Naplata kazni na autoputevima

Od danas počinje mjerenje prosječne brzine na autoputevima između naplatnih rampi i kažnjavanje vozača koji je prekorače.

Srbija 04.09.2017 | 10:55
Naplata kazni na autoputevima
Policija je za to apsolutno spremna i danas kreće sa prvom dionicom, izjavio je ranije direktor policije Vladimir Rebić.

On je rekao da policija, zahvaljujući dobroj saradnji sa JP "Putevi Srbije", uspjela da postojeće resurse tog preduzeća iskoristi da pribavi potrebne podatke, a to su vrijeme ulaska na određenu naplatnu rampu i vrijeme izlaska.

"Taj put smo izmerili, pređeni put se deli sa vremenom, imamo jasan pokazatelj kolika je prosečna brzina i mi ćemo praktično od ponedeljka te podatke pribavljati od "Puteva Srbije" i dostavljati ih na kućne adrese građana, a kada se radi o stranim državljanima, oni će se na licu mesta zaustavljati, saopštavaće im se prekršaj i u skladu sa učinjenim prekoračenjem voditi prekršajni postupak ili izricanje novčane kazne na licu mesta", rekao je Rebić.

Međutim, stižu i kazne za prespore vožnje.



Svako ko presporom vožnjom bude ugrožavao normalan saobraćaj, moraće da plati kaznu od 5.000 dinara, najavili su u Saobraćajnoj policiji.

Kako je naglašeno, to će se prije svega odnositi na one vozače koji, uz izuzetno sporo kretanje, odbijaju da se pomjere i propuste druge automobile koji idu normalnom brzinom.

Prespora vožnja kažnjavaće se na mjestima gdje je postavljen znak koji to reguliše.

''Pored brzine, zakonom je regulisana i spora vožnja. Ukoliko na putu primetite kružni znak plave boje ne smete se kretati brzinom manjom od one koja je upisana na znaku. To je saobraćajna naredba "najmanje dozvoljene brzine" i ukoliko je ne poštujete, platićete kaznu u iznosu od 5.000 dinara''.



''Prema zakonu, vozač je dužan da brzinu kretanja prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima'', rekli su u saobraćajnoj policiji.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da živote ne ugrožava samo bahata i brza vožnja, već i oni koji voze presporo, te da uslijed takve vožnje može doći do nezgode.

On je podsjetio da za to postoji zakonsko ovlašćenje, još od 2009. godine kada je donijet Zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji predviđa i mogućnost mjerenja prosječne, odnosno srednje brzine.

Izvor: Kurir

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Semberac

04.09.2017 09:38

Joj ljudi ala samo komplikujete i izbijate ljudima pare iz novčanika .

ODGOVORITE
Name

Pošto? Poto!

04.09.2017 12:21

Samo dajete murijašima mogucnost da dodatno profitiraju. Drzava nema nista od toga. Ali ce biti pogodbi na licu mesta

ODGOVORITE
Name

Ddr

04.09.2017 12:38

Ovo je dokaz da je Srbija zaista nenormalna država ovakvo nešto nigdje u svijetu nema imate u Austriji jedan tunel koji se mjeri na identičan način ali kompletnu dionicu mjeriti od sto dvjesto kilometara je van svake pameti bolje bilo da urade ceste i asvoltiraju jer kad udjela iz hrvatske na batrovce u Srbiju je dno dna sto se tiče puta a održavanju u zimskim uskocima je suvišno govoriti

ODGOVORITE
Name

Igor

04.09.2017 14:55

Vozim prosjecnom brzinom 200 km/h 100 km . Znaci dionicu od 100 km predjem za pola sata. Zaustavim se na benziskoj pumpi i pijem kafu dva sata ... Dolazim na "tacku" za mjerenje i ? Da li ce me kazniti za brzu voznju 200 km/h ili za presporu posto sam 100 km presao za 2 i po sata ??? Apsolutno svaka stvar koja se radi u Srbiji radi se da se narod drzi u toru kao uplasene ovce ,sirom otvorenih ociju samo cekajuci pastira da ih kazni za nesto . Nikad tu bolje nece biti .

ODGOVORITE
Name

Draž

04.09.2017 15:44

A šta ako neko vozi 180 km/h i onda na pumpi popije kafu i kako onda izračunati.

ODGOVORITE
Name

Igor

04.09.2017 18:42

Pa zavisi od temperature kafe . Ako je vruca pa se ne moze "srknuti" dobro je, ako je topla i samo je srknes opet kazna . hahahaha Pa to su budale nevidjene.