Новим мјерама до боље трговине

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потписали су протокол о уклањању нецаринских баријера у трговини између Србије и БиХ.

Босна и Херцеговина 15.12.2017 | 13:26
Новим мјерама до боље трговине
Љајић је рекао да је потписивање протокола резултат закључка усвојеног на састанку предсједника Александра Вучића са члановима Предсједништва БиХ у септембру у Сарајеву.

"Данас смо потписали протокол о уклањању међусобних баријера у трговини између БиХ и Србије с циљем повећања трговинске размјене заједничке радне групе су идентификовале 13 баријера. То нису класичне баријере, ради се и о неусклађености прописа, различитом тумачењу, непримјењивању већ постојећих протокола...", рекао је Љајић.

Он је истакао да је послије два састанка радних група од 13 баријера отклоњено 7.

"Двије ће бити отклоњене до краја јануара наредне године и остају четири баријере с којима ћемо се бавити. Направили смо огроман посао", додао је Љајић.

Према његовим ријечима, те четири баријере односе се на извоз пива из Србије у БиХ, гдје је проблем различито диференцирање акциза које постоје у двије земље и гдје је потребна измјена прописа, те на граничне прелазе Котроман - Вардиште и Љубовија - Братунац.

Љајић је навео да је трећа баријера која у будућности треба да буде отклоњена преференцијални третман у јавним набавкама, која је мање-више ријешена, док се четврта односи на привремени увоз одређених моторних возила, аутодизалице у Србију.

Он је истакао да је робна размјена са БиХ за 10 мјесеци ове године за 200 милиона евра већа него прошле године у истом периоду, те да се очекује да она наредне године достигне рекордних два милиона евра.

Шаровић је рекао да се ради о значајном кораку за унапређење односа и трговинских веза Србије и БиХ.

"Србија је други најважнији спољнотрговински партнер БиХ. Ове мјере имају за циљ да нашу сарадњу побољшају и појачају. Имамо потенцијала за такво нешто. Вјерујем да ћемо у 2017. години достићи обим размјене од око 1 милијарду и 700 милиона еура", рекао је Шаровић.

"Овог пута смо отклонили баријере које су, можда, највише сметале економијама двије земље, а то је питање извоза млијека и млијечних производа, пилећег меса, воћа, поврћа, те производа од челика и прерађевина од челика, трговина водом и соковима", каже Шаровић.

Он је увјерен да ће питање неотклоњених баријера бити ријешено током 2018. године.

Када је ријеч о чланству у Свјетској трговинској организацији, Шаровић је навео да је БиХ у том поступку нешто напреднија од Србије.

Он каже да је статус БиХ сличан статусу Србије, али да је БиХ можда мало више напредовала јер су скоро приведени крају преговори са Бразилом и Украјином, а остаје Русија, са којом би требало да буду окончани 2018. године.

Шаровић је навео да је законодавство у БиХ по овом питању усклађено са европским законодавством.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србија

15.12.2017 12:29

То Саровицу. Радис конкретно на везама са Србијом, а не причаш бајке као неки! Капа доле за сав труд и рад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

15.12.2017 12:43

Шаровићу, ти си једино свјетло у овом мраку, акциза, пљачки уцјена, лудила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

никотије

15.12.2017 13:00

Тако се гради БиХ и одмене подрска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена М.

15.12.2017 13:30

Искрено мислим да би нама младима будућност била пуно свијетлија да је бар већина политичара као овај Шаровић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

15.12.2017 14:58

И прецедник је своје обавио. Чуо се телефоном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајвос

16.12.2017 04:17

Саровицу М.цеститам,проф.из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ