Kako mijenjati Izborni zakon?

Član Centralne izborne komisije BiH /CIK/ Branko Petrić smatra da svaka izmjena Izbornog zakona BiH mora biti primjenjiva, njena sprovodivost stručno testirana i usklađena sa normama važećih propisa.

Bosna i Hercegovina 15.12.2017 | 09:30
Kako mijenjati Izborni zakon?
"Ni u CIK-u ni u radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona BiH nismo dobili prijedloge za izmjene, niti nas je iko konsultovao o njima. O njima smo čitali iz medija, a radna grupa je na čekanju dok se ne vidi sudbina te mase prijedloga", rekao je Pertić, koji je i predsjedavajući radne grupe.

On je za "Glas Srpske" podsjetio da su ranije bile izmjene Izbornog zakona BiH koje nisu bile sprovodive, poput kvota za manje zastupljeni pol.

Na pitanje da li se zbog političkih nadmudrivanja može dogoditi da BiH ne usvoji izmjene Izbornog zakona i da se od zemlje napravi slučaj kao u Mostaru, Petrić je rekao da je Mostar presedan i da je ubijeđen da se takva situacija neće i ne može desiti na nivou BiH.

"Izbori će biti raspisani na osnovu postojećeg zakona, sprovedeni, ovjereni i implementirani, a onda postoji drugi krug u dijelu posrednih izbora za domove naroda, gdje se mogu očekivati određeni nesporazumi.

Međutim, uvjeren sam da u zakonu postoji formulacija koja omogućava da se u krajnjem slučaju i taj problem riješi", dodao je Petrić.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pisac

15.12.2017 09:47

Izborni zakon se mora promijeniti i onemogućiti raznim "papcima" i "preletačevićima" da mandate nose u druge stranke i partije!

ODGOVORITE
Name

Realno

15.12.2017 10:16

Izborni zakon svakako treba menjati znaci ko god bude u bilo kojoj stranci ukro ili kupio jadan glas odma mu dati zabranu u politickom zivotu pa nek tad budu presednici.

Name

zenica bluz

15.12.2017 09:55

Treba zabraniti nacionalne stranke i uvesti ponovo komunizam

ODGOVORITE
Name

Banjaluka bluz

15.12.2017 12:52

Svaka čast za komentar. Ovu bagru od milion stranaka treba pod hitno rastjerati i poslati u p.m., a vratiti komuniste kao jedinu političku snagu zemlje.