Štetne izjave o terorizmu u BiH

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pojasnio je danas novinarima u Sarajevu da se upozorenje britanskih vlasti ne odnosi na upozorenje o mogućem terorističkom napadu niti je to poziv građanima te zemlje da ne putuju u BiH, nego je to upozorenje građanima koji putuju u BiH.

Bosna i Hercegovina 06.06.2017 | 19:24
Štetne izjave o terorizmu u BiH
Naime, Velika Britanija upozorila je građane, koji planiraju da posjete BiH, na mogućnosti terorističkog napada, a u tom upozorenju, izdatom početkom maja, navodi se da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci, objavili su mediji.

''Velika Britanija opasnost od terorizma kvalifikovala je u nekoliko rangova, pa između ostalog, lošiju procjenu od BiH imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska i Belgija sa stepenom vrlo vjerovatnih terorističkih napada'', pojasnio je Mektić.

Dodao je da ista procjena britanskih vlasti važi i za Austriju i Italiju, a to znači da postoji mogućnost terorističkog napada, dok su u blažoj kategoriju od BiH Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Osvrnuo se i na izjave zvaničnika Republike Srpske o tome da na svakih deset kilometara ove zemlje postoji neki teroristički kamp, naglasivši da takve izjave itekako štete interesima BiH.

''Takve informacije ne treba tako plasirati, nego sve informacije koje govore o postojanju takvih kampova ili centara za bilo kakvu obuku treba dokumentovati i proslijediti Tužilaštvu koje će dati naredbu, a ostale agencije će odmah reagovati'', naglasio je Mektić.

Stoga je ovakve izjave nazvao neodmjerenim i paušalnim, dodajući da one nisu u interesu bezbjednosti u BiH, niti su u interesu cjelokupne bezbjednosti, odnosno njima se stvara nesigurnost, panika i strah.

''Ukoliko osobe iz bezbjednosnih struktura imaju informaciju o tome, neka je predoče u konkretan dokument te će se reagovati, ali to je sve to postala politička fraza i ne bi tome pridavao pažnju'', zaključio je Mektić.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Meketalo

06.06.2017 17:31

Tako je Mektiću, u Bosni i Hercegovini nema terorista i ne može biti terorizma. To proturaju velikosrpski ideolozi.

ODGOVORITE
Name

Vec vidjeno

06.06.2017 18:00

Mislim da o ovoj temi je trbalo razgovarati sa Izedbegovicem i Mustafom Cericem.

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.06.2017 18:16

Tako je, ministre! U BiH nema radikalnog islama. Oni sa arapskim zapisima oko glave, protiv kojih smo ti i ja ratovali, su građanska opcija. Maoča je hipi komuna. E moj imenjače...

ODGOVORITE
Name

Bosno Bosno

07.06.2017 04:04

Nazalost mozda je morao da prica ono sto i on sam zna da nije istina.

Name

re bosno bosno

07.06.2017 08:24

Nazalost I ti znas da je istina al neces da priznas.sta rade zastave I'D po federaciji.koliko je vasih otislo da se bore na strani islamske drzave I vratio se.vidi svijet nije slijep ko Metkic I ti.

Name

Role

06.06.2017 22:15

Da proslijede tuzilastvu mom tuzilastvu BiH a neko dan ti rece da nrade poso i opstruisu predmete a ti znas da ti i ta tvoja policija nesmije te ni privirit kampovima primjer maoca aj d ti nama neku vic ispricaj a oni svakako rade svoj poso.

ODGOVORITE