Mi smo čekali 100 godina...

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang kaže da je rešavanje kosovskog pitanja najvažnije za Srbiju i njen teritorijalni integritet.

Svijet 29.07.2018 | 13:30
Mi smo čekali 100 godina...
On smatra da za rešavanje tako velikog pitanja ne bi trebalo postavljati rokove.

"To je čisto moje lično mišljenje, nije zvanično. Kada je reč o pitanju Kosova, to se odnosi na suverenitet, teritorijalni integritet Srbije, to je najvažnije pitanje za jednu zemlju, vladu i narod", rekao je Li za RTS.

On je naveo primer da je Kina čekala skoro 100 godina i rešila pitanje Hongkonga tek 1997. kada je vraćen matici, a takođe i Makao.

"U Hongkongu su bili Englezi, a u Makau Portugalci", potseća Li.

On dodaje i da je današnja Kina jedna od pet stalnih clanica Saveta bezbednosti, a još nije rešila svoj problem, provinciju Tajvan.

"Za ovakvo veliko pitanje, nikako se ne sme dozvoliti da se reši samo za par meseci. Normalno, ukoliko se Beograd i Priština za 10 dana dogovore, ja podržavam, pozdravaljam", kazao je Li.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Crni

29.07.2018 12:37

Pametnom dosta.. Ali Vučiću se očigledno žuri.. Eto, lepo je Kineski ambasador poručio:Ne odričite se svoje teritorije pa morali čekati i 100 godina da svoje vratite milom ili silom.. Upravo tako i treba postupiti.. Donineti ukaz u Skupštini Srbije i saopštiti celom Svetu:Kosovo je bilo i ostaće neutudjivi deo teritorije Srbije. Čim bude moguće i izgledno Srbija će Kosovo i Metohiju vratiti pod svoju zakonodavnu i jzvršnu jurisdikcuju. Ne priznaju se ni jedna privatizacija kao ni otudjenje privatne i državne imovine. Obavestiti UN, EU i sve medjunarodne organizacije. Ukoliko Brisel to protumači kao neprihvatljuvu odluku koja sprečava prijem Srbije u EU, nastaviti dalje svojim putem. Ako je Srbija preživela sve nedaće od turske okupacije, malih i veliki ratova, samo neprijatelj i psihopata moze tvrditi da bi Srbija nestala ako se ne bi priključila EU.. A Kosovo i Metohija biće opet deo Srbije za najviše 10 tak godina. Ko preživi pričaće.. Jednostavno, veliki sukob Svetskih razmera je neizbežan..

ODGOVORITE
Name

Boki

29.07.2018 13:05

Tacno tako.Zapadna Njemacka je Istocnu Njemacku proglasila okupiranom teritorijom i docekala svoje.Vucicu se zuri jer je obecao nekom da ce potpisat nezavisnost kosova.

ODGOVORITE
Name

dreamers

29.07.2018 13:10

Dzaba tebi teritorija kad srbi tamo nece vise da zive u manjini i bez perspektive.

ODGOVORITE
Name

Pomračenje

29.07.2018 13:36

Rješavanje pitanja KiM je teško i osjetljivo, bez optimalnog rjesenja po Srbe, ali predaja je poraz u svakom pogledu. Niko nema pravo priznati drzavu od svoje otete teritorije, ali ni zanemariti činjenicu da ljudi teško žive, da trpe pritiske, sele se, da su groblja, crkve i manastiri decenijama ugroženi, da je srpsko biće razapeto... Vodilja za rješenje treba biti činjenica da još ima našeg naroda, da opstaju na svome, da se nisu prodali i neće svi imanja prodati, zamijeniti vjeru za večeru. Ako se poklekne na ovom teškom ispitu, oni lakši se podrazumijevaju, postaće sve šablon...

ODGOVORITE
Name

Igor

29.07.2018 18:56

Tako je. Srbija da bi vratila Kosovo mora raditi isto sto su Kinezi radili. Raditi na natalitetu i ekonomskoj moci da se zemlja kupovinom vrati . Sve to Vucko zna ali nema od toga nista . Raspad sistema.

ODGOVORITE
Name

Beli

30.07.2018 10:52

Kinez zbori mudro.Sada je situacija ekstremno nepovoljna za Srbiju dole,ali sigurno je da ce naici vremena kada ce stvari za Srbiju izgledati povoljnije.Znam da mora doci i taj period.Neizbjezno.Najnepovoljnije je sto Albanaca dole ima preko 90%,a sto ih je priznalo preko 100 drzava je manji problem od toga.A i to jeste veliki problem.Postoje podaci da i oni masovno odlaze za poslom na Zapad.I da se Kosovo ubrzano prazni od njih.Prema tome,skora liberizacija viznog rezima za Kosovo,odlicna vijest za Srbiju.Tek ce tada naguliti sa Kosova.O njihovom odlasku na Zapad i praznjenju Kosova ,pisu neki Srbijanci koji poznaju situaciju dole.Drugo,i njihov natalitet jenjava.Nije ni blizu kao prije.Prema tome za Srbiju je vazno da sto prije stane na ekonomske noge i da prestane emigracija naroda iz Srbije na Zapad.Mozda ce nekada biti posla i na Kosovu,ali to ce se desiti u dalekoj buducnosti.

ODGOVORITE