Прича: Успон Николе Милутинова као аксиом...

У последње четири сезоне у Евролиги, сваки пут је бољи и бољи и то у свим најважнијим категоријама.

Кошарка 30.11.2018 | 19:30
Прича: Успон Николе Милутинова као аксиом...
Никола Милутинов је најбољи центар Србије у Европи. Игра на невероватном нивоу, а просто је запањујуће колико је све бољи и бољи од 2015. године на овамо. Тешко да ћете наћи (вероватно нећете) играча који толико напредује у свим категоријама из сезоне у сезону. У свему је напредовао него у претходној сезони и тако све до овог краја 2018. године.

Како то изгледа у бројкама? 

Када је дошао у Пиреј на лето 2015. године из Партизана био је млад центар, потенцијал изабран од Сан Антонио Спарса као 26. пик. Од тада се посветио поправљању слабости у својој игри. Доста је радио на телу, поправио је игру у одбрани, као и игру леђима у нападу на ниском посту.

Наравно, места за напредак увек има. Посебно гледајући његово тело и висину. Може да буде још доминантнији. Али све бројке показују да је Олимпијакос имао право што је инвестирао у њега и дао му прошле године добио нови уговор. Тај уговор сваког наредног лета има клаузулу за одлазак у НБА.

Хајде да анализирамо неке бројке.

Јасно је да му је време проведено на паркету расло из сезоне у сезону. Почео је са 11 минута у игри, 3,7 поена по мечу и 2,7 скокова по утакмици. Индекс му је био 4,1. Ове сезоне, Милутинов има 24 минута у игри, 10,2 поена по мечу, 7,3 скока по утакмици. Укупан индекс му је 17,3.

Драстичан раст. А још интересантније од тога је да му је свака од поменутих категорија расла из године у годину. Поени су изгледали овако - 3,7 - 4,4 - 8,8 - 10,2. И тако за сваки статистички параметар. Једини изузетак у овом моменту је број изнуђених фаулова који је 2,9 а прошле сезоне је био 3,2. То практично спада у статистичку грешку.

Ако смо већ код математике, онда можемо да кажемо да је успон Николе Милутинова у дресу Олимпијакоса аксиом, нешто што се подразумева као такво и што не треба проверавати. Нешто што је неоспорно.

Наравно, са оваквим бројкама статус Милутинова у Олимпијакосу је порастао. Када је дошао био је практично трећи центар, добијао је малу шансу. Кроз године се то мењало и стигли смо до ове сада сезоне где је Милутинов главни центар Олимпијакоса.

Стигли смо негде до трећине сезоне, а српски центар игра најбоље до сада. У првих девет утакмица у Евролиги по минутажи (24 минута) је четврти у Олимпијакосу иза Најџела Вилијамс Госа (26), ЈоргосаПринтезиса (25) и Василиса Спанулиса (24 минута, 50 секунди).

Милутинов је трећи најбољи стрелац Олимпијакоса (иза Принтезиса и Спанулиса), а наравно први је по скоковима, али чак и по индексу корисности. Најбољи меч му је био против Басконије у Виторији где је дао 23 поена и имао 11 скокова.

Све претходно наведено довело га је на неке високе позиције када је цела Евролига у питању.

Рецимо, Милутинов је по индексу корисности девети најбољи играч Евролиге са просеком 17,33. У овој категорији најбољи је Алексеј Швед са 25,88. Бивши центар Партизана је најбољи скакач Евролиге са 7,3 ухваћених лопти по мечу, док га прате Валтер Таварес (7,2) и Вил Клајбурн (7,0). То није све. Милутинов је трећи најбољи блокер Евролиге са 1,1 блокадом у просеку, заправо дели то место са Брајантом Данстоном.

Дакле, све сабрано на једном месту, Србија има опасног центра који је уосталом и играо за Орлове на неким мечевима квалификација за Светско првенство. Нажалост, неће моћи да игра у предстојећим дуелима против Израела и Грчке зато што наступа за тим из Евролиге.

На крају, додајмо да је ове сезоне Милутинов успео да погоди и прву тројку у каријери у Евролиги. Било је то на мечу против Бајерна. После је у шали рекао "Па, добро, знамо сви да сам најбољи шутер у тиму".

Само нека овако настави...



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар