Zabrinutost zbog odnosa zemalja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd za dijalog sa Zagrebom, ali da je zabrinut zbog odnosa dvije zemlje, te zapitao da li je razumno da u Dvoru na Uni, većinskoj srpskoj opštini, bude podignut spomenik Alojziju Stepincu.

Srbija 24.04.2018 | 20:54
Zabrinutost zbog odnosa zemalja
Govoreći o reagovanju predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je zabrinuta zbog odnosa sa Srbijom, ali da je ne zanimaju recipročne mjere već dijalog, Vučić kaže da je i on veoma zabrinut, ali da se trudio da bude objektivan.

On je za TV "Pink" rekao da Srbija nije zabranjivala da hrvatski ministri ulaze u Srbiju, te da je incident u Jasenovcu kada je razvijena zastava sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!", višestruko teži, opasniji i snažniji od onoga što je lider radikala Vojislav Šešelj rekao da je uradio.

"Sve ovo imamo jer je Srpska radikalna stranka (SRS) nešto saopštila, a niko to nije video, čuo, niti postoji informacija", rekao je Vučić.

On je napomenuo da je Zagreb zabranio ulazak u Hrvatsku srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu zbog saopštenja radikala.

"Da niste malo ishitreno reagovali? Pitam ih hoće li podići spomenik Alojziju Stepincu u Dvoru na Uni, većinskoj srpskoj opštini? Mislite li da je to razumno i da je to prijateljski čin prema Srbima u Hrvatskoj i Srbima uopšte", zapitao je Vučić.

On je istakao da je Srbija uvijek spremna za dijalog i razgovor, ali da neko mora da želi da je čuje i sasluša.

"Srbija je spremna da sluša Hrvatsku, ali nismo oduševljeni Barišićem, Budakom, Stepincem i njihovim veličanjem", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da Srbija mora da bude prisutna na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, jer ne bi bilo dobro da zemlja ne bude prisutna na skupu na koji dolaze najmoćniji evropski lideri, te dodao da Srbija ne može da "zabije nož u leđa Bugarskoj koja je podržava".

"Srbija, kako kaže, mora da napreduje, da raste, da razmišlja o budućnosti i da sebe osigura politički i ekonomski, zato Srbija treba da bude prisustna na samitu u Bugarskoj", naveo je on i dodao da će se sa srpskim premijerom Anom Brnabić dogovoriti ko će predstavljati Srbiju.

Izvor: Srna

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

BiH

24.04.2018 19:21

U Hrvatskoj nema opština sa srpskom većinom, a uskoro neće biti ni u Bosni i Hercegovini!

ODGOVORITE
Name

VRS

24.04.2018 19:56

Idi umi se hladnom vodom!!!

Name

Saša

24.04.2018 20:00

Vjerovatno mislite da će se Republika Srpska odvojiti od BiH dok ste bili u stanju napisati ovakvu glupost.

Name

BiH

24.04.2018 20:27

Isto ovo što Dodik priča i radi radio je i Martić, pa Vi kažite i mislite o meni šta hoćete!

Name

re BiH

24.04.2018 20:57

Veoma slično, i Martiću su aplaudirali u Beogradu na njegove izjave a danas taj isti Beograd jednom godišnje održava pomen na stradale u "oluji"

Name

Re Sasa

25.04.2018 04:06

Moj Sasa ovaj BiH je u pravu.Ti ko Mile Dodik.Ne vidis nista.Spremljena je nama papica 1991.A nasi politicari umjesto da rade za narod i naprave Izrael u Evropi samo kradu jadni narod.I lako pokradni narod da se ocuva.Nikako.

Name

Re

25.04.2018 14:46

Vucicu napravite belaj pa onda ko fol zabrinuti. Budite dobri susjedi i ok. Ovako nema ko vam ne smeta

Name

Borac rs

24.04.2018 20:43

VUCICU BRINI TI O DODIKU NEMOJ O SRBIMA U HRVATSKOJ .

ODGOVORITE
Name

ISTINA

24.04.2018 20:56

Pa I ova delegacija sa svojim izjavama, sto zavada narod, I dovoljno govori koliko je presedniku dogorilo OVO JE POSLEDNJI OTPOR. Hvatanje za slamku ...utopljenika...

ODGOVORITE
Name

Jeca

25.04.2018 05:14

Ljudi moji netreba njima popustati vise zaboravljati a ni prastati. To je nacija koja samo sebe velica i samo sebe voli. Nisam nacionalista ali to sto je Seselj uradio i treba, to je jedna mala sitnica od onog sta oni pricaju i rade Srpskom naridu u Hrvackoj i danas.1991 god hrvatu su dobrovoljno iz Vojvodine BiH isli u rat i oni nisu agresiri jeli oni su miroljubivi jeli. Velicaju ustastvo svaki dan se to moze cuti i vidjeti na njihovim medijima. Koliko je cirilicnih ploca polupano pi cijeloj hrvackoj i to javno gdje kamere snimaju koliko jw kuca, stanova zemlje srpske oteto to nikad nekazu. Ma sanjima netreba imati nikakvog dogovora jer ako nije po njihovom oni ce vas prevariti. Koliko Srbiji treba Hrvacka,toliko i Hrvackoj treba Srbija. I dosta je vise popustanja ,zaboravljanji i tolike zabrinutosti. Evo vidi se kako se ponasaju u slucaju Slovenije po pitanju granice Ljubljanske banke i svega ostalog.Slozna porodica kucu gradi a neslozna razvaljuje.

Name

Lazovcic

24.04.2018 21:36

Jeste da je Srbija sve manja i siromasnija, izgubila Kosovo, izgubila migracijom dosta populacije, bijela kuga je unistava. A li ja lazovcic i dalje svojim divnim usnicama govorim da je Srbija lider u regionu i prvi put u istoriji najjaca u svim aspektima.

ODGOVORITE
Name

AR

25.04.2018 05:29

Pa kakve mi spomenike podizemo preispitajmo sebe Prvo pa onda protestujmo.

Name

dzoo

25.04.2018 04:01

Dvnih dana sam rekao boli nas Ustaski spomenik a ne boli nas Cetnicki i gde tu razlika.Vucicu oladi malo.

ODGOVORITE