Наплата казни на аутопутевима

Од данас почиње мјерење просјечне брзине на аутопутевима између наплатних рампи и кажњавање возача који је прекораче.

Србија 04.09.2017 | 10:55
Наплата казни на аутопутевима
Полиција је за то апсолутно спремна и данас креће са првом дионицом, изјавио је раније директор полиције Владимир Ребић.

Он је рекао да полиција, захваљујући доброј сарадњи са ЈП "Путеви Србије", успјела да постојеће ресурсе тог предузећа искористи да прибави потребне податке, а то су вријеме уласка на одређену наплатну рампу и вријеме изласка.

"Тај пут смо измерили, пређени пут се дели са временом, имамо јасан показатељ колика је просечна брзина и ми ћемо практично од понедељка те податке прибављати од "Путева Србије" и достављати их на кућне адресе грађана, а када се ради о страним држављанима, они ће се на лицу места заустављати, саопштаваће им се прекршај и у складу са учињеним прекорачењем водити прекршајни поступак или изрицање новчане казне на лицу места", рекао је Ребић.

Међутим, стижу и казне за преспоре вожње.



Свако ко преспором вожњом буде угрожавао нормалан саобраћај, мораће да плати казну од 5.000 динара, најавили су у Саобраћајној полицији.

Како је наглашено, то ће се прије свега односити на оне возаче који, уз изузетно споро кретање, одбијају да се помјере и пропусте друге аутомобиле који иду нормалном брзином.

Преспора вожња кажњаваће се на мјестима гдје је постављен знак који то регулише.

''Поред брзине, законом је регулисана и спора вожња. Уколико на путу приметите кружни знак плаве боје не смете се кретати брзином мањом од оне која је уписана на знаку. То је саобраћајна наредба "најмање дозвољене брзине" и уколико је не поштујете, платићете казну у износу од 5.000 динара''.



''Према закону, возач је дужан да брзину кретања прилагоди особинама и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја и другим саобраћајним условима'', рекли су у саобраћајној полицији.

Професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић истиче да животе не угрожава само бахата и брза вожња, већ и они који возе преспоро, те да услијед такве вожње може доћи до незгоде.

Он је подсјетио да за то постоји законско овлашћење, још од 2009. године када је донијет Закон о безбједности саобраћаја, који предвиђа и могућност мјерења просјечне, односно средње брзине.

Извор: Курир

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Семберац

04.09.2017 09:38

Јој људи ала само компликујете и избијате људима паре из новчаника .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пошто? Пото!

04.09.2017 12:21

Само дајете муријашима могуцност да додатно профитирају. Дрзава нема ниста од тога. Али це бити погодби на лицу места

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддр

04.09.2017 12:38

Ово је доказ да је Србија заиста ненормална држава овакво нешто нигдје у свијету нема имате у Аустрији један тунел који се мјери на идентичан начин али комплетну дионицу мјерити од сто двјесто километара је ван сваке памети боље било да ураде цесте и асволтирају јер кад удјела из хрватске на батровце у Србију је дно дна сто се тиче пута а одржавању у зимским ускоцима је сувишно говорити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.09.2017 14:55

Возим просјецном брзином 200 км/х 100 км . Знаци дионицу од 100 км предјем за пола сата. Зауставим се на бензиској пумпи и пијем кафу два сата ... Долазим на "тацку" за мјерење и ? Да ли це ме казнити за брзу возњу 200 км/х или за преспору посто сам 100 км пресао за 2 и по сата ??? Апсолутно свака ствар која се ради у Србији ради се да се народ дрзи у тору као упласене овце ,сиром отворених оцију само цекајуци пастира да их казни за несто . Никад ту боље неце бити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

04.09.2017 15:44

А шта ако неко вози 180 км/х и онда на пумпи попије кафу и како онда израчунати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.09.2017 18:42

Па зависи од температуре кафе . Ако је вруца па се не мозе "сркнути" добро је, ако је топла и само је сркнес опет казна . хахахаха Па то су будале невидјене.