“Ako sam izdajnik, neka mi svi sude“

Specijalni povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak priznao je danas da roll-up ugovor o tom koncernu nije dobro iskomuniciran sa javnošću i istakao da, ako je pitanje njegove smjene veleizdaja i ako neko smatra da su određene klauzule namjerno stavljene u taj dokument, on je, kaže, spreman da mu svi sude.

Region 26.10.2017 | 16:14
“Ako sam izdajnik, neka mi svi sude“
"Garantujem vam, nema nikakvih državnih garancija, poreski obveznici nisu dali novac za ovaj kredit i neće plati", rekao je Ramljak nakon sastanka Vanredne uprave i Agrokorovih dobavljača.

Ramljak je najprije novinarima podijelio popis kreditora koji su učestvovali u roll-upu, a potom istakao:

"Apsolutno smatram da ugovor možda nije dobro iskomuniciran s cijelokupnom javnosti. Sad se pojavljuje kao aktualan, a potpisan je u junu mjesecu. Ugovor nije od juče. Zamislite se zašto se baš to u ovom trenutku aktualizuje. Ako je pitanje moje smjene veleizdaja, ako vi smatrate da sam ja namjerno stavio tu klauzulu, da onda sam ja veleizdajnik ove države i u redu je onda da me svi osudite", rekao je Ramljak, prenijeli su hrvatski mediji.

Spreman je, kazao je, da ga ispitaju članovi saborske Komisije za Agrokor.

Objašnjavajući svoju poziciju prema tom ugovoru, Ramljak je rekao da se tu postavlja pitanje može li njega da smijeni vlada i da li o tome odlučuju kreditori.

"Gledajte, naravno da vlada može u svakom trenutku da me smijeni. Naravno da kreditori o tome ne odlučuju. U slučaju da se to dogodi u tom trenutku nastupaju okolnosti u kojima povjerenici odlučuju da li će ići na podizanje kamatne stope ugovorene ugovorom i procjenjuju hoće li neko ko dolazi umjesto mene ispuniti planove. To je cijeli smisao te klauzule'''', precizirao je Ramljak.

On je podsjetio da je ugovor potpisan u uslovima, kako je rekao, najveće nestabilnosti, kada su svi procjenjivali da je nemoguće dobiti kredit.

To je, kazao je, bio trenutak kada je pala je koalicija HDZ-a i Mosta...

"U takvim uslovima smo razgovorali. Oni su insistirali tada da se ugradi ta klauzala koja nije sporna, u slučaju da dođe do promjene okolnosti", kazao je Ramljak.

Odgovarajući na pisanje medija da se sa predstavnicima fonda Knighthead sastao prije uvođenja Lex Agrokora, Ramljak tvrdi da to nema veze jedno sa drugim.

"Rekao sam da sam bio konsultovan i za finansijski dio zakona. Tada je u Zagrebu boravio ogroman broj ljudi iz pravnih i finansijskih institucija i svi su tražili sastanke sa svakim. Niko me nije pitao jesam li se našao sa Sberbankom u tom trenutkom. Da, jesam. S VTB-om, sa Zagrebačkom bankom... Zašto su me tražili? Ja 20 godina radim ovaj posao, 20 godina sam čovjek na ovom tržištu. Bilo koji poslovni čovjek koji dođe u Hrvatsku i želi da se infromiše o finansijskom stanju, na listi od 10 imena ima i moje ime", odgovara Ramljak.

Tvrdi i da ne zna po kojoj je cijeni Knighthead kupio obveznice, ali oni su, kaže, kupili obveznice i Agrokor mora da vrati cijeli dug.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

E ba

26.10.2017 14:16

Desava li se sta u regionu?

ODGOVORITE
Name

zilet

26.10.2017 16:17

Nije ovaj izdajnik treba ga za presednika hrvatske da ih sto prije unisti

Name

RE ZILET

26.10.2017 16:58

Ma kakav gdje ce on biti izdajnik. Trebaju mu jos i ostetu platiti sto ga optuzuju.

Name

Peri

26.10.2017 16:52

daćemo im dodu i gotovi za mjesec bankrot ko i mi

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.10.2017 21:26

MENI LIČNO JE RAMLJAK OSTAVIO U SARAJEVU UTISAK NA KONFERENCIJI ZA ŠTAMPU JEDNOG PREPLAŠENOG ČOVJEKA KOJI NIJE MOGAO PET REČENICA SKLOPITI.TAD SAM POMISLILA OVO SU IGRE BEZ GRANICA.

ODGOVORITE
Name

Za

26.10.2017 23:04

PROBLEM AGROKORA MOZE JEDINO RIJESITI DODIK SA SVOJOM EKIPOM, TEGELTIJOM,ŠPIRICEM,RADMANOVICEM,DAVIDOVICI SVI,MILINOVIC,LAZO ĐURDEVIC, MILE RADISIC, ČICIC, I SPECIJALCI PO ODLUCI SAVJETNIKA.ZA 48 CASOVA NECE SE ZMATI NI GDJE SU POSTOJA LI OBJEKTI, A DUGOVI PORAVNATI.TODORICU 10%,MILI I STECAJNOJ GRUPI 90% DOK STVARNI DUZNICI MORAJU CEKATI MALI I VELILI KREDIT.OD KOGA CEKATI ZNAJU PTICE.ZELJKAU ANGAZOVATI U SVOJSTVU PREVIDIOCA IAKO JR dr.POLITICKIH NAUKA JER CE TU BITI NJIH KOJI GOVORE VISE JEZIKA, PA MILE NERAZUMIJE SVE.