Завод прекршио људска права

Захтјев Федералног завода за мировинско и инвалидско осигурање (МИО-ПИО) да српски пензионери увјерење о животу попуњавају латиницом и такозваним босанским језиком недопустив је јер безочно оспорава једном од конститутивних народа БиХ Уставом и законима загарантовану равноправност у употреби језика и писма, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Босна и Херцеговина 15.12.2017 | 10:54
Завод прекршио људска права
"Тиме се на најгрубљи начин крше њихова људска права", нагласио је Савановић.

Он је изразио наду да је ријеч о поступку неодговорног и злонамјерног појединца, а не ставу институције ФБиХ.

Савановић је позвао Федерални завод МИО-ПИО да се јавно огласи о овом необјашњивом и неопростивом чину, те извини корисницима пензије из реда српског народа.

"Осим што представљају кршење Устава, овакви поступци појединаца или званичних институција буде и зле духове прошлости и уливају додатно неповјерење у миран живот једних поред других на овим просторима", напоменуо је Савановић.

У Федералном заводу МИО-ПИО од српских пензионера који су зарадили пензије у БиХ, а живе у другим земљама траже да увјерење/потврду о животу попуне латиницом и такозваним босанским језиком или им у супротном више неће слати пензије.

Према недавном писању београдске "Политике", Мирко Савић који живи у Београду, а пензију је зарадио у БиХ, до ове године није имао проблем док је потврду о животу на ћирилици слао Федералном заводу МИО-ПИО.

Он је, наводи лист, из Сарајева добио одговор да неће наставити да му шаљу пензију уколико увјерење не пошаље исписано на "босанском језику", латиницом и ијекавицом.

Савић је овај проблем ријешио тако што су му радници Фонда ПИО Србије дали латиничну потврду са интернет сајта Федералног завода МИО-ПИО, коју је попунио према траженом захтјеву из Сарајева.

У Фонду ПИО Србије навели су да инострани пензиони фондови траже од корисника пензије, који имају пребивалиште у другој држави, да им једном годишње достављају потврде о животу како би документовали да су живи.

Потврда може бити овјерена код нотара, али и бесплатно у свим организационим јединицама Фонда ПИО Србије, и то на језику земље у коју се потврда шаље.

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

15.12.2017 10:29

Тиме се на најгрубљи начин крше њихова људска права", нагласио је Савановић. Нота бене ви сте прекршили све сто има са људкосцу!! Право на нормалан живот којег сте одузели сваком нормалном градјанину мада овдје има врло мало нормалних ал ето..::

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

15.12.2017 10:51

Сва сте ви права прекрсили и укинули народу само стому нисте укинули право да дисе и то це те му укинути само се питам како јадни народ јос мозе трпити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

15.12.2017 11:00

Слажем се, треба омогућити и кориштење ћирилице али не требамо ми Срби да се одричемо латинице јер и је она српско писмо као што је и ћирилица. исто тако се не требамо одрицати ни саме Босне јер је Босна исто тако и српска, а то је и одувијек била. Свега чега се ми одрекнемо то ће ови други све то присвојити себи. Требамо бити опрезни у вези тога свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

савјет

15.12.2017 11:01

Шта се ти секираш за пензионере из других земаља ,боље би ти било да с више бринеш,јер то ти је у опису послова о онима који не живе ,већ једва преживљавају у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

15.12.2017 11:28

А зашто ваше министарство , радницима који су незаконито остали без посла и који имају рјешења којим им је признато право на отпремнину већ годинама не исплаћује признату отпремнину. То вам није довољно па се правите будалама и људима недате клаузуле правоснажности на рјешењима како би људи могли путем суда да траже исплату отпремнине. Знате уочавати туђе грешке, а то што директно кршите закон, министре, то вас није брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никотије

15.12.2017 12:58

Па о правим проблемима се не Прица . Треба од небитни ствари направити буку . Само напред прикривај свој нерад и немоц

Name

рашо

15.12.2017 12:01

Чуј кршење људских права???

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.12.2017 15:57

БОЉЕ ДА ПРЕЧЕШЉАТЕ КО СВЕ ПРИМА ПЕНЗИЈУ.СВИ СЕ УВЕЗАЛИ НИКО ИХ НЕМОЖЕ РАЗВЕЗАТИ.КОГА ТО ВИШЕ ЗАНИМА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ