Novim mjerama do bolje trgovine

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisali su protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između Srbije i BiH.

Bosna i Hercegovina 15.12.2017 | 13:26
Novim mjerama do bolje trgovine
Ljajić je rekao da je potpisivanje protokola rezultat zaključka usvojenog na sastanku predsjednika Aleksandra Vučića sa članovima Predsjedništva BiH u septembru u Sarajevu.

"Danas smo potpisali protokol o uklanjanju međusobnih barijera u trgovini između BiH i Srbije s ciljem povećanja trgovinske razmjene zajedničke radne grupe su identifikovale 13 barijera. To nisu klasične barijere, radi se i o neusklađenosti propisa, različitom tumačenju, neprimjenjivanju već postojećih protokola...", rekao je Ljajić.

On je istakao da je poslije dva sastanka radnih grupa od 13 barijera otklonjeno 7.

"Dvije će biti otklonjene do kraja januara naredne godine i ostaju četiri barijere s kojima ćemo se baviti. Napravili smo ogroman posao", dodao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, te četiri barijere odnose se na izvoz piva iz Srbije u BiH, gdje je problem različito diferenciranje akciza koje postoje u dvije zemlje i gdje je potrebna izmjena propisa, te na granične prelaze Kotroman - Vardište i Ljubovija - Bratunac.

Ljajić je naveo da je treća barijera koja u budućnosti treba da bude otklonjena preferencijalni tretman u javnim nabavkama, koja je manje-više riješena, dok se četvrta odnosi na privremeni uvoz određenih motornih vozila, autodizalice u Srbiju.

On je istakao da je robna razmjena sa BiH za 10 mjeseci ove godine za 200 miliona evra veća nego prošle godine u istom periodu, te da se očekuje da ona naredne godine dostigne rekordnih dva miliona evra.

Šarović je rekao da se radi o značajnom koraku za unapređenje odnosa i trgovinskih veza Srbije i BiH.

"Srbija je drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH. Ove mjere imaju za cilj da našu saradnju poboljšaju i pojačaju. Imamo potencijala za takvo nešto. Vjerujem da ćemo u 2017. godini dostići obim razmjene od oko 1 milijardu i 700 miliona eura", rekao je Šarović.

"Ovog puta smo otklonili barijere koje su, možda, najviše smetale ekonomijama dvije zemlje, a to je pitanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, voća, povrća, te proizvoda od čelika i prerađevina od čelika, trgovina vodom i sokovima", kaže Šarović.

On je uvjeren da će pitanje neotklonjenih barijera biti riješeno tokom 2018. godine.

Kada je riječ o članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Šarović je naveo da je BiH u tom postupku nešto naprednija od Srbije.

On kaže da je status BiH sličan statusu Srbije, ali da je BiH možda malo više napredovala jer su skoro privedeni kraju pregovori sa Brazilom i Ukrajinom, a ostaje Rusija, sa kojom bi trebalo da budu okončani 2018. godine.

Šarović je naveo da je zakonodavstvo u BiH po ovom pitanju usklađeno sa evropskim zakonodavstvom.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Srbija

15.12.2017 12:29

To Sarovicu. Radis konkretno na vezama sa Srbijom, a ne pričaš bajke kao neki! Kapa dole za sav trud i rad!

ODGOVORITE
Name

Srpsko Sarajevo

15.12.2017 12:43

Šaroviću, ti si jedino svjetlo u ovom mraku, akciza, pljački ucjena, ludila...

ODGOVORITE
Name

nikotije

15.12.2017 13:00

Tako se gradi BiH i odmene podrska

ODGOVORITE
Name

Јелена М.

15.12.2017 13:30

Искрено мислим да би нама младима будућност била пуно свијетлија да је бар већина политичара као овај Шаровић...

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

15.12.2017 14:58

I precednik je svoje obavio. Čuo se telefonom.

ODGOVORITE
Name

Rajvos

16.12.2017 04:17

Sarovicu M.cestitam,prof.iz Sarajeva.

ODGOVORITE