SP: Senzacija - Brazil pobijedio Hrvate!

Nije slučajno Brazil pobedio Srbiju i Rusiju u prvoj fazi na Svetskom prvenstvu i ostavio ih bez drugog kruga. . Na startu borbe za polufinale, Južnoamerikanci u Kelnu još ubedljiviji protiv velikog favorita – Hrvatske 29:26.  Šokantan poraz Hrvata, Brazil udaljio "kauboje" od polufinala! Rukometaši Brazila napravili su veliko iznenađenje na Svetskom prvenstvu pobedivši Hrvatsku 29:26 u Kelnu.

Ostali sportovi 20.01.2019 | 19:40
SP: Senzacija - Brazil pobijedio Hrvate!
Predvođeni strelcem 8 golova Hanijelom Langarom, Brazilci su ostvarili prvu pobedu u drugoj fazi SP gde su samim plasmanom ostvarili najveći uspeh u istoriji.

S druge strane, Hrvati su ovim porazom nakon velike pobede nad evropskim prvakom Španijom sveli na minimum šanse za plasman u polufinale turnira.

Osim toga, "kaubiji" su ugrozili i treće mesto u Grupi E koje vodi u razigravanje za plasman, a koje je bitno jer prvih sedam selekcija sa SP će izboriti mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. godine.

Brazilci su odigrali fantastičan meč u kojem su sve vreme kontrolisali rezultat, u nekoliko navrata su imali pet golova prednosti u prvom poluvremenu, dok su u drugom stigli i do +6 (22:16).

Hrvati uspevaju da se vrate u igru serijom 5:1 sredinom drugog dela meča čime su se primakli na samo gol zaostatka (26:25), ali Brazilci odolevaju ovom pritisku i ekspresno povećavaju na 28:25 nakon čega rival više nije imao odgovor.

Langara su u timu Brazila pratili Felipe Borhes sa 5, te Pozer, Tešeira i Toledo sa po 3 gola, dok su najefikasniji Hrvati bili Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat, Luka Stepančić i Manuel Štrlek sa po 5 pogodaka.

Pobedu Brazila protiv Srbije na Svetskom prvenstvu za rukometaše (u Nemačkoj i Danskoj) mnogi su povezali sa slabom igrom "orlova" i dugogodišnjom tradicijom neprijatnih iznenađenja vicešampiona Evrope iz 2012. godine.

Trijumf Brazila nad Rusijom doveden je u vezu sa umorom "zbornaje" posle remija sa Nemačkom i velikim oscilacija nekadašnjeg prvaka planete.

Ali, šta sada ostaje kao izgovor za ljubitelje rukometa, kada je sjajna južnoamerička selekcija održala lekciju i reprezentaciji iz samog svetskog vrha – velikom favoritu Hrvatskoj?

To da ekipi Vašingtona Silve leže Sloveni, ne pije vodu. Brazil je ozbiljna reprezentacija, koja se potpuno prilagodila modernom rukometu i disciplinovanom igrom melje rivale.

Brazil – Hrvatska 29:26 (17:13), na početku drugog kruga u Grupi 1 na Mundijalu!

Publika u čuvenoj "Lekses areni" u Kelnu, poznatijoj kao hramu rukometa, prisustvovala je prvorazrednoj senzaciji, i to u fazi takmičenja kada je pravo na kiks svedeno na minimum, jer je ulog ogroman – polufinale Svetskog prvenstva, ali i borba za olimpijske kvalifikacije.

Nema dileme da je tim Lina Červara bio daleko ispod nivoa prethodnih igara na turniru, kada je samlevena Španija, lako dobijen Island, pregažena Makedonija… Hrvati su zabeležili svih pet pobeda, preneli maksimalan broj bodova i meč protiv Brazila smatrali su kao odskočnom daskom ka polufinalu i ključnim borbama sa Francuskom i Nemačkom.

Međutim, poraz ne menja mnogo u planovima "kockastih", jer glavne bodove će i dalje morati da traže protiv velesila.

Ali, današnja utakmica i te kako može da se negativno odrazi na psihu Domagoja Duvnjaka i društva, a da "kariokama" bude injekcija maksimalnog samopouzdanja za još veće istorijsko delo od ovog upisanog u prethodnih osam dana.

Bila je to gotovo preslikana utakmica kao protiv Srbije. Brazil je postigao šest-sedam prelakih golova, kada je sa svoje polovine terena koristio greške i odbrane svojih golmana i pogađao prazan gol.

Skoro 50 minuta je Silvin tim kontrolisao utakmicu, u kojoj je nastavio tradiciju da dva fenomenalna golmana, bez obzira na učinak, brane po poluvreme. Kada je među stative stao čudesni Terkariol, nemačka publika u Kelnu se potpuno okrenula na stranu Brazilaca. Skidao je zicera i bez greške pogađa iz dva pokušaja protivničku mrežu.

I protiv Hrvatske je Brazil imao pad u igru. Nalet "kauboja" bio je strahovit i ta samo par minuta prišli su na gol zaostatka 25:26 u 54. minutu. Međutim, Brazil se opet vratio, do kraja primio samo još jedan gol, a postigao tri za konačni trijumf.

Čudo…

TABELA (Grupa 1): Nemačka 5, Francuska 5, Hrvatska 4, Španija 2, Brazil 2, Island 0.

Parovi 4. kola: Island - Francuska, Španija - Brazil, Hrvatska - Nemačka.

U sledećem kolu Grupe E Hrvatska igra sa domaćinom Nemačkom, a potom i sa aktuelnim šampionom sveta Francuskom, gde će joj najverovatnije biti neophodne dve pobede za mesto u polufinalu.

U prvom meču drugog kola Grupe F, Mađarska je očekivano savladala Tunis 26:21 i ušla u borbu za treće mesto koje vodi u razigravanje za plasman.

Mađare je predvodio Balog sa 9 golova, dok je sedam postigao Lekai, a Tunišane su predvodili Buganmi i Sanai sa po pet.

SP, druga faza:

Grupa E:
Brazil – Hrvatska 29:26
20.30 Island – Francuska

Grupe F:
Mađarska – Tunis 26:21
20.30 Norveška – Egipat

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar