Namirnice koje možete da jedete i kad im istekne rok

Svake godine bacamo hranu samo zato što na etiketi piše da je rok istekao. Međutim, grešimo, tvrde stručnjaci otkrivajući koje namirnice je bezbedno jesti neko veme nakon što rok prođe.

Zdravlje 03.04.2017 | 10:24
Namirnice koje možete da jedete i kad im istekne rok
Čokolada

Na čokoladi kojoj prođe rok vremenom se mogu pojaviti bele tačkice, ali ne brinite, reč je o kristalizovanom šećeru. Omiljeni slatkiš slobodno pojedite, iako verovatno neće biti tako ukusan kao svež.

Čips

Takođe gubi svežinu, ali je bezbedan za grickanje i to zahvaljujući ogromnoj količni soli. Ipak, najbolje da ne čekate da prođe više od tri nedelje nakon isteka roka.

Sir

Jedino tvrdi sirevi, kao što su parmezan i čedar, mogu da se jedu nakon isteka roka, i to tri do šest nedelja. Ali, meke sireve, poput kamembera i kremastih namaza jedite u roku. Takođe, kad ih otvorite, konzumirajte ih u roku od nedelju dana.

Keks

Zahvaljujući konzervansima, keks je bezbedan i dva meseca nakon isteka roka. Ali gubi ukus. Hrskavost možete pokušati da povratite tako što ćete ga nakratko podgrejati u rerni.

Med i džem

Velika količina šećera čuva med i džem od propadanja, pa ih slobodno konzumirajte, čak i kada se u sredini zgusnu.

Pasta

Njen rok je neograničen dok god je čuvate kako treba. Kad otvorite špagete ili makarone, ostatak smestite u posudu u koju ne ulazi vazduh kako biste sačuvali proizvod od vlage.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar