Zavod prekršio ljudska prava

Zahtjev Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO-PIO) da srpski penzioneri uvjerenje o životu popunjavaju latinicom i takozvanim bosanskim jezikom nedopustiv je jer bezočno osporava jednom od konstitutivnih naroda BiH Ustavom i zakonima zagarantovanu ravnopravnost u upotrebi jezika i pisma, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Bosna i Hercegovina 15.12.2017 | 10:54
Zavod prekršio ljudska prava
"Time se na najgrublji način krše njihova ljudska prava", naglasio je Savanović.

On je izrazio nadu da je riječ o postupku neodgovornog i zlonamjernog pojedinca, a ne stavu institucije FBiH.

Savanović je pozvao Federalni zavod MIO-PIO da se javno oglasi o ovom neobjašnjivom i neoprostivom činu, te izvini korisnicima penzije iz reda srpskog naroda.

"Osim što predstavljaju kršenje Ustava, ovakvi postupci pojedinaca ili zvaničnih institucija bude i zle duhove prošlosti i ulivaju dodatno nepovjerenje u miran život jednih pored drugih na ovim prostorima", napomenuo je Savanović.

U Federalnom zavodu MIO-PIO od srpskih penzionera koji su zaradili penzije u BiH, a žive u drugim zemljama traže da uvjerenje/potvrdu o životu popune latinicom i takozvanim bosanskim jezikom ili im u suprotnom više neće slati penzije.

Prema nedavnom pisanju beogradske "Politike", Mirko Savić koji živi u Beogradu, a penziju je zaradio u BiH, do ove godine nije imao problem dok je potvrdu o životu na ćirilici slao Federalnom zavodu MIO-PIO.

On je, navodi list, iz Sarajeva dobio odgovor da neće nastaviti da mu šalju penziju ukoliko uvjerenje ne pošalje ispisano na "bosanskom jeziku", latinicom i ijekavicom.

Savić je ovaj problem riješio tako što su mu radnici Fonda PIO Srbije dali latiničnu potvrdu sa internet sajta Federalnog zavoda MIO-PIO, koju je popunio prema traženom zahtjevu iz Sarajeva.

U Fondu PIO Srbije naveli su da inostrani penzioni fondovi traže od korisnika penzije, koji imaju prebivalište u drugoj državi, da im jednom godišnje dostavljaju potvrde o životu kako bi dokumentovali da su živi.

Potvrda može biti ovjerena kod notara, ali i besplatno u svim organizacionim jedinicama Fonda PIO Srbije, i to na jeziku zemlje u koju se potvrda šalje.

(Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

15.12.2017 10:29

Time se na najgrublji način krše njihova ljudska prava", naglasio je Savanović. Nota bene vi ste prekršili sve sto ima sa ljudkoscu!! Pravo na normalan život kojeg ste oduzeli svakom normalnom gradjaninu mada ovdje ima vrlo malo normalnih al eto..::

ODGOVORITE
Name

zakon

15.12.2017 10:51

Sva ste vi prava prekrsili i ukinuli narodu samo stomu niste ukinuli pravo da dise i to ce te mu ukinuti samo se pitam kako jadni narod jos moze trpiti

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

15.12.2017 11:00

Slažem se, treba omogućiti i korištenje ćirilice ali ne trebamo mi Srbi da se odričemo latinice jer i je ona srpsko pismo kao što je i ćirilica. isto tako se ne trebamo odricati ni same Bosne jer je Bosna isto tako i srpska, a to je i oduvijek bila. Svega čega se mi odreknemo to će ovi drugi sve to prisvojiti sebi. Trebamo biti oprezni u vezi toga svega.

ODGOVORITE
Name

savjet

15.12.2017 11:01

Šta se ti sekiraš za penzionere iz drugih zemalja ,bolje bi ti bilo da s više brineš,jer to ti je u opisu poslova o onima koji ne žive ,već jedva preživljavaju u RS.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

15.12.2017 11:28

A zašto vaše ministarstvo , radnicima koji su nezakonito ostali bez posla i koji imaju rješenja kojim im je priznato pravo na otpremninu već godinama ne isplaćuje priznatu otpremninu. To vam nije dovoljno pa se pravite budalama i ljudima nedate klauzule pravosnažnosti na rješenjima kako bi ljudi mogli putem suda da traže isplatu otpremnine. Znate uočavati tuđe greške, a to što direktno kršite zakon, ministre, to vas nije briga.

ODGOVORITE
Name

nikotije

15.12.2017 12:58

Pa o pravim problemima se ne Prica . Treba od nebitni stvari napraviti buku . Samo napred prikrivaj svoj nerad i nemoc

Name

rašo

15.12.2017 12:01

Čuj kršenje ljudskih prava???

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.12.2017 15:57

BOLJE DA PREČEŠLJATE KO SVE PRIMA PENZIJU.SVI SE UVEZALI NIKO IH NEMOŽE RAZVEZATI.KOGA TO VIŠE ZANIMA.SRETNO.

ODGOVORITE