Ovo su novi detalji prvog razgovora

Američki predsjednik Donald Tramp je u prvom telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kritikovao i nazvao lošim po SAD sporazum iz 2010. kojim su se Vašington i Moskva obavezali na smanjenje broja nuklearnih bojnih glava, saopštili su neimenovani američki zvaničnici.

Svijet 10.02.2017 | 07:22
Ovo su novi detalji prvog razgovora
Kada je Putin u telefonskom razgovoru 28. januara predložio proširenje sporazuma poznat kao "Novi START", Tramp je napravio pauzu da bi se kod savjetnika raspitao o sadržaju sporazuma, tvrde dvojica aktuelnih i jedan bivši američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Poslije toga, Tramp je Putinu rekao da je riječ o jednom od nekoliko loših sporazuma koje je sklopila administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame i dodao da "Novi START" favorizuje Rusiju.

Isti izvori navode da je Tramp, u razgovoru s Putinom, govorio i o sopstvenoj popularnosti.

Bijela kuća nije želela da komentariše ove navode, a britansku agenciju je uputila na zvanično saopštenje u kom se "Novi START" uopšte i ne spominje.

Sporazumom "Novi START" predviđen je rok do februara 2017. da SAD i Rusija smanje broj raspoređenih nuklearnih bojnih glava na 1.500, što je najmanja količina u nekoliko decenija. Ograničava se i broj raspoređenih raketa na kopnu i podmornicama kao i broj bombardera koji mogu da nose nuklearno oružje.

Tokom izborne kampanje 2016. Tramp je rekao da je Rusija bila lukavija pri sklapanju sporazuma, ali je netačno tvrdio da sporazum omogućava Rusiji nastavak proizvodnje nuklearnih bojnih glave, a to ne dopušta SAD.

Državni sekretar Reks Tilerson je na saslušanju u Senatu rekao je da podržava rusko-američki sporazum. Naveo je i da SAD treba da ostanu u dijalogu s Rusijom i da vode računa da Rusija ispunjava obaveze preuzete tim sporazumom.

Agencija Rojters napominje da nije imala uvid u bilješke o razgovoru, a da Kremlj je bio nedostupan za komentar.

Telefonski razgovor s Putinom povećao je već postojeću zabrinutost jer se čini da Tramp nije primjereno pripremljen za razgovore sa stranim liderima, primjećuje britanska agencija.

Uobičajeno je da predsjednik prije takvih razgovora primi pisani sažetak što ga sastavlja Savjet za nacionalnu bezbjednost u saradnji s nizom agencija, među kojima ministarstva spoljnih poslova, odbrane i obavještajnih službi.

Prije razgovora savjetnik i usmeno upoznaje predsjednika s materijom. Izvori navode da Tramp nije bio usmeno inforimsan prije razgovora s Putinom.

"Novi START" može da bude produžen za još pet godina poslije 2012. zajedničkim dogovorom. Ako dvije najveće svjetske nuklearne sile ne dogovore nova smanjenja, imaće odrešene ruke što će potencijalno pripremiti teren za novu trku u naoružanju.

Američki Senat je ratifikovao "Novi START" u decembru 2010.

(Index.hr)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hiperion

10.02.2017 06:46

Jes i na kraju Putin rekao pozdravi Melaniju i pošalji Tomi čestitku ja neću stići ove godine petljam nešta po sjevernom polu

ODGOVORITE
Name

yugosloven

10.02.2017 07:19

NAS TITO JE BIO BOG I BATINA STVORIO NESVRSTANE A SAD OVI IDIOTI HOCE RAT TRAMP 70 GODINA NEMOZE SUPRUGU J,,AT PA HOCE NOVI RAT

ODGOVORITE
Name

borac

10.02.2017 07:42

Tramp nije normalan covjek brzo ce se ispostaviti vise ga se plase amerikanci nego putina.

ODGOVORITE
Name

re borac

10.02.2017 08:17

slažem se,Tramp definitivno nije u vinklu, ja mislim da će on biti među rijetkim predsjednicima koji neće dočekati kraj mandata.

Name

sroljo

10.02.2017 08:57

Ehh kad bi ti jos nesto znao,a ne bi samo srao.Nije normalan sto je napravio toliki novac,toliko djece,zenio se tri puta ljepoticama,pobjedio citavu belosvjetsku vagabundu i dosao na celo najmocnije sile svijeta.,,Normalan ,,si ti sto sjedis i lupetas po portalima sta ti na pamet padne.Idi nesto radi bolje ti je

Name

rr

10.02.2017 08:15

NAJOBIČNIJA IZMIŠLJOTINA, NI SAM TRAMP NE ZNA ŠTA JE RAZGOVARAO.

ODGOVORITE
Name

¸đedo

10.02.2017 14:43

TRAMP JE CAR!