Alojzija Stepinca neće kanonizovati

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja neće kanonizovati kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca, tvrdi zagrebački Globus.

Region 14.03.2017 | 19:48
Alojzija Stepinca neće kanonizovati
"Ovaj papa neće preseći, on će to odugovlačiti", piše zagrebački nedeljnik, pozivajući se na neimenovane izvore.

List navodi da vatikanski "insajderi" smatraju da je malo verovatno da bi u neko skorije vreme moglo doći do kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

"Mislim da ovaj papa neće preseći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile, i sad - šta god odluči, izazvaće đavola. Mislim da je on sve više svestan toga. Ako proceni da bi moglo doći do još većih sukoba između dve crkve, neće se usuditi da odluči da ili ne. On jeste hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad više bila politička nego crkvena hrabrost", rekao je za Globus jedan od sagovornika.

I poslednji ambasador SFRJ pri Svetoj stolici, Ivica Maštruko, ne veruje da bi do kanonizacije moglo doći u najskorije vreme i kaže da "papi nije stalo da izaziva dalje konfrontacije" i da će "verovatno odložiti Stepinčevu kanonizaciju".

"A što se Mešovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obe strane usaglasiti oko ocene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. I jedni i drugi ostaće čvrsto na svojim pozicijama", rekao je Maštruko.

Kako piše Globus i neki drugi važni insajderi ocenili su da je "malo verovatno" da bi u neko skoro vreme moglo doći do Stepinčeve kanonizacije, a pritom upozoravaju i na činjenicu da rad Mešovite komisije ne može biti kvalitetno obavljen za godinu dana.

Komentari / 0

Ostavite komentar