Алојзија Степинца неће канонизовати

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања неће канонизовати кардинала Католичке цркве у Хрватској Алојзија Степинца, тврди загребачки Глобус.

Регион 14.03.2017 | 19:48
Алојзија Степинца неће канонизовати
"Овај папа неће пресећи, он ће то одуговлачити", пише загребачки недељник, позивајући се на неименоване изворе.

Лист наводи да ватикански "инсајдери" сматрају да је мало вероватно да би у неко скорије време могло доћи до канонизације кардинала Алојзија Степинца.

"Мислим да овај папа неће пресећи, он ће то одуговлачити. Преузео је на себе доста рискантан потез, ствари су се јако заоштриле, и сад - шта год одлучи, изазваће ђавола. Мислим да је он све више свестан тога. Ако процени да би могло доћи до још већих сукоба између две цркве, неће се усудити да одлучи да или не. Он јесте храбар у много чему, али ово би сад више била политичка него црквена храброст", рекао је за Глобус један од саговорника.

И последњи амбасадор СФРЈ при Светој столици, Ивица Маштруко, не верује да би до канонизације могло доћи у најскорије време и каже да "папи није стало да изазива даље конфронтације" и да ће "вероватно одложити Степинчеву канонизацију".

"А што се Мешовите комисије тиче, ту заједничких ставова неће бити, осим што ће се обе стране усагласити око оцене неприхватљивих поступака власти у изрицању пресуде Степинцу 1946. И једни и други остаће чврсто на својим позицијама", рекао је Маштруко.

Како пише Глобус и неки други важни инсајдери оценили су да је "мало вероватно" да би у неко скоро време могло доћи до Степинчеве канонизације, а притом упозоравају и на чињеницу да рад Мешовите комисије не може бити квалитетно обављен за годину дана.

Коментари / 0

Оставите коментар