Venecuela: Haos odnio prvu žrtvu

Samoproglašeni predsjednik i lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido poručio je svojim pristalicama tokom protesta u Karakasu da su demonstracije nepovratan proces i da će se nastaviti svakoga dana dok se ne dostigne sloboda.

Svijet 02.05.2019 | 09:02
Venecuela: Haos odnio prvu žrtvu
"Na pravom smo putu, nema povratka", poručio je Gvaido, javio je BBC.

On je najavio da će od danas početi serija štrajkova koja bi na kraju dovela do generalnog štrajka, navodi britanski javni servis.

"Ako je režim mislio da smo dostigli maksimalan pritisak, na mogu ni da zamisle koliko možemo da podnesemo", poručio je Gvaido okupljenima.

Istovremeno, u Karkasu su organizovane provladine demonstracije, za koje predsjednik Nikolas Maduro kaže da su organizovane povodom proslave Međunarodnog dana rada, 1. maja.

Predsjednik Maduro ranije je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao "malu grupu" čiji plan je propao, dok je lider opozcije ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice kako bi dovršili ono što je on nazvao "poslednjom fazom" njegovih napora da svrgne Madura.

U sukobima opozicije i policije u utorak je, prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, povređeno 69 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrelne rane, prenio je BBC, dok je Rojters javio da je u sukobima ranjeno 100 ljudi. BBC javlja i da je u sukobima na ulici poginula jedna žena.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

decko

02.05.2019 10:01

SFRJ, Sirija, Libija, Irak,... prepisani scenario rata, beznadja, ubistava, demokratije, kamata, poreza, ucjena i na kraju iskoristavanja do iznemoglosti porusene zemlje i njenih prirodnih resursa! Raspitajte se koliko kosta gorivo u USA, upalite kamere na internetu koje nadgledaju americke gradove da vidite kolike "tenkove" od auta voze! Nema ga ispod 3 kubika! Sve ce vam biti jasno!

ODGOVORITE