Smije li igrač da traži "trejd"? Stiv Ker dobio odgovor!

Iskusno krilo Džered Dadli reagovao je na kritike koje je trener Golden Stejt Voriorsa uputio na adresu novog centra Lejkersa, Entonija Dejvisa.

Košarka 31.07.2019 | 16:52
Smije li igrač da traži "trejd"? Stiv Ker dobio odgovor!
Entoni Dejvis (26) početkom jula je u velikom "trejdu" prešao iz Nju Orleans Pelikansa u Los Anđeles Lejkerse.

Da je bilo po želji sjajnog centra, ali i prve zvezde Lejkersa Lebrona Džejmsa, ta trampa bila bi obavljena još zimus i ko zna kako bi se onda odvijala sezona...

Međutim, uprava Nju Orleansa tada se zainatila da ne popusti pod pritiskom i odlučila da zadrži Dejvisa do leta.

Od sredine januara do kraja sezone odigrao je 15 od mogućih 36 utakmica, a ne bi ni toliko, da NBA liga nije zapretila novčanim kažnjavanjem Pelikansa.

Trener Golden Stejt Voriorsa Stiv Ker ovih dana je gostovao na jednom podkastu i kritikovao Dejvisovo ponašanje u tom periodu, ocenivši da su takve situacije "loše za imidž lige".

"Momak je potpuno zdrav, ima još par godina ugovora i odjednom kaže 'Ja hoću da idem'. To je ozbiljan problem, kojim liga mora da se pozabavi, a takođe bi igrači trebalo da budu pažljivi kada razmatraju svoje naredne poteze", ocenio je Ker i obrazložio svoj stav.

"Kada potpišeš ugovor, dužan si da tom timu, gradu i navijačima daš svoju najbolju igru i maksimalan trud. Kada ti ugovor istekne, imaš svako pravo da odeš, ali ako si pod obavezom, onda treba da je poštuješ... Ako zajedno zaključite da je najbolje da se raziđete, to je jedna stvar, ali Dejvisov slučaj je nešto što ne bi valjalo da postane trend, jer bi to bilo jako loše po ligu".

Trofejnom strategu odgovorio je Džered Dadli, takođe novi član Lejkersa i jedan od veterana čiji glas američki novinari smatraju relevantnim.

Dadli je podsetio da ga je Ker, kao generalni menadžer Finiksa, pre desetak godina doveo iz Šarlota u Sanse. Rekao je da je njegov veliki fan i da je ovo verovatno jedini put kada se neće složiti sa njegovim mišljenjem.

"Zašto da igrač ne zatraži 'trejd' ako su se okolnosti pod kojima je potpisao ugovor u međuvremenu promenile? A, to se dešava stalno. 'Hej, želimo da pobeđujemo, ali sada ćemo malo da rasturimo tim i krenemo iz početka'. Timovi 'trejduju' igrače godinu dana posle potpisa, kada im je ostalo još tri godine ugovora. Pa zašto onda igrač ne bi smeo da traži da ode", upitao je Dadli, doskorašnje krilo Bruklin Netsa.



On je dodao da se sve svodi na sliku koja se oko određenih transakcija stvara u javnosti.

"Pol Džordž je tražio 'trejd' iz Oklahome, ali niko nije znao za to. Entoni Dejvis je razapet samo zato što je njegov zahtev bio transparentan. Naravno da je takve stvari poželjno obaviti u tišini, ali on je znao da u tišini ne bi to izdejstvovao... Dakle, igrači traže da idu svakog časa i zato ne razumem ovo što je rekao Stiv. Ako je franšiza dobro vođena, igrač će takođe biti zadovoljan. Dejvis za osam-devet godina u Nju Orleansu nije stigao dalje od drugog kola plej-ofa. Pa, šta očekujete da će uraditi?".

Dogovor Lejkersa i Pelikansa o Dejvisovom "trejdu" postignut je sredinom juna, a postao je zvaničan 6. jula.

Nju Orleans je za Ol star centra dobio Brendona Ingrama, Lonza Bola, Džoša Harta i tri pika prve runde, uključujući četvrti pik na ovogodišnjem draftu. Taj pik prosledili su Atlanti za pravo biranja sa 8. i 17. pozicije, a uz se otarasili malo korišćenog veterana Solomona Hila, koji će sledeće sezone igrati za bezmalo 13 miliona dolara.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar