ПЛ: Петарда Ливерпула пред Барсу!

Ливерпул наставља да меље, лаких пет комада и Хадерсфилду! Фудбалери Ливерпула славили су као домаћини против Хадерсфилда у првој утакмици 36. кола Премијер лиге Енглеске са 5:0.  Пеп је тражио да екипа ово не гледа! Менаџер Ситија саветовао је играчима да оду у град у петак увече, али је он гледао утакмицу, сигурно.  Хадерсфилд издржао на Енфилду 43 секунде: Ливерпул поново спава на врху! Црвени декласирали најлошији тим Премијер лиге.

Фудбал 26.04.2019 | 23:42
ПЛ: Петарда Ливерпула пред Барсу!
Изабраници тренера Јиргена Клопа одиграли су још једну одличну и изнад свега ефикасну утакмицу којом су потврдили шампионску класу.

Што је за "црвене" најважније, наставили су да врше притисак на Манчестер сити у драматичној борби за титулу. Тим са "Енфилда" остварио је 28. победу ове сезоне у лиги и имају сада 91 бод, два више од Ситија који има и меч мање.

Такође, Ливерпулу је ово била десета узастопна победа у свим такмичењима и шеста када је реч о мечевима на "Енфилду" тако да је тим у најбољој форми када је најважније пошто их очекује борба и у полуфиналу Лиге шампиона са Барселоном.

Хадерсфилд је одавно прежаљен, убедљиво су последњи са само 14 бодова, тако да се од самог почетка постављало само питање колико лопти ће завршити у њиховој мрежи.

Све је за "Редсе" кренуло сјајно још у првом минуту када су искористили грешку одбране, високим пресингом одузели лопту, а егзекутор је био Наби Кеита.

У 23. минуту после центаршута Ендрјуа Робертсона са леве стране, Садио Мане се само "поклонио" и ударцем главом проследио лопту у мрежу гостију.

До одласка на полувреме Ливерпул је постигао још један гол и то преко Мохамеда Салаха, који је сјајно утрчао на дубинску лопту и поред тројице играча Хадерсфилда и истрчалог голмана послао лопту у мрежу.

Мане је у 66. минуту постигао свој други гол на мечу и поново главом. Овог пута са десне стране центрирао је Џордан Хендерсон.

Коначно, Салах је у 83. минуту постигао свој други гол на овом мечу. Опет је Хендерсон био асистент, а Египћанину са неколико метара није било тешко за постигне погодак за коначних 5:0.

Целе 43 секунде издржао је Хадерсфилд на Енфилд роуду. Питали су се многи како ће Ливерпул реаговати на чињеницу да је Сити на пол позицији три кола пре краја сезоне, а одговор је био убедљив. После непун минут Црвени су повели и тиме одмах решили све дилеме око исхода – 5:0.

Дефанзивци Хадерсфилда, убедљиво последњег тима Премијер лиге, као да су се испрепадали од моћног Ливерпуловог напада. После само 40 секунди изгубили су лопту испред свог шеснаестерца, што је била „музика за уши“ домаћина, који су такав поклон за тили час искористили, а Наби Кеита је био само извођач завршних радова. Ако је неко на Енфилду закаснио на почетак меча, водећи гол није видео.

Други погодак је био један од типичних Ливерпулових. Центаршут Робертсона с бока, право у трепавицуМанеа, чији је трзај главом већ синоним за гол – 2:0.

Шансу да увећа свој голгетерски конто против „фењераша“ није пропустио ни Мохамед Салах. Погодио је у 45. минуту, па у 83. поново и тиме подигао свој салдо на 21 гол у лиги ове сезоне, чиме се осамио на врху листе стрелаца.

Тик иза леђа му је Садио Мане са 19, који је био егзекутор и код четвртог гола Ливерпула. И поново на исти начин: центаршут и ударац главом, ван домашаја голмана Хадерсфилда.

Имао је Мане зицер на идентичан начин да дође до хет-трика, али је погодио стативу са петерца.

Навијачи Ливерпула поздравили су овацијама Алекса Окслејда-Чемберлена, који се вратио на терен после годину дана одсуства због повреде.

Макар на две ноћи Ливерпул ће бити на првом месту, до недеље док Сити не одигра меч са Барнлијем. Шампионска трка се наставља пуном паром.

Јирген Клоп рекао је у најави прве утакмице 36. кола Премијер лиге да је играчима рекао да само победама у свакој од преостале три утакмице у првенству могу да остану сигурни да једног дана неће имати за чим да жале ако Ливерпул не освоји титулу.

Менаџер "редса" помирио се јуче са чињеницом да се о томе даље пита Манчестер сити, који је после елиминације из Лиге шампиона освојио шест бодова у дербијима са Тотенхемом и Манчестер јунајтедом, али није желео да се помири са оценама да повратак ривала на прво место значи и крај трке.

Екипа је пред 53.250 навијача на "Енфилду" одговорила на најбољи начин и максимално искористила долазак последњег тима на табели за подизање тонуса пред излазак на "Камп ноу" наредне среде и суочавање са Лионелом Месијем.

Голеаду је отворио Наби Кеита најбржим голом клуба у историји лиге, након чега је Садио Мане два пута стизао Мохамеда Салаха на листи стрелаца, а актуелни фудбалер године у Енглеској два пута одговарао, 20. и 21. поготком за коначних: Ливерпул - Хадерсфилд 5:0 (2:0).

Две вечери раније, након што је и трећи пут од доласка на Острво освојио три бода на "Олд трафорду", менаџер шампиона Пеп Гвардиола поручио је играчима да у петак увече изађу у град или проведу време са својим најдражима, али да не гледају утакмицу "редса" на телевизији.

Није образлагао због чега конкретно, што и није лоше, јер овако свако може да разуме на свој начин. Тако ће бити и оних који ће рећи да је Шпанац претпостављао неколико лопти у мрежи учесника Чемпионшипа у сезони 2019/20 од ког је ове сезоне на гостовањима горе пролазио само још један елиминисани тим, Фулам.

Екипа коју је Јан Зиверт довукао до краја сезоне по одласку његовог бившег шефа, Давида Вагнера, освојила је четири од последњих 60 бодова у првенству.

Без намере да било кога увредимо, реалност је да Клоп није могао да пожели бољег спаринг партнера две вечери после неповољног резултата из Манчестера, а пет пред излазак на стадион једног од најуспешнијих тимова у модерном фудбалу са, вероватно, најбољим играчем у историји ове игре.

Ливерпул (91)

01/05 ЛШ Барселона (Г)
05/05 ПЛ Њукасл (Г)
07/05 ЛШ Барселона (Д)
12/05 ПЛ Вулверхемптон (Д)
01/06 ЛШ финале* (Н)

Манчестер сити (89)

28/04 ПЛ Барнли (Г)
04/05 ПЛ Лестер (Д)
12/05 ПЛ Брајтон (Г)
18/05 ФА Вотфорд (Н)

*напомена: звездицом је означен датум финала Лиге шампиона

Резултати 36. кола:

петак

Ливерпул - Хадерсфилд 5:0 (2:0)
/Кеита 1, Мане 23, 66, Салах 45+1, 83/

субота

Тотенхем - Вест Хем 13.30
Кристал Палас - Евертон 16.00
Фулам - Кардиф
Саутемптон - Борнмут
Вотфорд - Вулверхемптон
Брајтон - Њукасл 18.30

недеља

Лестер - Арсенал 13.00
Барнли - Манчестер сити 15.05
Манчестер јунајтед - Челси 17.30

Табела: Ливерпул (+1) 91, Манчестер сити 89, Тотенхем 70, Челси 67, Арсенал 66, Манчестер јунајтед 64, Вулверхемптон 51, Евертон 49, Лестер 48, Вест Хем 43, Кристал Палас 42, Њукасл 41, Борнмут 41, Барнли 40, Саутемптон 37, Брајтон 34, Кардиф 31, Фулам 23, Хадерсфилд 14.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар