Ko dugo sjedi, brže stari

Ako većinu vremena provodite sedeći, to ne samo da je loše po vaš organizam, već i starite brže.

Zdravlje 01.02.2017 | 10:32
Ko dugo sjedi, brže stari
Novo istraživanje otkriva da sedenje po 10 ili više sati, bez redovnog vežbanja, može da utiče na to da ćelije počnu prevremeno da stare.

U studiji Univerziteta u San Dijegu u Kaliforniji rađeno je istraživanje na 1.500 žena, koje imaju između 64 i 95 godina.

Rezultati su pokazali da su ćelije žena koje su sedele više od 10 sati i radile u proseku manje od 40 minuta vežbi dnevno bile biološki osam godina starije nego kod žena koje su manje vremena provodile sedeći.

Žene sa biološki starijim ćelijama imale su kraće telomere, koji se nalaze na kraju DNK lanca i koji pomažu u zaštiti hromozoma.

Telomeri postaju kraći i “iskrzani” kako ćelija stari. Skraćivanje telomera je povezano sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i kancerom, a njihovom skraćivanju doprinose i svakodnevne loše navike, poput pušenja i gojaznosti.

“Rezultati naše studije pokazali su da se telometri skraćuju i kada osoba provodi previše vremena sedeći. Hronološko starenje se ne poklapa uvek sa biološkim starenjem”, rekao je doktor Aladin Šadjab, autor studije sa Univerzitetske škole medicine.

“Žene koje jesu provodile duže vremena sedeći, ali koje su takođe i vežbale bar 30 minuta dnevno na kraju nisu imale kraće telomere. Diskusije o povlasticama vežbanja bi trebalo da počnu dok smo još mladi, a fizička aktivnost ne treba da prestane ni kada napunimo 80 godina.”

Šadjab i njegov tim preporučuju da bi ljudi trebalo da vežbaju najmanje 150 minuta nedeljno, i da smanje vreme koje provode sedeći, kad god to mogu.

“Ukoliko vam posao zahteva da sedite osam ili više sati, iskoristite pauze da prošetate.”

 B 92
foto:interent

Komentari / 0

Ostavite komentar