У свијету убијено 65 новинара

Шездесет пет новинара и сарадника медија убијено је у свету током 2017. године, наводи се годишњем извештају Репортера без граница објављеном данас.

Свијет 19.12.2017 | 11:08
У свијету убијено 65 новинара
Њих 26 изгубило је живот у вршењу дужности као колатералне жртве бомбардовања или напада, а 39 је убијено намерно циљано зато што су њихове истраге реметиле интересе неких политичких или економских власти или мафијских група.

Међу погинулим је било 50 професионалних новинара, што је најнижи биланс настрадалих новинара за 14 година. Прошле године убијена су 62 професионалних новинара, наводи се у извештају. 

Тенденција пада броја настрадалих новинара делимично је и зато што се све више схвата да је потребно да се новинари боље штите и због повећања кампања у том смислу од стране међународних организација и медија. 

Тај низлазни тренд се такође објашњава тиме што новинари напуштају земље које су постале сувише опасне, наводи се у извештају. То је случај у Сирији, Ираку, Јемену и Либији. Неки новинари чак одлучују да напусте професију и предју у друге мање опасне. 

У извештају се додаје да тренд одласка новинара није ограничен само на земље у рату. 

"Многи новинари су или побегли у иностранство или напустили новинарство у Мексику где су криминални картели и локални политичари увели владаввину терора", наводи се у извештају. 

У извештају РСФ се наводи да је Мексико земља са највећим бројем убијених новинара међу земљама које нису у рату, додајући да су новинари често намерно на мети, или им се прети или се убијају они који извештавају о политичкој корупцији или организованом криминалу, преноси агенција Франс прес. 

Ту је укључен и Хавиер Валдез један од најистакнутијих извештача нарко рата у Мексику, чије убиство у мају је изазвало осуде широм света. Педесетогодишњи Валдез, који је био и сарадник Франс преса, убијен је у сред дана на улици у мексичкој држави Синалоа познатој по насиљу. 

Сирија остаје и даље најопаснија земља на свету за новинаре, где је убијено 12 новинара, после чега следи Мексико са 11 настрадалих. Међу пет земаља са највише настрадалих новинара су још и Авганистан са девет, Ирак са осам и Филипини са четири. 

Филипини су постали најопаснија азијска земља за новинаре, и ту је пуцано на најмање пет новинара прошле године, а четворо од њих је подлегло повредама. Тај пораст броја настрадалих новинара на Филипинима уследио је после, како наводе Репортери без граница "узнемирујућег коментара" филипинског председника Родрига Дутертеа у мају да "само ако је неко новинар није изузет од убиства ако је курвин син". 

На Филипинима ниједан новинар није убијен 2016. 

Турска је земља у којој је највише професионалних новинара стављено у затвор. Према подацима Репортера без граница 43 новинара и један медијски радник су у затвору у Турској. "Критиковање владе, рад за сумњиву медијску кућу, контактирање осетљивог извора или чак употреба шифрованих порука све представља основ за хапшење новинара по оптужбама о тероризму", наводи се у извештају. 

Са 52 блогера у затвору Кина предводи по броју ухапшених у том сектору. Репортери без граница оптужују Кину да је пооштрила свој арсенал мера за прогон новинара и блогера. 

"Влада више не осуђује своје противнике на смрт али уместо тога намерно дозвољава да им се здравље погорша док не умру, наводи се у извештају помињући смрт Нобеловца Љу Сјаобоа и дисидента блогера Јанг Тонгјана који су обојица умрли од рака ове године који им је дијагностикован у затвору. 

Сирја са 42, Иран са 23 и Вијетнам са 19 су међу пет земаља где има највише новинара у затвору. 

Извештај покрива период од 1. јануара до 1. децембра 2017. године.

(Б92/Бета)


Коментари / 0

Оставите коментар