Fudbal se mijenja, VAR i zvanično: Biće i na SP!

Više se neće ponoviti slučaj "Lampard" – VAR zvanično na SP! Svetska fudbalska federacija (FIFA) odobrila je danas korišćenje video tehnologije na Mundijalu u Rusiji. I fudbalska reprezentacija Srbije biće deo eksperimenta koji je zvanično uvršten u pravila ovog sporta.

Fudbal 05.03.2018 | 15:00
Fudbal se mijenja, VAR i zvanično: Biće i na SP!
Istorija u Cirihu!

Međunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB), tela koje je odgovorno za fudbalska pravila, jednoglasno je odobrio ove subote korišćenje VAR tehnologije u ovom sportu, koje će postati zvanično za deset dana na savetu FIFE u Bogoti.

Jednoglasnom odlukom potvrđeno je ono o čemu se pričalo prethodnih dana, pa tako nema više ni "pravnih začkoljica" koje bi onemogućile VAR na Svetskom prvenstvu.

I gotovo da nema dileme da će to biti izglasano 16. marta u Kolumbiji, kao i četvrta izmena u nadoknadi vremena koju je IFAB takođe predložio, a koja je testirana prethodnih godina u pojedinim državama.

"Od danas - VAR je deo fudbala", uzviknuo je Đani Infantino.

Pregled video snimaka pomagaće sudijama kod golova, penala, crvenih kartona i "zamene identiteta" (kada sudija greškom pogrešnom igraču pokaže karton), a videćemo kako će se na Mundijalu nadomestiti i najveća mana ovog sistema - komunikacija s navijačima.

Od naredne sezone biće korištena u četiri od pet najjačih liga sveta. 

VAR tehnologija se koristila na prošlogodišnjem Kupu konfederacija u Rusiji, koje se tradicionalno održava uoči Svetskog prvenstva.

Svetsko prvenstvo u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula ove godine.Panel FIFA jednoglasno je doneo odluku o odobravanju VAR tehnologije, koja će postati zvanična kada se budu ažurirala pisana pravila igre.

Zvanična odluka bi trebalo da bude doneta na Savetu FIFA koje će se 16. marta održati u Bogoti, u Kolumbiji.

Pregled video snimaka pomagaće sudijama kod golova, penala, direktnih crvenih kartona (ne drugog žutog), te indentifikacije igrača (kada sudija isključi pogrešnog fudbalera). 

VAR tehnologija se koristila na prošlogodišnjem Kupu konfederacija u Rusiji, koje se tradicionalno održava uoči Svetskog prvenstva. 

Tokom sezone VAR je uveden u engleski Liga kup, a korišćen je i u Nemačkoj i Italiji. U petak je španska LaLiga saopštila da će od naredne sezone biti u upotrebi i u ovom elitnom takmičenju. 

Svetsko prvenstvo u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula ove godine. Srbija će igrati u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom. 

Bez obzira na oprečne stavove fudbalske javnosti u vezi sa video tehnologijom, bitno je da se više nikad ne ponove ovakve nepavedne situacije:

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar