Nastavak suđenja Azri Bašić

Saslušanjem jednog svjedoka Tužilaštva BiH i dva vještaka, danas će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 05.09.2017 | 08:28
Nastavak suđenja Azri Bašić
Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 28. avgusta, zaštićeni svjedok "S1" izjavio je da je od vojne policije čuo da je Azra Bašić zaklala Blagoja Đuraša.

Ovaj svjedok je rekao da su ga 19. marta 1992. godine zarobili pripadnici HVO-a jer je bio protiv njih i nije htio ići u rat, nakon čega je sproveden u Dom JNA u Derventi.

On je potvrdio da je tu zatekao srpske zatvorenike koje je poznavao, te da su kasnije dovođeni i novi, među kojima su bili i civili iz naselja Čardak.

"Prema zatvorenicima se užasno postupalo, a naročito prema mještanima iz Čardaka koji su zarobljeni na Vaskrs 1992. godine. Svi su maltretirani, vojni policajci su ih izvodili na ispitivanje i već na izlazu iz male prostorije u kojoj smo, zbog nedostatka prostora, stajali u stavu mirno, počelo je udaranje. Vraćali su se u teškom fizičkom i psihičkom stanju, a iz straha nisu govorili ko ih je tukao", ispričao je svjedok.

On je rekao da je poznavao Blagoja Đuraša, dodajući da je, nakon izlaska iz Doma JNA, od vojne policije čuo da je ubijen i da ga je zaklala Azra Bašić. Potvrdio je da nije vidio njegovo tijelo i da ne zna šta je s njim bilo.

"Azru sam prvi put vidio u drugoj polovini aprila 1992. godine. Bila je u uniformi, imala je pištolj, opasač i nož u čizmi. Vidio sam je još dva-tri puta. Bila je arogantna, čak i vojni policajci nisu smjeli da joj se suprotstave. Ućutkavala ih je i tražila da se svi zatvorenici pošalju u logor ili likvidiraju", naveo je svjedok "S1".

Prema njegovim riječima, u Derventu su dolazile vojne formacije iz Hrvatske, a jednom od njih rukovodila je Bašićeva.

Početak ročišta zakazan je u 13.00 časova.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Postemo ,

05.09.2017 07:45

Likvidirajte je,da nas ne bruka.

ODGOVORITE
Name

astra

05.09.2017 10:29

Sada Azru vi zatvorite u Dom vojske u Derventi pa svi koji žele da je posjete neka od kuće ponesu paliju.

ODGOVORITE
Name

Heroina

05.09.2017 11:16

O kojij treba snimiti film!

ODGOVORITE
Name

Patriota

05.09.2017 15:41

Balinska kurva.