Намирнице које можете да једете и кад им истекне рок

Сваке године бацамо храну само зато што на етикети пише да је рок истекао. Међутим, грешимо, тврде стручњаци откривајући које намирнице је безбедно јести неко веме након што рок прође.

Здравље 03.04.2017 | 10:24
Намирнице које можете да једете и кад им истекне рок
Чоколада

На чоколади којој прође рок временом се могу појавити беле тачкице, али не брините, реч је о кристализованом шећеру. Омиљени слаткиш слободно поједите, иако вероватно неће бити тако укусан као свеж.

Чипс

Такође губи свежину, али је безбедан за грицкање и то захваљујући огромној колични соли. Ипак, најбоље да не чекате да прође више од три недеље након истека рока.

Сир

Једино тврди сиреви, као што су пармезан и чедар, могу да се једу након истека рока, и то три до шест недеља. Али, меке сиреве, попут камембера и кремастих намаза једите у року. Такође, кад их отворите, конзумирајте их у року од недељу дана.

Кекс

Захваљујући конзервансима, кекс је безбедан и два месеца након истека рока. Али губи укус. Хрскавост можете покушати да повратите тако што ћете га накратко подгрејати у рерни.

Мед и џем

Велика количина шећера чува мед и џем од пропадања, па их слободно конзумирајте, чак и када се у средини згусну.

Паста

Њен рок је неограничен док год је чувате како треба. Кад отворите шпагете или макароне, остатак сместите у посуду у коју не улази ваздух како бисте сачували производ од влаге.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар