PL: Petarda Liverpula pred Barsu!

Liverpul nastavlja da melje, lakih pet komada i Hadersfildu! Fudbaleri Liverpula slavili su kao domaćini protiv Hadersfilda u prvoj utakmici 36. kola Premijer lige Engleske sa 5:0.  Pep je tražio da ekipa ovo ne gleda! Menadžer Sitija savetovao je igračima da odu u grad u petak uveče, ali je on gledao utakmicu, sigurno.  Hadersfild izdržao na Enfildu 43 sekunde: Liverpul ponovo spava na vrhu! Crveni deklasirali najlošiji tim Premijer lige.

Fudbal 26.04.2019 | 23:42
PL: Petarda Liverpula pred Barsu!
Izabranici trenera Jirgena Klopa odigrali su još jednu odličnu i iznad svega efikasnu utakmicu kojom su potvrdili šampionsku klasu.

Što je za "crvene" najvažnije, nastavili su da vrše pritisak na Mančester siti u dramatičnoj borbi za titulu. Tim sa "Enfilda" ostvario je 28. pobedu ove sezone u ligi i imaju sada 91 bod, dva više od Sitija koji ima i meč manje.

Takođe, Liverpulu je ovo bila deseta uzastopna pobeda u svim takmičenjima i šesta kada je reč o mečevima na "Enfildu" tako da je tim u najboljoj formi kada je najvažnije pošto ih očekuje borba i u polufinalu Lige šampiona sa Barselonom.

Hadersfild je odavno prežaljen, ubedljivo su poslednji sa samo 14 bodova, tako da se od samog početka postavljalo samo pitanje koliko lopti će završiti u njihovoj mreži.

Sve je za "Redse" krenulo sjajno još u prvom minutu kada su iskoristili grešku odbrane, visokim presingom oduzeli loptu, a egzekutor je bio Nabi Keita.

U 23. minutu posle centaršuta Endrjua Robertsona sa leve strane, Sadio Mane se samo "poklonio" i udarcem glavom prosledio loptu u mrežu gostiju.

Do odlaska na poluvreme Liverpul je postigao još jedan gol i to preko Mohameda Salaha, koji je sjajno utrčao na dubinsku loptu i pored trojice igrača Hadersfilda i istrčalog golmana poslao loptu u mrežu.

Mane je u 66. minutu postigao svoj drugi gol na meču i ponovo glavom. Ovog puta sa desne strane centrirao je Džordan Henderson.

Konačno, Salah je u 83. minutu postigao svoj drugi gol na ovom meču. Opet je Henderson bio asistent, a Egipćaninu sa nekoliko metara nije bilo teško za postigne pogodak za konačnih 5:0.

Cele 43 sekunde izdržao je Hadersfild na Enfild roudu. Pitali su se mnogi kako će Liverpul reagovati na činjenicu da je Siti na pol poziciji tri kola pre kraja sezone, a odgovor je bio ubedljiv. Posle nepun minut Crveni su poveli i time odmah rešili sve dileme oko ishoda – 5:0.

Defanzivci Hadersfilda, ubedljivo poslednjeg tima Premijer lige, kao da su se isprepadali od moćnog Liverpulovog napada. Posle samo 40 sekundi izgubili su loptu ispred svog šesnaesterca, što je bila „muzika za uši“ domaćina, koji su takav poklon za tili čas iskoristili, a Nabi Keita je bio samo izvođač završnih radova. Ako je neko na Enfildu zakasnio na početak meča, vodeći gol nije video.

Drugi pogodak je bio jedan od tipičnih Liverpulovih. Centaršut Robertsona s boka, pravo u trepavicuManea, čiji je trzaj glavom već sinonim za gol – 2:0.

Šansu da uveća svoj golgeterski konto protiv „fenjeraša“ nije propustio ni Mohamed Salah. Pogodio je u 45. minutu, pa u 83. ponovo i time podigao svoj saldo na 21 gol u ligi ove sezone, čime se osamio na vrhu liste strelaca.

Tik iza leđa mu je Sadio Mane sa 19, koji je bio egzekutor i kod četvrtog gola Liverpula. I ponovo na isti način: centaršut i udarac glavom, van domašaja golmana Hadersfilda.

Imao je Mane zicer na identičan način da dođe do het-trika, ali je pogodio stativu sa peterca.

Navijači Liverpula pozdravili su ovacijama Aleksa Okslejda-Čemberlena, koji se vratio na teren posle godinu dana odsustva zbog povrede.

Makar na dve noći Liverpul će biti na prvom mestu, do nedelje dok Siti ne odigra meč sa Barnlijem. Šampionska trka se nastavlja punom parom.

Jirgen Klop rekao je u najavi prve utakmice 36. kola Premijer lige da je igračima rekao da samo pobedama u svakoj od preostale tri utakmice u prvenstvu mogu da ostanu sigurni da jednog dana neće imati za čim da žale ako Liverpul ne osvoji titulu.

Menadžer "redsa" pomirio se juče sa činjenicom da se o tome dalje pita Mančester siti, koji je posle eliminacije iz Lige šampiona osvojio šest bodova u derbijima sa Totenhemom i Mančester junajtedom, ali nije želeo da se pomiri sa ocenama da povratak rivala na prvo mesto znači i kraj trke.

Ekipa je pred 53.250 navijača na "Enfildu" odgovorila na najbolji način i maksimalno iskoristila dolazak poslednjeg tima na tabeli za podizanje tonusa pred izlazak na "Kamp nou" naredne srede i suočavanje sa Lionelom Mesijem.

Goleadu je otvorio Nabi Keita najbržim golom kluba u istoriji lige, nakon čega je Sadio Mane dva puta stizao Mohameda Salaha na listi strelaca, a aktuelni fudbaler godine u Engleskoj dva puta odgovarao, 20. i 21. pogotkom za konačnih: Liverpul - Hadersfild 5:0 (2:0).

Dve večeri ranije, nakon što je i treći put od dolaska na Ostrvo osvojio tri boda na "Old trafordu", menadžer šampiona Pep Gvardiola poručio je igračima da u petak uveče izađu u grad ili provedu vreme sa svojim najdražima, ali da ne gledaju utakmicu "redsa" na televiziji.

Nije obrazlagao zbog čega konkretno, što i nije loše, jer ovako svako može da razume na svoj način. Tako će biti i onih koji će reći da je Španac pretpostavljao nekoliko lopti u mreži učesnika Čempionšipa u sezoni 2019/20 od kog je ove sezone na gostovanjima gore prolazio samo još jedan eliminisani tim, Fulam.

Ekipa koju je Jan Zivert dovukao do kraja sezone po odlasku njegovog bivšeg šefa, Davida Vagnera, osvojila je četiri od poslednjih 60 bodova u prvenstvu.

Bez namere da bilo koga uvredimo, realnost je da Klop nije mogao da poželi boljeg sparing partnera dve večeri posle nepovoljnog rezultata iz Mančestera, a pet pred izlazak na stadion jednog od najuspešnijih timova u modernom fudbalu sa, verovatno, najboljim igračem u istoriji ove igre.

Liverpul (91)

01/05 LŠ Barselona (G)
05/05 PL Njukasl (G)
07/05 LŠ Barselona (D)
12/05 PL Vulverhempton (D)
01/06 LŠ finale* (N)

Mančester siti (89)

28/04 PL Barnli (G)
04/05 PL Lester (D)
12/05 PL Brajton (G)
18/05 FA Votford (N)

*napomena: zvezdicom je označen datum finala Lige šampiona

Rezultati 36. kola:

petak

Liverpul - Hadersfild 5:0 (2:0)
/Keita 1, Mane 23, 66, Salah 45+1, 83/

subota

Totenhem - Vest Hem 13.30
Kristal Palas - Everton 16.00
Fulam - Kardif
Sautempton - Bornmut
Votford - Vulverhempton
Brajton - Njukasl 18.30

nedelja

Lester - Arsenal 13.00
Barnli - Mančester siti 15.05
Mančester junajted - Čelsi 17.30

Tabela: Liverpul (+1) 91, Mančester siti 89, Totenhem 70, Čelsi 67, Arsenal 66, Mančester junajted 64, Vulverhempton 51, Everton 49, Lester 48, Vest Hem 43, Kristal Palas 42, Njukasl 41, Bornmut 41, Barnli 40, Sautempton 37, Brajton 34, Kardif 31, Fulam 23, Hadersfild 14.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar