Zvizdić o samitu i novom SM BiH

Zvizdić naglašava da kandidatski status BiH nije uslovljen formiranjem Savjeta ministara, ali i da za odgovor o mandataru novog saziva Savjeta ministara treba pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine'.

Bosna i Hercegovina 06.07.2019 | 15:22
Zvizdić o samitu i novom SM BiH
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je samit o zapadnom Balkanu bio izuzetno konstruktivan.-

Razgovaralo se o svim temama vezanim za budućnost zapadnog Balkana, jačanje procesa regionalne saradnje, povjerenja, ali i o problemima, CEFTA-i, jednostrano uvedenim kosovskim taksama i daljim projektima i perspektivima agende povezivanja koja je u prošlih 5-6 godina dala dobre rezultate - BiH je dosad dobila 180 miliona evra, a na ovom samitu 96,8 miliona evra granta, čime je otvoreno novih 25.000 radnih mjesta – naveo je Zvizdić.

Dodao je da je BiH dobila više od 50 posto ukupnog granta, a najviše za infrastrukturne projekte.

- To su prije svega izuzetno važne dionice i panevropski koridor 5C, koji će spojiti BiH sa srednjom Evropom. Odobreno je i nekoliko deklaracija, o priznavanju akademskih kvalifikacija, o Romima i memorandum o uspostavi međunarodnog Instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope – kazao je Zvizdić.

Najvažnije je, dodao je, da je još jednom potvrđena evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, bez obzira na prioritizaciju slijeda koraka koju su napravile neke zemlje.

Zaključio je da su poruke sa samita u Poznanju bile vrlo pozitivne, ne samo za BiH, već i za prostor zapadnog Balkana.

- Nova poglavlja otvaraju i druge zemlje. Očekujemo te pozitivne signale u oktobru i ako BiH uspije izvršiti određene elemente iz Akcionog plana, sasvim sigurno se može nadati i očekivati kandidatski status - istakao je Zvizdić.

Naglasio je i da kandidatski status BiH nije uslovljen formiranjem Savjeta ministara, ali i da za odgovor o mandataru novog saziva Savjeta ministara 'treba pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Više puta smo razgovarali o toj temi, kada svi govore o formiranju Savjeta ministara da se prije svega misli na procedure o poštovanju Ustava. Mi čekamo da Predsjedništvo imenuje mandatara i od tog trenutka, kako je zakonom propisano, za 35 dana ćemo imati novi Savjet ministara. Kada će to biti, morate pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine - rekao je Zvizdić.

On je još jednom ponovio da se mora poštovati Ustav i zakon zemlje.

U delegaciji BiH na samitu zapadnog Balkana bili su i ministar spoljne trgovine Mirko Šarović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

(BN/Faktor)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sa strane

06.07.2019 13:55

Savjet ministara mora da odražava izbornu volju naroda, ma kakva ta volja bila. Onaj ko uslovljava formiranje, a to je SDA, krši i ustav i izbornu volju. SDA je krenuo opasnim smerom poistovećujući BiH sa niihovom voljom i njohovom vizijom. Srbi i Hrvati trebaju pokazati jedinstvo i jasno reći da to neće proći. Uz sva neprijateljstva, sva neslaganja, to nam je zajednički interes. Na kraju, kao hrišćani, dužni smo čuvati našu civilizaciju i kulturu pred najezdom SDA islamizacije i njenog političkog islama.

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2019 14:28

Islam je najveća opasnost.pocev od 90 kada je alija pos'o da ostvari svoj bolesni plan pa do danas od onih koji još podržavaju njegovu ideju.moraju znat da više nema jedinstvene beiha i da samo kakva je sada, tj podijeljena može funkcionisati.Drugacije nikako.

Name

Dvolicnjaci

06.07.2019 14:33

Gdje ste sada kritičari svega i svačega, ovaj sjedi na dvije stolice i još kaže to mu normalno

Name

Re sa strane

06.07.2019 14:55

Pogrešna percepcija !!!! Nisam pristalica nijednog radikalnog poimanja države .Ljudi imaju svoje pravo koje je zagarantovano da participiraju vjeru i konzumiraju onoliko koliki oni hoće .Tako ko hoće da nosi dugu bradu i kratke pantalone bujrum.Pri tome mora poštovati zakone i Ustav ove Države . Dakle njihovo pravo u njihovih 4 zida .Na terenu ako će mo biti realni RS je predstavlja pravoslavnu dzamahiriju.Cak su počeli da spomenike iz JOB-a osvještavanju .Svaki trotoar ,Ministarstvo ,škola ,vodovod itd ima krsnu slavu .Dokle je se vjera srozala.Vjera se ne eksponira ne reklamira itd .Pogledajmo se u ogledalo .Dokle vise da se lažemo .Zakoni se moraju poštovati od a do z a ne kako meni pase u datom trenutku .

Name

I opet vam nevalja

06.07.2019 16:49

Zvizgo donese 96 miliona iz Poznana kao ministar u tehnickome mandatu ,a Kim Dodik trenutni precednik iz Minska donese pozdrave od bratije Rusa i slike kako voza autobus .

Name

Re i vama opet

06.07.2019 17:36

Svi koji su pristalice i koji zagovaraju politiku alije to jest sda su naj veći olodi.fobro znamo da je alijina politika dovela do rata

Name

Горан

06.07.2019 19:33

ПРОПАЛА бих

Name

Pajo

06.07.2019 15:35

SDA jasno pokazuje da misli da je pametnija od SNSD-a, a da će ulagivanjem nagovoriti HDZ, koji opet igra svoju igru. Ova priča o Ustavu i zakonima je toliko šuplja, ali ja ne vidim pravilnu reakciju SNSD-a, pa SDA svako malo poteže apelaciju o imenu RS, a koje je ugrađeno u prvu premisu Ustava BiH, znači SDA napada samu suštinu Ustava! Izbori u Mostaru, konstutivnost Srba u FBiH, sve su to zakonima i Ustavom BiH obavezne i zahtijevane obaveze koje što SDA, što HDZ ne provode! A Dodik vrti jednu te istu, prilično tupavu priču i time daje za pravo Bošnjacima kad misle da su fantastični politički igrači. Ustvari su prdina bara i obični manipulanti sa lošim namjerama.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

06.07.2019 17:34

Srbi moraju da vode svoju politiku.Po meni ta politika treba da bude politika jedinstva mada je Snsd toliko podijelio narod da je to nepopravljivo.Snsd nam je postao najveci neprijatelj,ali mi to na zalost nismo jos svjesni barem vecina nije svjesna.Ako se narod opameti i ovaj put podrzi SDS a ujedno da gradjani uticu na SDS da se nebi ponovio Snsd u SDS ruhu.To znaci ujedinito narod po svaku cijenu ali ne uz neke ratnicke poklice i ne traziti neprijatelje u druga dva naroda nego sa oba naroda traziti suzivot i zajednicke interese za sve tri naroda.Sve ostalo vodi u propast i nas i njih.

Name

Za re

06.07.2019 15:48

Zamisli Alije i bolesnog plana. Stvaranje velike srbije, rat u sloveniji, hrvatskoj, kosovu, sve Alijin plan. Poprilicno zadojeno i bolesno razmisljanje. Za one koji sve znaju ali prave se da ne znaju..

ODGOVORITE
Name

Re za re

07.07.2019 10:26

Zamisli milošević formirao teroristicke jedinice zelene beretke i patriotsku ligu.naredio i ubistvo Srpskog svata.napiso islamsku deklaraciju.zrtvivao mir za rat.moj jado.da je bio plan velike Srbije i bila bi nebi vi ništa mogli spriječiti.

Name

.......

06.07.2019 16:45

Kao da bi dodik sa bakirom i dzaferovicem pravio vlast ma dajte molim vas pa to je srbin

ODGOVORITE
Name

Svasta

06.07.2019 19:31

Ma on je izgubljen slucaj.