Priča: Uspon Nikole Milutinova kao aksiom...

U poslednje četiri sezone u Evroligi, svaki put je bolji i bolji i to u svim najvažnijim kategorijama.

Košarka 30.11.2018 | 19:30
Priča: Uspon Nikole Milutinova kao aksiom...
Nikola Milutinov je najbolji centar Srbije u Evropi. Igra na neverovatnom nivou, a prosto je zapanjujuće koliko je sve bolji i bolji od 2015. godine na ovamo. Teško da ćete naći (verovatno nećete) igrača koji toliko napreduje u svim kategorijama iz sezone u sezonu. U svemu je napredovao nego u prethodnoj sezoni i tako sve do ovog kraja 2018. godine.

Kako to izgleda u brojkama? 

Kada je došao u Pirej na leto 2015. godine iz Partizana bio je mlad centar, potencijal izabran od San Antonio Sparsa kao 26. pik. Od tada se posvetio popravljanju slabosti u svojoj igri. Dosta je radio na telu, popravio je igru u odbrani, kao i igru leđima u napadu na niskom postu.

Naravno, mesta za napredak uvek ima. Posebno gledajući njegovo telo i visinu. Može da bude još dominantniji. Ali sve brojke pokazuju da je Olimpijakos imao pravo što je investirao u njega i dao mu prošle godine dobio novi ugovor. Taj ugovor svakog narednog leta ima klauzulu za odlazak u NBA.

Hajde da analiziramo neke brojke.

Jasno je da mu je vreme provedeno na parketu raslo iz sezone u sezonu. Počeo je sa 11 minuta u igri, 3,7 poena po meču i 2,7 skokova po utakmici. Indeks mu je bio 4,1. Ove sezone, Milutinov ima 24 minuta u igri, 10,2 poena po meču, 7,3 skoka po utakmici. Ukupan indeks mu je 17,3.

Drastičan rast. A još interesantnije od toga je da mu je svaka od pomenutih kategorija rasla iz godine u godinu. Poeni su izgledali ovako - 3,7 - 4,4 - 8,8 - 10,2. I tako za svaki statistički parametar. Jedini izuzetak u ovom momentu je broj iznuđenih faulova koji je 2,9 a prošle sezone je bio 3,2. To praktično spada u statističku grešku.

Ako smo već kod matematike, onda možemo da kažemo da je uspon Nikole Milutinova u dresu Olimpijakosa aksiom, nešto što se podrazumeva kao takvo i što ne treba proveravati. Nešto što je neosporno.

Naravno, sa ovakvim brojkama status Milutinova u Olimpijakosu je porastao. Kada je došao bio je praktično treći centar, dobijao je malu šansu. Kroz godine se to menjalo i stigli smo do ove sada sezone gde je Milutinov glavni centar Olimpijakosa.

Stigli smo negde do trećine sezone, a srpski centar igra najbolje do sada. U prvih devet utakmica u Evroligi po minutaži (24 minuta) je četvrti u Olimpijakosu iza Najdžela Vilijams Gosa (26), JorgosaPrintezisa (25) i Vasilisa Spanulisa (24 minuta, 50 sekundi).

Milutinov je treći najbolji strelac Olimpijakosa (iza Printezisa i Spanulisa), a naravno prvi je po skokovima, ali čak i po indeksu korisnosti. Najbolji meč mu je bio protiv Baskonije u Vitoriji gde je dao 23 poena i imao 11 skokova.

Sve prethodno navedeno dovelo ga je na neke visoke pozicije kada je cela Evroliga u pitanju.

Recimo, Milutinov je po indeksu korisnosti deveti najbolji igrač Evrolige sa prosekom 17,33. U ovoj kategoriji najbolji je Aleksej Šved sa 25,88. Bivši centar Partizana je najbolji skakač Evrolige sa 7,3 uhvaćenih lopti po meču, dok ga prate Valter Tavares (7,2) i Vil Klajburn (7,0). To nije sve. Milutinov je treći najbolji bloker Evrolige sa 1,1 blokadom u proseku, zapravo deli to mesto sa Brajantom Danstonom.

Dakle, sve sabrano na jednom mestu, Srbija ima opasnog centra koji je uostalom i igrao za Orlove na nekim mečevima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Nažalost, neće moći da igra u predstojećim duelima protiv Izraela i Grčke zato što nastupa za tim iz Evrolige.

Na kraju, dodajmo da je ove sezone Milutinov uspeo da pogodi i prvu trojku u karijeri u Evroligi. Bilo je to na meču protiv Bajerna. Posle je u šali rekao "Pa, dobro, znamo svi da sam najbolji šuter u timu".

Samo neka ovako nastavi...



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar