Vučić odlikovao Vitalija Čurkina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Svijet 18.12.2017 | 18:49
Vučić odlikovao Vitalija Čurkina
Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

Govoreći o britanskom nacrtu rezolucije kojim je trebalo da srpski narod, uz samo još jedno pleme u Africi, bude proglašen za genocidan, Vučić je rekao da je zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a prije svega hrabroj odluci predsjednika Vladimira Putina, to spriječeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda.Prema Vučićevim riječima, Čurkin će ostati zapamćen i prepoznatljiv u ruskoj, ali i svjetskoj diplomatiji, a u Srbiji po onome što je govorio i činio kada je riječ o Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini (na primjer o događajima na pijaci Markale).

"Jedan je od retkih koji se suprotstavio propagandi protiv srpskog naroda, a ono što mu srpski narod nikad neće zaboraviti jeste sve što je učinio u julu 2015, poručio je Vučić."

Prema njegovim riječima, današnji dan je veliki i važan za Srbiju, jer zahvaljuje velikom prijatelju "kojem smo za života ostali dužni".

Kako je dodao, Čurkin se borio za interese Rusije, ali i za istinu.

"U vremenima u kojima se borio za istinu malo je bilo onih koji su to želeli da vide. Zato smo mi Srbi osetili važnost njegove borbe za pravdu, pravičnost i istinu", rekao je predsjednik Srbije.

"Još jednom veliko hvala", rekao je Vučić Čurkinovoj supruzi uručujući orden.

Irina Čurkin, koja je sa djecom prisustvovala svečanosti, zahvalila je Vučiću, rekavši da će orden biti čuvan u njihovoj porodici i predavan narednim generacijama.

"Vitalij je bio narodni diplomata, a prema srpskom narodu je gajio veliko saosjećanje" , rekla je ona.

Napominjući da dolaze praznici, koji za njenu porodicu nije baš srećno vrijeme, ona je rekla da, ako bi sada trebalo da održi zdravicu, onda bi svakako rekla da podiže čašu za "časne ljude koji svoje obaveze i dužnosti ispunjavaju do kraja".

"U ime Vitalija vam se zahvaljujem", rekla je ona.

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić takođe se obratio okupljenima, rekavši da je Čurkin bio simbol srpsko-ruskog prijateljstva da mu zbog zastupanja i interesa srpskog naroda dugujemo vječnu zahvalnost.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nada

18.12.2017 19:03

Hvala bratu rusu

ODGOVORITE
Name

Komentator

18.12.2017 19:18

Kada se otrijeznite vidjet ćete da vas je u crno zavio jer vas je podržavao i hrabrio cijelo vrijeme rata a završilo se onako kako se završilo.

Name

Re Komentator,

18.12.2017 20:22

preporucio bi ti ,da zatvoris tu njofru.

Name

popara

18.12.2017 19:49

U toj rezoluciji nijednom nisu spomenuti Srbi ni Srbija niti RS.Ne znam kako ste prepoznali da je to upreno protiv Srba,valjda po opsanim djelima u rezoluciji.

ODGOVORITE
Name

@popara

18.12.2017 20:36

Samo ignorisati prekodrinske fašiste i mirna Bosna. Postoje malo veći mangupi koji prate svaki korak propalih radikala, sve će to njima na nos izaći...

Name

Симо

18.12.2017 19:49

Наш Брат, вјечна му слава и хвала!

ODGOVORITE
Name

Ojha

18.12.2017 21:12

Trt,trrrt!

Name

Aa

18.12.2017 21:37

spomenik Curkin zasluzuje.