Sjednica zakazana, kvorum upitan

Kolegij Doma naroda BiH zakazao je za petak, 7. aprila, sjednicu ovog doma.  Međutim, još nije poznato da li će biti kvoruma da se održi sjednica Doma naroda BiH, jer je prošla, koja je bila planirana 20. marta, odgođena zbog nedolaska delegata SNSD-a i DNS-a.  

Bosna i Hercegovina 01.04.2017 | 10:30
Sjednica zakazana, kvorum upitan
Dom naroda Parlamenatarne skupštine BiH trebalo bi da razmatra u prvom čitanju i po skraćenom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenama i dopunama zakona sprovode se odluke Ustavnog suda BiH i uvode naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima. Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definišu na istovjetan način u institucijama BiH.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu, koje se odnose na rješenje koje se tiče nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom saobraćaju, na način da se omogućava da inspekcijski nadzor sprovode nadležna inspekcijska tijela entiteta i Brčko distrikta zajedno sa inspektorima Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Na dnevni red će biti uvršten i set zakona koji se odnose na povećanje akciza u slučaju da prođu u srijedu, 5. aprila, na sjednici Predstavničkog doma BiH.

Međutim, još nije poznato da li će biti kvoruma da se održi sjednica Doma naroda BiH, jer je sjednica koja je bila planirana 20. marta odgođena zbog nedolaska delegata SNSD-a i DNS-a. Iako smo u petak pokušali dobiti informaciju da li će se delegati SNSD-a Sredoje Nović i Nebojša Radmanović, i DNS-a Dragutin Rodić pojaviti na sjednici 7. aprila, nismo uspjeli, jer se niko od njih trojice nije javljao na telefon.

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar