Ко дуго сједи, брже стари

Ако већину времена проводите седећи, то не само да је лоше по ваш организам, већ и старите брже.

Здравље 01.02.2017 | 10:32
Ко дуго сједи, брже стари
Ново истраживање открива да седење по 10 или више сати, без редовног вежбања, може да утиче на то да ћелије почну превремено да старе.

У студији Универзитета у Сан Дијегу у Калифорнији рађено је истраживање на 1.500 жена, које имају између 64 и 95 година.

Резултати су показали да су ћелије жена које су седеле више од 10 сати и радиле у просеку мање од 40 минута вежби дневно биле биолошки осам година старије него код жена које су мање времена проводиле седећи.

Жене са биолошки старијим ћелијама имале су краће теломере, који се налазе на крају ДНК ланца и који помажу у заштити хромозома.

Теломери постају краћи и “искрзани” како ћелија стари. Скраћивање теломера је повезано са кардиоваскуларним болестима, дијабетесом и канцером, а њиховом скраћивању доприносе и свакодневне лоше навике, попут пушења и гојазности.

“Резултати наше студије показали су да се телометри скраћују и када особа проводи превише времена седећи. Хронолошко старење се не поклапа увек са биолошким старењем”, рекао је доктор Аладин Шадјаб, аутор студије са Универзитетске школе медицине.

“Жене које јесу проводиле дуже времена седећи, али које су такође и вежбале бар 30 минута дневно на крају нису имале краће теломере. Дискусије о повластицама вежбања би требало да почну док смо још млади, а физичка активност не треба да престане ни када напунимо 80 година.”

Шадјаб и његов тим препоручују да би људи требало да вежбају најмање 150 минута недељно, и да смање време које проводе седећи, кад год то могу.

“Уколико вам посао захтева да седите осам или више сати, искористите паузе да прошетате.”

 Б 92
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар