Асадов жесток одговор Паризу

Сиријски лидер Башар ел-Асад је жестоко напао Француску, оптуживши је да "подржава тероризам" и оцијенивши да та земља "нема права да прича о миру" у Сирији.

Свијет 18.12.2017 | 18:44
Асадов жесток одговор Паризу
"Француска је барјактар подршке тероризму у Сирији од првих дана сукоба. Она није у позицији да даје оцјене мировне конференције", рекао је Асад послије састанка с делегацијом руских званичника и пословних људи. Париз од 2011. пружа подршку побуњеницима у Сирији.

Та изјава је дата неколико дана пошто је Париз оптужио владу у Дамаску да је "опструирала" посљедњу рунду мировних преговора у Женеви, која је пропала.

"Они који подржавају тероризам немају право да причају о миру и немају право да се мијешају у сиријске унутрашње ствари", навео је Асад.

Према његовим ријечима, трогодишњи мировни преговори под покровитељством УН нису дали никакве резултате, пренио је Асошиејтед прес (АП).

Асад је после неуспјеха посљедње рунде преговора сиријске владе и опозиције у Женеви рекао новинарима да "опозиција не представља никога" и да је само "гласовни феномен".

"У Женеви особе с којима преговарамо не представљају никога осим саме себе", рекао је Асад.

С друге стране, предсједник Сирије је похвалио мировне преговоре у организацији Русије, његовог политичког савезника.

Франс прес пише да је француско министарство спољних послова у недјељу критиковало "неодговорну стратегију опструкције" сиријске владе и оцијенило да Дамаск "одбија да учествује у преговорима, док је предсједник Емануел Макрон оцијенио да ће морати да се "разговара" с Асадом, али и навео да сиријски лидер треба да "одговара за своје злочине".

Специјални изасланик УН Стафан де Мистура је критиковао сиријску владу јер жели да разговара једино о борби против тероризма.

Опозиција је дуго захтијевала прелазни период у Сирији, током којег Асад не би имао никакву улогу, али његова власт неће о томе ни да разговара.

Сукоб у Сирији је почео 2011. а од тада су се у њега умијешале бројне стране земље и џихадистичке групе. У рату је погинуло више од 340.000 људи, а милиони њих су расељени.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Арм

18.12.2017 22:50

Хајде да питамо Макрона како би се он обрачунао са побуњеницима у својој земљи!!!

ОДГОВОРИТЕ