Turska preuzela kontrole nad FETO

Naporima turske fondacije Maarif, koja je formirana prije pet mjeseci, postignut je dogovor o preuzimanju kontrole nad školama povezanim sa terorističkom organizacijom FETO u 11 među 113 zemalja, u kojima djeluje ukupno 688 škola bliskih ovoj terorističkoj organizaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Svijet 09.02.2017 | 18:27
Turska preuzela kontrole nad FETO
U sklopu aktivnosti Maarifa već je započet novi obrazovni proces u školama u Somaliji, Gvineji, Nigeru, te u još tri turske škole formirane u sirijskom gradu Jarabulusu. Dogovor za preuzimanje FETO-ovih škola postignut je i sa Senegalom, Mauritanijom, Čadom, Gabonom, Sao Tome i Principom, Burkinom Faso, Pakistanom i Afganistanom.

Inače, turska fondacija Maarif je osnovana zakonom Velike Narodne Skupstine Repbulike Turske u ljeto 2016. godine, a jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu.

Fondacija je posebno aktivna u preuzmianju kontrole nad obrazovnim ustanovama povezanim sa FETO-om, nakon pokušaja puča u Turskoj od 15. jula 2016. godine. Ova fondacija djeluje i u okviru cilja koji je zadao predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan, a to je da Turska na 100. godišnjicu osnivanja djeluje kroz svoje ugledne, kvalitetne i prestižne instituacije i organizacije na svim kontinentima.

Prema informacijama Ministarstva obrazovanja Turske do kojih je došao novinar AA, u tom okviru postoji plan da se godišnje osnuju obrazovne ustanove u 20 zemalja, te da fondacija Marif aktivno radi na preuzimanju kontrole nad školama povezanim sa FETO-om.

Prema posljednjim podacima, na području Australije djeluje 15 FETO-ovih škola, u devet zemalja američkog kontinenta 150 škola, 106 škola u 36 afričkih zemalja, 175 škola u 35 evropskih zemalja, 242 škole u 32 zemlje Azije, odnosno 688 škola u 113 zemalja svijeta.

Fondacija Maarif vodi pregovore o preuzimanju škola u Bosni i Hercegovini, Indiji, Albaniji, Tajlandu, Kambodži, Turskoj Republici Sjeverni Kipar, Australiji, Danskoj, Iraku, Moldaviji, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Maleziji, Francuskoj, Njemačkoj, Rumuniji i Sudanu.

Osim toga, planirano je da delegacije fondacije u narednom periodu posjete još 20 zemalja, među kojima su Angola, Azerbejdžan, Benin, Džibuti, Ekvatorska Gvineja, Maroko, Gambija, Gruzija, Japan, Kamerun, Crna Gora, Liban, Mali, Mongolija, Ruanda, Sudan, Tanzanija, Tunus, Uganda i Jordan.

Ministar obrazovanja Republike Turske Ismet Yilmaz za AA je kazao kako je i predsjednik Etiopije Mulatu Teshome Wirtu, tokom posjete Turskoj 7. februara, jasno poručio da će Fondacija Maarif preuzeti kontrolu nad obrazovnim ustanovama povezanim s FETO-om, u njegovoj zemlji.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari / 0

Ostavite komentar