Зашто дјеца у БиХ напуштају школу?

Дјеца у БиХ која напуштају школовање најчешће то ураде из незаинтересованости за образовање, због изостанка подршке родитеља, материјалних проблема, због пресељења, па чак и због потребе да раде да би преживјели.

Република Српска 09.12.2018 | 14:36
Зашто дјеца у БиХ напуштају школу?
Таква дјеца, као и она која нередовно похађају школу, имају и лошију слику о себи од остале дјеце и младих, показало је истраживање о размјерама и узроцима напуштања образовања у БиХ, које је крајем прошле године провела организација „Саве тхе Цхилдрен“ у сарадњи са Удружењем жена „Уна“ из Бихаћа и Омладинским центром „Вермонт“ из Брчког.

Истраживање је урађено у Бихаћу, Бијељини, Брчком, Бужиму, Цазину, Приједору, Сребренику и Великој Кладуши, а показало је и да су дјеца која редовно похађају школу задовољнија њоме него дјеца која је нередовно похађају, као и да су основци значајно задовољнији школом од средњошколаца. Показало се, такође, и да дјеца чешће напуштају средњу него основну школу.

"Дјеца која чешће напуштају образовни систем долазе из социјално угрожених породица у којима нико не ради, породица које живе далеко од школе, те из породица у којима влада насиље и у којима су дјеца занемарена", наводе аутори овог истраживања које је урађено у склопу пројекта „Основно право на образовање за сву децу у БиХ“.


Циљ овог пројекта је да се утврде стопе и узроци раног напуштања школовања у БиХ, како би се та појава спречавала. Аутори истраживања, које је предводила професор психологије Универзитета у Бањалуци Ивана Зечевић, истичу и да бројна истраживања указују на то са каквим се потешкоћама сусрећу млади људи који немају завршену основну, али и средњу школу.

"Ова група младих представља ризико групу за бројна антисоцијална понашања и социјалну искљученост, као и за мноштво проблема са менталним здрављем. Такође, они се суочавају са проблемом тешкоћа при запошљавању и немогућношћу напредовања у послу који обављају због недостатка квалификација", истичу аутори, додајући да је рано напуштање школовања опасна одлука са озбиљним посљедицама.

Они су примјетили и да је агресивност у понашању присутнија код дјеце која нередовно похађају основну школу или је уопште не похађају, као и код средњошколаца.

По подацима надлежних у РС, основне школе напусти просечно око 40 ученика годишње, углавном када наврше 15 година, док средње школе напусти један до два одсто ученика.

Стручњаци додају да велики проблем у вођењу адекватне статистике чини регистровање дјеце која промјене мјесто боравка, с обзиром на то да се школи из које се исписују не доставља податак о томе да ли и гдје она настављају образовање.

Нека дјеца у БиХ се и не уписују у школу

"Посебну ризико групу која напушта образовање у БиХ представљају деца која имају тешкоће у развоју, али понекад се и не уписују у школе. Поред њих, школу понекад не похађају и деца повратници, јер њихови родитељи доводе у питање адекватност образовања на језику који им није матерњи. Једну велику групу деце под ризиком да се не упишу у школу или да је напусте чине деца ромске популације",  наводи се у истраживању.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

много

09.12.2018 13:43

их је на тргу Крајине у вецерњим сатима, када је скуп на тргу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инклз

09.12.2018 14:34

Сто да не, када декани факултета и министри из владе купују звања и дипломе, ови бар стоје на бранику правде!

Name

Ре

09.12.2018 15:16

Купиће диплому, као и 70% зграде Владе што је.

Name

Ре Инклз

09.12.2018 15:26

тачно. Шупљоглавца није забринуло што се декан може постати са пар чланака објављених у дневним новинама. Њега брине сто су дјеца истинољубива и сто тразе правду.

Name

Крива власт сто пада киса

09.12.2018 15:49

Крив СНСД сто дјеца бјезе из сколе, а мозда и сам Додик. Јест зивота ми.

Name

За много

09.12.2018 18:29

Зато што су им родитељи схватили да би њихово дијете могло бити сљедеће које ће бити извучено из канализације, мрцино неодгојена!!!

Name

Нико и Неко

10.12.2018 00:27

Мозе се на биро пријавити и без сколе и онда нека крампа и цисти. Изгубила дјеца вољу ста це им скола кад 10 година и висе мора бит на бироу и цекат посао. То цекање мозе и без сколе.

Name

Реалитиц

09.12.2018 13:45

Рекао вам је бурло, није вазно колико знас вец кога знас.... сто би исли у сколу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.12.2018 15:06

Нема се смисла сколовати, јер це багра купити приватне дипломе и добити посао, наравно са одговарајуцим партијским књизицама.

Name

Губљење времена

09.12.2018 18:30

Сто губити вријеме у сколи кад се у Сироком Бријегу и Цазину могу купити све могуце дипломе,а и Миле казе дзаба од дипломе аķо ниси послусник.

Name

Несо

09.12.2018 13:54

Многима су узор они родјени градјани, којима само мјесто родјења одреди "бољи" третман у друству. То је вецини довољно за "успјех" у зивоту, ионако се сколују само досље. Посебно необразована је "градјанска" Бања Лука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

09.12.2018 14:05

ДОСЛИ ДИВЉИ И ОТЈЕРАЛИ ПИТОМЕ

Name

упс

09.12.2018 14:08

Ма шта ће им школа, имају они паметнијег посла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

чупо

09.12.2018 14:19

Све вриједности су окренуте на главу, дјеца виде да се школовање не исплати, за лоповлук ти не треба дан школе, а има их доста који никада нису ништа радили, нису ишли у школу а супер добро живе. Данас ако си добар и поштен ученик можеш бити извргнут руглу и подсмијеху вршњака, све је отишло у пм

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.12.2018 14:48

Смишљена активност политичара...што више неписмених-лакша манипулација масама.Писмени мисле својом главом,па или устају против злотвора или ураде нешто конкретно за своју судбину,а ови неписмени су они који само урличу"то Миле"или зависи ко је био или ће бити на његовом мјесту..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј

09.12.2018 15:47

Јаке сколе где висе деца знају од странацких професора са универзитета из потока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ум царује, снага кладе ваља

09.12.2018 17:00

Потпуно иста ситуација је на Западу, тј, земљама вискоке развијености. 88% дјеце академицара потају академицари, док дјеца радника крену на студје око 21%, а успије заврсити максимамално 15%. Дјеца цији родитељи зиве од социјалне помоци најцесте и сами када одрасту зиве од социјале. Па се цесто мозе процитати у медијима: да ли су радницка дјеца глупи или лијени. Одлуцујуце је такодје мисљење родитеља, као и овдје у коментарима. Дјеца странаца цесто подју у сколу, а да не говоре језик земље гдје зиве. Истина да има радницке дјеце која су успјела заврсити факултете али су њихови родитељи много улозили труда укљуцујуци дјецу у друствене активности. Многи коментари овога портала говоре о куповини диплома, па реците, молим вас, како це та омладина обављати посао када не знају ни један страни језик нити познају своју струку, а приватна привреда поставља своје захтјеве. Такви це сигурно заврсити на странпутици или у љевицарским странкама. Која Фирма це запослити некога ко показе диплому, а јос мање задрзати на послу академицара који има дипломе, а нема знање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем

09.12.2018 17:52

Је у томе сто дјеца у ОС могу да раде ста хоце, јер су застицени ко бели медведи. Када додју у средњу сколу тамо постоје ригорозна правила, па морају напустати или це бити избацени. Када напусте онда исте године могу да заврсе ванредно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.12.2018 18:34

Па ваљда хоће да буду политичари.

ОДГОВОРИТЕ