Zašto djeca u BiH napuštaju školu?

Djeca u BiH koja napuštaju školovanje najčešće to urade iz nezainteresovanosti za obrazovanje, zbog izostanka podrške roditelja, materijalnih problema, zbog preseljenja, pa čak i zbog potrebe da rade da bi preživjeli.

Republika Srpska 09.12.2018 | 14:36
Zašto djeca u BiH napuštaju školu?
Takva djeca, kao i ona koja neredovno pohađaju školu, imaju i lošiju sliku o sebi od ostale djece i mladih, pokazalo je istraživanje o razmjerama i uzrocima napuštanja obrazovanja u BiH, koje je krajem prošle godine provela organizacija „Save the Children“ u saradnji sa Udruženjem žena „Una“ iz Bihaća i Omladinskim centrom „Vermont“ iz Brčkog.

Istraživanje je urađeno u Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Bužimu, Cazinu, Prijedoru, Srebreniku i Velikoj Kladuši, a pokazalo je i da su djeca koja redovno pohađaju školu zadovoljnija njome nego djeca koja je neredovno pohađaju, kao i da su osnovci značajno zadovoljniji školom od srednjoškolaca. Pokazalo se, takođe, i da djeca češće napuštaju srednju nego osnovnu školu.

"Djeca koja češće napuštaju obrazovni sistem dolaze iz socijalno ugroženih porodica u kojima niko ne radi, porodica koje žive daleko od škole, te iz porodica u kojima vlada nasilje i u kojima su djeca zanemarena", navode autori ovog istraživanja koje je urađeno u sklopu projekta „Osnovno pravo na obrazovanje za svu decu u BiH“.


Cilj ovog projekta je da se utvrde stope i uzroci ranog napuštanja školovanja u BiH, kako bi se ta pojava sprečavala. Autori istraživanja, koje je predvodila profesor psihologije Univerziteta u Banjaluci Ivana Zečević, ističu i da brojna istraživanja ukazuju na to sa kakvim se poteškoćama susreću mladi ljudi koji nemaju završenu osnovnu, ali i srednju školu.

"Ova grupa mladih predstavlja riziko grupu za brojna antisocijalna ponašanja i socijalnu isključenost, kao i za mnoštvo problema sa mentalnim zdravljem. Takođe, oni se suočavaju sa problemom teškoća pri zapošljavanju i nemogućnošću napredovanja u poslu koji obavljaju zbog nedostatka kvalifikacija", ističu autori, dodajući da je rano napuštanje školovanja opasna odluka sa ozbiljnim posljedicama.

Oni su primjetili i da je agresivnost u ponašanju prisutnija kod djece koja neredovno pohađaju osnovnu školu ili je uopšte ne pohađaju, kao i kod srednjoškolaca.

Po podacima nadležnih u RS, osnovne škole napusti prosečno oko 40 učenika godišnje, uglavnom kada navrše 15 godina, dok srednje škole napusti jedan do dva odsto učenika.

Stručnjaci dodaju da veliki problem u vođenju adekvatne statistike čini registrovanje djece koja promjene mjesto boravka, s obzirom na to da se školi iz koje se ispisuju ne dostavlja podatak o tome da li i gdje ona nastavljaju obrazovanje.

Neka djeca u BiH se i ne upisuju u školu

"Posebnu riziko grupu koja napušta obrazovanje u BiH predstavljaju deca koja imaju teškoće u razvoju, ali ponekad se i ne upisuju u škole. Pored njih, školu ponekad ne pohađaju i deca povratnici, jer njihovi roditelji dovode u pitanje adekvatnost obrazovanja na jeziku koji im nije maternji. Jednu veliku grupu dece pod rizikom da se ne upišu u školu ili da je napuste čine deca romske populacije",  navodi se u istraživanju.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

mnogo

09.12.2018 13:43

ih je na trgu Krajine u vecernjim satima, kada je skup na trgu.

ODGOVORITE
Name

Inklz

09.12.2018 14:34

Sto da ne, kada dekani fakulteta i ministri iz vlade kupuju zvanja i diplome, ovi bar stoje na braniku pravde!

Name

Re

09.12.2018 15:16

Kupiće diplomu, kao i 70% zgrade Vlade što je.

Name

Re Inklz

09.12.2018 15:26

tačno. Šupljoglavca nije zabrinulo što se dekan može postati sa par članaka objavljenih u dnevnim novinama. Njega brine sto su djeca istinoljubiva i sto traze pravdu.

Name

Kriva vlast sto pada kisa

09.12.2018 15:49

Kriv SNSD sto djeca bjeze iz skole, a mozda i sam Dodik. Jest zivota mi.

Name

Za mnogo

09.12.2018 18:29

Zato što su im roditelji shvatili da bi njihovo dijete moglo biti sljedeće koje će biti izvučeno iz kanalizacije, mrcino neodgojena!!!

Name

Niko i Neko

10.12.2018 00:27

Moze se na biro prijaviti i bez skole i onda neka krampa i cisti. Izgubila djeca volju sta ce im skola kad 10 godina i vise mora bit na birou i cekat posao. To cekanje moze i bez skole.

Name

Realitic

09.12.2018 13:45

Rekao vam je burlo, nije vazno koliko znas vec koga znas.... sto bi isli u skolu...

ODGOVORITE
Name

re

09.12.2018 15:06

Nema se smisla skolovati, jer ce bagra kupiti privatne diplome i dobiti posao, naravno sa odgovarajucim partijskim knjizicama.

Name

Gubljenje vremena

09.12.2018 18:30

Sto gubiti vrijeme u skoli kad se u Sirokom Brijegu i Cazinu mogu kupiti sve moguce diplome,a i Mile kaze dzaba od diplome aķo nisi poslusnik.

Name

Neso

09.12.2018 13:54

Mnogima su uzor oni rodjeni gradjani, kojima samo mjesto rodjenja odredi "bolji" tretman u drustvu. To je vecini dovoljno za "uspjeh" u zivotu, ionako se skoluju samo doslje. Posebno neobrazovana je "gradjanska" Banja Luka.

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

09.12.2018 14:05

DOSLI DIVLJI I OTJERALI PITOME

Name

ups

09.12.2018 14:08

Ma šta će im škola, imaju oni pametnijeg posla...

ODGOVORITE
Name

čupo

09.12.2018 14:19

Sve vrijednosti su okrenute na glavu, djeca vide da se školovanje ne isplati, za lopovluk ti ne treba dan škole, a ima ih dosta koji nikada nisu ništa radili, nisu išli u školu a super dobro žive. Danas ako si dobar i pošten učenik možeš biti izvrgnut ruglu i podsmijehu vršnjaka, sve je otišlo u pm

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

09.12.2018 14:48

Smišljena aktivnost političara...što više nepismenih-lakša manipulacija masama.Pismeni misle svojom glavom,pa ili ustaju protiv zlotvora ili urade nešto konkretno za svoju sudbinu,a ovi nepismeni su oni koji samo urliču"to Mile"ili zavisi ko je bio ili će biti na njegovom mjestu..

ODGOVORITE
Name

Cuj

09.12.2018 15:47

Jake skole gde vise deca znaju od stranackih profesora sa univerziteta iz potoka

ODGOVORITE
Name

Um caruje, snaga klade valja

09.12.2018 17:00

Potpuno ista situacija je na Zapadu, tj, zemljama viskoke razvijenosti. 88% djece akademicara potaju akademicari, dok djeca radnika krenu na studje oko 21%, a uspije zavrsiti maksimamalno 15%. Djeca ciji roditelji zive od socijalne pomoci najceste i sami kada odrastu zive od socijale. Pa se cesto moze procitati u medijima: da li su radnicka djeca glupi ili lijeni. Odlucujuce je takodje misljenje roditelja, kao i ovdje u komentarima. Djeca stranaca cesto podju u skolu, a da ne govore jezik zemlje gdje zive. Istina da ima radnicke djece koja su uspjela zavrsiti fakultete ali su njihovi roditelji mnogo ulozili truda ukljucujuci djecu u drustvene aktivnosti. Mnogi komentari ovoga portala govore o kupovini diploma, pa recite, molim vas, kako ce ta omladina obavljati posao kada ne znaju ni jedan strani jezik niti poznaju svoju struku, a privatna privreda postavlja svoje zahtjeve. Takvi ce sigurno zavrsiti na stranputici ili u ljevicarskim strankama. Koja Firma ce zaposliti nekoga ko pokaze diplomu, a jos manje zadrzati na poslu akademicara koji ima diplome, a nema znanje?

ODGOVORITE
Name

Problem

09.12.2018 17:52

Je u tome sto djeca u OS mogu da rade sta hoce, jer su zasticeni ko beli medvedi. Kada dodju u srednju skolu tamo postoje rigorozna pravila, pa moraju napustati ili ce biti izbaceni. Kada napuste onda iste godine mogu da zavrse vanredno.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.12.2018 18:34

Pa valjda hoće da budu političari.

ODGOVORITE