U svijetu ubijeno 65 novinara

Šezdeset pet novinara i saradnika medija ubijeno je u svetu tokom 2017. godine, navodi se godišnjem izveštaju Reportera bez granica objavljenom danas.

Svijet 19.12.2017 | 11:08
U svijetu ubijeno 65 novinara
Njih 26 izgubilo je život u vršenju dužnosti kao kolateralne žrtve bombardovanja ili napada, a 39 je ubijeno namerno ciljano zato što su njihove istrage remetile interese nekih političkih ili ekonomskih vlasti ili mafijskih grupa.

Među poginulim je bilo 50 profesionalnih novinara, što je najniži bilans nastradalih novinara za 14 godina. Prošle godine ubijena su 62 profesionalnih novinara, navodi se u izveštaju. 

Tendencija pada broja nastradalih novinara delimično je i zato što se sve više shvata da je potrebno da se novinari bolje štite i zbog povećanja kampanja u tom smislu od strane međunarodnih organizacija i medija. 

Taj nizlazni trend se takođe objašnjava time što novinari napuštaju zemlje koje su postale suviše opasne, navodi se u izveštaju. To je slučaj u Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji. Neki novinari čak odlučuju da napuste profesiju i predju u druge manje opasne. 

U izveštaju se dodaje da trend odlaska novinara nije ograničen samo na zemlje u ratu. 

"Mnogi novinari su ili pobegli u inostranstvo ili napustili novinarstvo u Meksiku gde su kriminalni karteli i lokalni političari uveli vladavvinu terora", navodi se u izveštaju. 

U izveštaju RSF se navodi da je Meksiko zemlja sa najvećim brojem ubijenih novinara među zemljama koje nisu u ratu, dodajući da su novinari često namerno na meti, ili im se preti ili se ubijaju oni koji izveštavaju o političkoj korupciji ili organizovanom kriminalu, prenosi agencija Frans pres. 

Tu je uključen i Havier Valdez jedan od najistaknutijih izveštača narko rata u Meksiku, čije ubistvo u maju je izazvalo osude širom sveta. Pedesetogodišnji Valdez, koji je bio i saradnik Frans presa, ubijen je u sred dana na ulici u meksičkoj državi Sinaloa poznatoj po nasilju. 

Sirija ostaje i dalje najopasnija zemlja na svetu za novinare, gde je ubijeno 12 novinara, posle čega sledi Meksiko sa 11 nastradalih. Među pet zemalja sa najviše nastradalih novinara su još i Avganistan sa devet, Irak sa osam i Filipini sa četiri. 

Filipini su postali najopasnija azijska zemlja za novinare, i tu je pucano na najmanje pet novinara prošle godine, a četvoro od njih je podleglo povredama. Taj porast broja nastradalih novinara na Filipinima usledio je posle, kako navode Reporteri bez granica "uznemirujućeg komentara" filipinskog predsednika Rodriga Dutertea u maju da "samo ako je neko novinar nije izuzet od ubistva ako je kurvin sin". 

Na Filipinima nijedan novinar nije ubijen 2016. 

Turska je zemlja u kojoj je najviše profesionalnih novinara stavljeno u zatvor. Prema podacima Reportera bez granica 43 novinara i jedan medijski radnik su u zatvoru u Turskoj. "Kritikovanje vlade, rad za sumnjivu medijsku kuću, kontaktiranje osetljivog izvora ili čak upotreba šifrovanih poruka sve predstavlja osnov za hapšenje novinara po optužbama o terorizmu", navodi se u izveštaju. 

Sa 52 blogera u zatvoru Kina predvodi po broju uhapšenih u tom sektoru. Reporteri bez granica optužuju Kinu da je pooštrila svoj arsenal mera za progon novinara i blogera. 

"Vlada više ne osuđuje svoje protivnike na smrt ali umesto toga namerno dozvoljava da im se zdravlje pogorša dok ne umru, navodi se u izveštaju pominjući smrt Nobelovca Lju Sjaoboa i disidenta blogera Jang Tongjana koji su obojica umrli od raka ove godine koji im je dijagnostikovan u zatvoru. 

Sirja sa 42, Iran sa 23 i Vijetnam sa 19 su među pet zemalja gde ima najviše novinara u zatvoru. 

Izveštaj pokriva period od 1. januara do 1. decembra 2017. godine.

(B92/Beta)


Komentari / 0

Ostavite komentar