Asadov žestok odgovor Parizu

Sirijski lider Bašar el-Asad je žestoko napao Francusku, optuživši je da "podržava terorizam" i ocijenivši da ta zemlja "nema prava da priča o miru" u Siriji.

Svijet 18.12.2017 | 18:44
Asadov žestok odgovor Parizu
"Francuska je barjaktar podrške terorizmu u Siriji od prvih dana sukoba. Ona nije u poziciji da daje ocjene mirovne konferencije", rekao je Asad poslije sastanka s delegacijom ruskih zvaničnika i poslovnih ljudi. Pariz od 2011. pruža podršku pobunjenicima u Siriji.

Ta izjava je data nekoliko dana pošto je Pariz optužio vladu u Damasku da je "opstruirala" posljednju rundu mirovnih pregovora u Ženevi, koja je propala.

"Oni koji podržavaju terorizam nemaju pravo da pričaju o miru i nemaju pravo da se miješaju u sirijske unutrašnje stvari", naveo je Asad.

Prema njegovim riječima, trogodišnji mirovni pregovori pod pokroviteljstvom UN nisu dali nikakve rezultate, prenio je Asošiejted pres (AP).

Asad je posle neuspjeha posljednje runde pregovora sirijske vlade i opozicije u Ženevi rekao novinarima da "opozicija ne predstavlja nikoga" i da je samo "glasovni fenomen".

"U Ženevi osobe s kojima pregovaramo ne predstavljaju nikoga osim same sebe", rekao je Asad.

S druge strane, predsjednik Sirije je pohvalio mirovne pregovore u organizaciji Rusije, njegovog političkog saveznika.

Frans pres piše da je francusko ministarstvo spoljnih poslova u nedjelju kritikovalo "neodgovornu strategiju opstrukcije" sirijske vlade i ocijenilo da Damask "odbija da učestvuje u pregovorima, dok je predsjednik Emanuel Makron ocijenio da će morati da se "razgovara" s Asadom, ali i naveo da sirijski lider treba da "odgovara za svoje zločine".

Specijalni izaslanik UN Stafan de Mistura je kritikovao sirijsku vladu jer želi da razgovara jedino o borbi protiv terorizma.

Opozicija je dugo zahtijevala prelazni period u Siriji, tokom kojeg Asad ne bi imao nikakvu ulogu, ali njegova vlast neće o tome ni da razgovara.

Sukob u Siriji je počeo 2011. a od tada su se u njega umiješale brojne strane zemlje i džihadističke grupe. U ratu je poginulo više od 340.000 ljudi, a milioni njih su raseljeni.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Arm

18.12.2017 22:50

Hajde da pitamo Makrona kako bi se on obračunao sa pobunjenicima u svojoj zemlji!!!

ODGOVORITE