Ljetnja depresija nije mit

Simptomi su promena raspoloženja, nesanica, gubitak apetita i kilograma, anksioznost.

Zdravlje 08.08.2018 | 12:56
Ljetnja depresija nije mit
Iako nam raspoloženje najčešće varira na jesen, kada nam kiše ne daju mira, ili u zimu, kada su dani kratki, pa nam nedostaje sunce da nas ogreje, sve je više onih koji pate od letnje depresije. Istraživanje naučnika iz Los Anđelesa je pokazalo da je ovo postala učestala pojava. Njeni simptomi su promena raspoloženja, nesanica, gubitak apetita i kilograma, anksioznost.

- Osobe koje pate od letnjeg poremećaja doživljavaju čitav spektar simptoma unipolarne depresije - beznađe, osećanje bezvrednosti i nihilizam - kaže psihijatar Jan Kuk, direktor Programa za istraživanje i kliničko lečenje depresije Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu. - Mnogi misle da je ovo šala, ali je daleko od nje.

Ljudi koji kroz to prolaze imaju velike oscilacije u raspoloženju. Srce im se često uzlupa, misli postaju mračne, napada ih bezrazložna tuga, imaju potrebu za samoćom.

- Beže u izolaciju, jer ne mogu da podnesu da gledaju druge kako se smeju i zabavljaju, a leti je na ulici više ljudi, kafići su puni, muzika se čuje sa svih strana, deca veselo trčkaraju... Oni koji pate od letnje depresije ništa od toga ne mogu da podnesu - kaže Kuk.

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hh

09.08.2018 12:54

Frojd reče ,, pre nego što ustanovite da li patite od depresije, proverite da li ste okruzeni idiotima."

ODGOVORITE