину дана 90 одсто УВА зрака и више од 50 одсто УВБ зрака продире до очне мрежњаче.

Здравље 15.08.2019 | 10:08
Заштитите бебе од сунчевог зрачења
ИАКО многи који су изгорели на сунцу у раном детињству неће добити рак коже, у неким случајевима довољан је само један пут да ризик од меланома буде и 50 одсто виши - каже дерматолог др Монти Лиман и упозорава да децу, а нарочито бебе, штитите од УВ зрачење.

Веома је важно да их пре изласка напоље добро намажете кремама са високим заштитним фактором, пожељно је да то буде 50 и да је млеко отпорно на воду (а то значи и на знојење). Препорука је да средство буде антиалергијско, без алкохола, јер је бебина кожа врло осетљива, па су иритације честе. Стручњаци препоручују да изабрано млеко буде без мириса како не би привлачило инсекте, које малишане већ "обожавају". Није довољно да их намажете само једном, него више пута током боравка напољу, јер само тако их стварно штитите од зрачења.

Родитељи често занемарују бебину главицу, а она је најосетљивија. Због тога излазак у летњим данима не би требало да прође без шеширића или капице, како би лице, врат и уши били у сенци.

И да - никако немојте да заборавите наочаре за сунце. Колико год вам то изгледало помодарски, имајте на уму да је врло важно да бебама заштитите очи. Јер њихове зенице су много више раширене него нама и садрже мање пигмената, па лакше упијају УВ зраке. Стручњаци кажу да пре навршених годину дана 90 одсто УВА зрака и више од 50 одсто УВБ зрака продире до очне мрежњаче. Када купујете наочаре, проверите да ли на унутрашњој страни дршке оквира стоји ознака ЦЕ категорије три или четири. Обичне пластичне могу да буду још опасније, зато их избегните. И потрудите се да беба заволи овај модни и здравствени детаљ, јер је врло вероватно да ће му на почетку пружати отпор, бацајући га са главе.

Лагана, светла, памучна гардероба је такође прави избор за бебице.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар