Звиздић о самиту и новом СМ БиХ

Звиздић наглашава да кандидатски статус БиХ није условљен формирањем Савјета министара, али и да за одговор о мандатару новог сазива Савјета министара треба питати предсједавајућег и чланове Предсједништва Босне и Херцеговине'.

Босна и Херцеговина 06.07.2019 | 15:22
Звиздић о самиту и новом СМ БиХ
Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић казао је да је самит о западном Балкану био изузетно конструктиван.-

Разговарало се о свим темама везаним за будућност западног Балкана, јачање процеса регионалне сарадње, повјерења, али и о проблемима, ЦЕФТА-и, једнострано уведеним косовским таксама и даљим пројектима и перспективима агенде повезивања која је у прошлих 5-6 година дала добре резултате - БиХ је досад добила 180 милиона евра, а на овом самиту 96,8 милиона евра гранта, чиме је отворено нових 25.000 радних мјеста – навео је Звиздић.

Додао је да је БиХ добила више од 50 посто укупног гранта, а највише за инфраструктурне пројекте.

- То су прије свега изузетно важне дионице и паневропски коридор 5Ц, који ће спојити БиХ са средњом Европом. Одобрено је и неколико декларација, о признавању академских квалификација, о Ромима и меморандум о успостави међународног Института за одрживе технологије југоисточне Европе – казао је Звиздић.

Најважније је, додао је, да је још једном потврђена европска перспектива земаља западног Балкана, без обзира на приоритизацију слиједа корака коју су направиле неке земље.

Закључио је да су поруке са самита у Познању биле врло позитивне, не само за БиХ, већ и за простор западног Балкана.

- Нова поглавља отварају и друге земље. Очекујемо те позитивне сигнале у октобру и ако БиХ успије извршити одређене елементе из Акционог плана, сасвим сигурно се може надати и очекивати кандидатски статус - истакао је Звиздић.

Нагласио је и да кандидатски статус БиХ није условљен формирањем Савјета министара, али и да за одговор о мандатару новог сазива Савјета министара 'треба питати предсједавајућег и чланове Предсједништва Босне и Херцеговине.

- Више пута смо разговарали о тој теми, када сви говоре о формирању Савјета министара да се прије свега мисли на процедуре о поштовању Устава. Ми чекамо да Предсједништво именује мандатара и од тог тренутка, како је законом прописано, за 35 дана ћемо имати нови Савјет министара. Када ће то бити, морате питати предсједавајућег и чланове Предсједништва Босне и Херцеговине - рекао је Звиздић.

Он је још једном поновио да се мора поштовати Устав и закон земље.

У делегацији БиХ на самиту западног Балкана били су и министар спољне трговине Мирко Шаровић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

(БН/Фактор)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Са стране

06.07.2019 13:55

Савјет министара мора да одражава изборну вољу народа, ма каква та воља била. Онај ко условљава формирање, а то је СДА, крши и устав и изборну вољу. СДА је кренуо опасним смером поистовећујући БиХ са нииховом вољом и њоховом визијом. Срби и Хрвати требају показати јединство и јасно рећи да то неће проћи. Уз сва непријатељства, сва неслагања, то нам је заједнички интерес. На крају, као хришћани, дужни смо чувати нашу цивилизацију и културу пред најездом СДА исламизације и њеног политичког ислама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2019 14:28

Ислам је највећа опасност.поцев од 90 када је алија пос'о да оствари свој болесни план па до данас од оних који још подржавају његову идеју.морају знат да више нема јединствене беиха и да само каква је сада, тј подијељена може функционисати.Другације никако.

Name

Дволицњаци

06.07.2019 14:33

Гдје сте сада критичари свега и свачега, овај сједи на двије столице и још каже то му нормално

Name

Ре са стране

06.07.2019 14:55

Погрешна перцепција !!!! Нисам присталица ниједног радикалног поимања државе .Људи имају своје право које је загарантовано да партиципирају вјеру и конзумирају онолико колики они хоће .Тако ко хоће да носи дугу браду и кратке панталоне бујрум.При томе мора поштовати законе и Устав ове Државе . Дакле њихово право у њихових 4 зида .На терену ако ће мо бити реални РС је представља православну дзамахирију.Цак су почели да споменике из ЈОБ-а освјештавању .Сваки тротоар ,Министарство ,школа ,водовод итд има крсну славу .Докле је се вјера срозала.Вјера се не експонира не рекламира итд .Погледајмо се у огледало .Докле висе да се лажемо .Закони се морају поштовати од а до з а не како мени пасе у датом тренутку .

Name

И опет вам неваља

06.07.2019 16:49

Звизго донесе 96 милиона из Познана као министар у техницкоме мандату ,а Ким Додик тренутни прецедник из Минска донесе поздраве од братије Руса и слике како воза аутобус .

Name

Ре и вама опет

06.07.2019 17:36

Сви који су присталице и који заговарају политику алије то јест сда су нај већи олоди.фобро знамо да је алијина политика довела до рата

Name

Горан

06.07.2019 19:33

ПРОПАЛА бих

Name

Пајо

06.07.2019 15:35

СДА јасно показује да мисли да је паметнија од СНСД-а, а да ће улагивањем наговорити ХДЗ, који опет игра своју игру. Ова прича о Уставу и законима је толико шупља, али ја не видим правилну реакцију СНСД-а, па СДА свако мало потеже апелацију о имену РС, а које је уграђено у прву премису Устава БиХ, значи СДА напада саму суштину Устава! Избори у Мостару, констутивност Срба у ФБиХ, све су то законима и Уставом БиХ обавезне и захтијеване обавезе које што СДА, што ХДЗ не проводе! А Додик врти једну те исту, прилично тупаву причу и тиме даје за право Бошњацима кад мисле да су фантастични политички играчи. Уствари су прдина бара и обични манипуланти са лошим намјерама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.07.2019 17:34

Срби морају да воде своју политику.По мени та политика треба да буде политика јединства мада је Снсд толико подијелио народ да је то непоправљиво.Снсд нам је постао највеци непријатељ,али ми то на залост нисмо јос свјесни барем вецина није свјесна.Ако се народ опамети и овај пут подрзи СДС а уједно да градјани утицу на СДС да се неби поновио Снсд у СДС руху.То знаци ујединито народ по сваку цијену али не уз неке ратницке поклице и не тразити непријатеље у друга два народа него са оба народа тразити сузивот и заједницке интересе за све три народа.Све остало води у пропаст и нас и њих.

Name

За ре

06.07.2019 15:48

Замисли Алије и болесног плана. Стварање велике србије, рат у словенији, хрватској, косову, све Алијин план. Поприлицно задојено и болесно размисљање. За оне који све знају али праве се да не знају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

07.07.2019 10:26

Замисли милошевић формирао терористицке јединице зелене беретке и патриотску лигу.наредио и убиство Српског свата.написо исламску декларацију.зртвивао мир за рат.мој јадо.да је био план велике Србије и била би неби ви ништа могли спријечити.

Name

.......

06.07.2019 16:45

Као да би додик са бакиром и дзаферовицем правио власт ма дајте молим вас па то је србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

06.07.2019 19:31

Ма он је изгубљен слуцај.